Είναι η ινομυαλγία μια προοδευτική νόσος; Τα 5 στάδιά της

Είναι η ινομυαλγία μια προοδευτική ασθένεια; Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις κυριότερες παθήσεις που επιδρά στους μύες, στις αρθρώσεις και

Είναι η ινομυαλγία μια προοδευτική νόσος; Τα 5 στάδιά της

Είναι η ινομυαλγία μια προοδευτική ασθένεια; Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις κυριότερες παθήσεις που επιδρά στους μύες, στις αρθρώσεις και στα οστά, οι επαγγελματίες υγείας δεν κατηγοριοποιούν αυτή τη χρόνια, διάχυτη νόσο ως «προοδευτική». Ωστόσο, οι άνθρωποι που την αντιμετωπίζουν πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται με τα χρόνια.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες, σε περίπτωση που υπάρχουν προϋπάρχουσες παθήσεις (όπως αρθρίτιδα), αν αντιμετωπίσατε σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση κατά το παρελθόν, αν μένετε πολύ ακίνητοι και αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Advertisment

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας

– Πόνος στις αρθρώσεις

– Μυϊκός πόνος

– Υπερευαισθησία στο άγγιγμα/ επαφή

Advertisment

– Κόπωση

– Αϋπνία

– Ευερέθιστο έντερο

– Έλλειψη συγκέντρωσης

– Κατάθλιψη

–  Άγχος

Τα 5 στάδια της ινομυαλγίας

1. Συνειδητοποιείτε το χρόνιο χαρακτήρα της

Ο πόνος και η κόπωση γίνονται καθημερινό πρόβλημα πια. Έχετε πάει στο γιατρό για εξέταση, αλλά μάταια. Συμπεραίνουν ότι είναι απλά αποτέλεσμα της ηλικίας ή ορμονοεξαρτώμενο και σας λένε ότι θα περάσει. Η έρευνά σας όμως δείχνει κάτι άλλο.

Η αϋπνία δεν βοηθά τον αγώνα σας με την κόπωση και το άγχος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του- κάτι που πριν μπορούσατε να αντιμετωπίσετε. Αργά και σταδιακά, αρχίζετε να αποδέχεστε ότι αυτό που έχετε προσδιορίσει ως ινομυαλγία, δεν πρόκειται να φύγει σύντομα.

2. Συνεχώς πονάτε και πάντα κουράζεστε

Ακυρώνετε όλο και περισσότερα ραντεβού, οικογενειακές μαζώξεις, ακόμα και συναντήσεις με φίλους. Ο πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες σας κάνουν προσεκτικούς με τους άλλους ως προς τη σωματική επαφή- οι άλλοι άνθρωποι αρχίζουν να το παρατηρούν. Παρά το γεγονός ότι η δουλειά σας κουράζει, εσείς συνεχίζετε να πηγαίνετε αναγκαστικά.

Αλλά η έλλειψη ύπνου και συγκέντρωσης επηρεάζουν σοβαρά την απόδοσή σας. Η ανησυχία σας ότι θα χάσετε τη δουλειά σας ή ότι δεν θα μπορέσετε να παρέχετε σε εσάς και την οικογένειά σας τα απαραίτητα οδηγούν σε περισσότερο άγχος και κατάθλιψη.

3. Νιώθετε γενικευμένο πόνο

Ο συνδυασμός σωματικού, συναισθηματικού πόνου και στρες είναι εξουθενωτικός. Ξοδεύετε το περισσότερο μέρος της μέρας στο κρεβάτι, όταν δεν μπορείτε να πάτε στη δουλειά. Που και που, έχετε μέρες που ξαφνικά όλα εξαφανίζονται- ένα παραθυράκι ελπίδας που όμως είναι σπάνιο.

Η φλεγμονή, η κατάθλιψη και η κόπωση επανέρχονται. Οι φίλοι σας αρχίζουν να κανονίζουν χωρίς εσάς και οι συγγενείς σας εκνευρίζονται με την απουσία σας. Δεν καταλαβαίνουν τι βιώνετε… Σε αυτό το σημείο χτυπά και η κατάθλιψη ακόμα πιο έντονα.

4. Σας κοστίζει την εκπαίδευση, τη δουλειά και τις σχέσεις σας

Αρχίζετε να ψάχνετε την πιθανότητα επιδομάτων αναπηρίας και οι αποθαρρυντικές ιστορίες ασθενών με ινομυαλγία αυξάνουν το στρες και τα άσχημα συναισθήματα. Ήσασταν γονείς τόσα χρόνια και τώρα ξαφνικά τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και είναι αυτά που θα σας προσέχουν.

Έχετε όμως ακόμα όνειρα και πάθη, αλλά είστε πολύ κουρασμένοι για να επιδιώξετε το οτιδήποτε. Ένα θετικό είναι οτι μπορείτε να βρείτε ένα πλαίσιο στήριξης και κατανόησης από τους άλλους ασθενείς που αντιμετωπίζουν την ινομυαλγία καθημερινά.

5. Η ινομυαλγία είναι τρόπος ζωής σας πια

Σε αυτό το στάδιο έχετε καταλήξει περίπου στο πώς θα κυλάει η οικονομική σας κατάσταση. Ζείτε τόσο καιρό πια με την ινομυαλγία, κι όμως είναι κάτι που δεν θα συνηθίσετε ποτέ. Οι απλούστερες καθημερινές εργασίες όπως το να ντυθείτε ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας παίρνουν πολύ χρόνο και απαιτούν πολύ προσπάθεια από μέρους σας.

Τα αντιφλεγμονώδη και τα άλλα αναλγητικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, καλύπτοντας απλά την κατάσταση και αφήνοντάς σας να παλεύετε και με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι πραγματικοί φίλοι και συγγενείς, οι οποίοι σας στέκονται, είναι τελικά μια ευλογία για εσάς, αλλά και πάλι νιώθετε ότι τους γίνεστε βάρος. Κανένας ειδικός δεν φαίνεται να μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων;

Τα παραπάνω στάδια σκιαγραφούν μια μάλλον φτωχή εικόνα, αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο. Επιπροσθέτως, είναι συχνό φαινόμενο οι γιατροί να συνταγογραφούν μια μακρά λίστα φαρμάκων. Είτε συμφωνείτε, είτε όχι, αυτό είναι, φυσικά, δική σας επιλογή. Αλλά υπάρχουν και ορισμένες αποτελεσματικές, εναλλακτικές θεραπείες που ίσως είναι καλό να έχετε υπόψη σας:

–  Αυξήστε τα επίπεδα του μαγνησίου σας, ώστε να ανακουφιστείτε από τους ευαίσθητους μύες

– Παρέχετε στον οργανισμό σας μελατονίνη, ώστε να βελτιώσετε τον ύπνο σας

– Κάντε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο των αρθρώσεων

– Κρατήστε ημερολόγιο των κρίσεων ινομυαλγίας, επειδή κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα το σώμα σας από εσάς τους ίδιους

–  Φροντίστε την ψυχική σας υγεία, επειδή αν παραιτηθείτε, θα είναι δυσκολότερο να αναρρώσετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση