, ,

Κατάθλιψη και στιγματισμός από τον κοινωνικό περίγυρο

Η ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζεται ακόμα και σήμερα με φόβο, άγνοια και προκατάληψη από μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Όταν υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα

Κατάθλιψη και στιγματισμός από τον κοινωνικό περίγυρο

Η ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζεται ακόμα και σήμερα με φόβο, άγνοια και προκατάληψη από μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Όταν υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα σε μία οικογένεια, πρέπει πάντοτε να αποκρύπτεται και να μη γίνεται ευρέως γνωστή, επειδή αυτό θα επιφέρει σχόλια από τον περίγυρο. Ακόμα και σήμερα, μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποδοκιμάζει τους γιατρούς και τους επιστήμονες ψυχικής υγείας, διαιωνίζοντας το στίγμα που υπάρχει γύρω από τις ψυχικές παθήσεις.

Πώς επηρεάζει η κοινωνία τον άνθρωπο που περνάει κατάθλιψη;

Είναι γεγονός πως η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους κενά και άγνοια σχετικά με τη συγκεκριμένη ψυχική πάθηση. Όλη αυτή η άγνοια, δυστυχώς, έχει ως συνέπεια να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η πληγωμένη ψυχολογία του καταθλιπτικού ατόμου.

Advertisment

Ο άνθρωπος που έχει κατάθλιψη θέλει να κάνει πράγματα, θέλει να είναι δραστήριος αλλά εκείνη τη στιγμή ΔΕ μπορεί. Ο άνθρωπος που έχει κατάθλιψη δεν μπορεί να πάει ούτε στο μπάνιο να πλύνει τα χέρια του και μπορεί ακόμα και για το απλό να σκέφτεσαι ώρες ολόκληρες. Είναι ένας άνθρωπος του οποίου η ψυχή πονάει και προσπαθεί να αφήσει πίσω του το σκοτάδι και τη μαυρίλα.

Δυστυχώς όμως, η κοινωνία ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι που μας αγαπούν, μας δημιουργούν πολλές ενοχές. Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται σε έναν καταθλιπτικό άνθρωπο εκφράσεις όπως ‘’δεν υπάρχει δε μπορώ, υπάρχει δε θέλω’’ , ‘’αυτό που έχεις δεν είναι τίποτα, υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα’’ και διάφορες τέτοιες εκφράσεις που αμβλύνουν το αίσθημα της ενοχής ενός ανθρώπου που υποφέρει από κατάθλιψη.

Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε πως υπάρχει και το δεν μπορώ. Υπάρχει και το σκέφτομαι να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω και το δεν έχω διάθεση να σηκωθώ από το κρεβάτι ούτε για να πάω στο μπάνιο. Μπορείς λοιπόν, την επόμενη φορά που κάποιος θα σου αναφέρει τέτοιες εκφράσεις, να γυρίσεις και να του απαντήσεις πως κάνει μεγάλο λάθος.

Advertisment

Η ενημέρωση για τις ψυχικές παθήσεις και η προσπάθεια άμβλυνσης της τεράστιας προκατάληψης που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ακόμα για αυτή, θα βοηθήσει και την κοινωνία αλλά και το ίδιο το καταθλιπτικό άτομο να ξεπεράσει ευκολότερα την άσχημη ψυχολογία του και να κοιτάξει μπροστά, αφήνοντας πίσω του τις μαύρες περιόδους στη ζωή του.

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση