, , , ,

Τα μεγάλα κύματα: Μια διδακτική ιστορία για το φόβο και την αποτυχία

(Η ιστορία ενός Ιάπωνα που ξεπέρασε τους φόβους και την αποτυχία ανακαλύπτοντας την εσωτερική ανθεκτικότητά του). Στις αρχές της περιόδου Μεϊτζί στην Ιαπωνία ζούσε

Τα μεγάλα κύματα: Μια διδακτική ιστορία για το φόβο και την αποτυχία

(Η ιστορία ενός Ιάπωνα που ξεπέρασε τους φόβους και την αποτυχία ανακαλύπτοντας την εσωτερική ανθεκτικότητά του).

Στις αρχές της περιόδου Μεϊτζί στην Ιαπωνία ζούσε ένας γνωστός παλαιστής, ο Ο-νάμι, το όνομα του οποίου σήμαινε μεγάλα κύματα. Ο Ο-νάμι ήταν τρομερά δυνατός και γνώριζε την τέχνη της πάλης. Στις προπονήσεις του είχε νικήσει ακόμα και τον δάσκαλό του, αλλά μπροστά σε θεατές γινόταν τόσο ντροπαλός που έχανε ακόμα και από τους μαθητές του.

Advertisment

Ο Ο-νάμι σκέφτηκε ότι έπρεπε να επισκεφθεί έναν δάσκαλο του ζεν για βοήθεια. Ο Χακούγιου, περιπλανώμενος δάσκαλος, είχε καταλύσει σε έναν κοντινό ναό, και έτσι ο Ο-νάμι πήγε να τον δει και να του μιλήσει για το σοβαρό του πρόβλημα.

“Το όνομά σου είναι μεγάλα κύματα”, τον συμβούλεψε ο δάσκαλος, “οπότε μείνε απόψε εδώ στο ναό. Φαντάσου ότι είσαι ο όγκος αυτών των κυμάτων. Δεν είσαι πια ένας παλαιστής που φοβάται. Είσαι αυτά τα τεράστια κύματα που σαρώνουν και καταπίνουν τα πάντα στην πορεία τους. Κάνε αυτό και θα γίνεις ο μεγαλύτερος παλαιστής στη γη”.

Ο δάσκαλος αποσύρθηκε. Ο Ο-νάμι ξεκίνησε να διαλογίζεται προσπαθώντας να φανταστεί τον εαυτό του σαν να ήταν κύμα. Σκέφτηκε πολλά διαφορετικά πράγματα. Έπειτα στράφηκε σταδιακά στο αίσθημα των κυμάτων. Καθώς η νύχτα προχωρούσε, τα κύματα γίνονταν όλο και μεγαλύτερα.

Advertisment

Παρέσυραν τα λουλούδια και κατέστρεψαν τα βλαστάρια στο διάβα τους. Κατέκλυσαν ακόμα και το άγαλμα του Βούδα στο ιερό. Λίγο πριν την αυγή, ο ναός δεν ήταν τίποτα άλλο από την άμπωτη και την πλημμυρίδα μιας απέραντης θάλασσας.

Το πρωί ο δάσκαλος βρήκε τον Ο-νάμι να διαλογίζεται με ένα αχνό χαμόγελο στο πρόσωπό του. Χτύπησε καθησυχαστικά τον παλαιστή στον ώμο. “Τώρα τίποτα δεν μπορεί να σε ενοχλήσει”, είπε. “Είσαι αυτά τα κύματα. Θα σαρώσεις τα πάντα στο πέρασμά σου”.

Την ίδια κιόλας μέρα ο Ο-νάμι νίκησε στους αγώνες. Μετά από αυτό, κανείς στην Ιαπωνία δεν κατάφερε να τον νικήσει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade-Meng Tan “Ψάξε μέσα σου” από τις εκδόσεις Πεδίο Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση