, , ,

5 μυστικά για μια ευτυχισμένη σχέση που αντέχει στο χρόνο

Η δική μας αλήθεια για τις μακροχρόνιες σχέσεις είναι η εξής: οι άνθρωποι μπορούμε να ενδυναμώσουμε μια μακροχρόνια σχέση με πολλούς τρόπους, αλλά υπάρχουν

5 μυστικά για μια ευτυχισμένη σχέση που αντέχει στο χρόνο

Η δική μας αλήθεια για τις μακροχρόνιες σχέσεις είναι η εξής: οι άνθρωποι μπορούμε να ενδυναμώσουμε μια μακροχρόνια σχέση με πολλούς τρόπους, αλλά υπάρχουν πέντε βασικά κλειδιά που απαιτούν συνεχή προσπάθεια. Μέσω της σταθερής εξάσκησης των πέντε αυτών στοιχείων, θα καταφέρουμε να εξελίξουμε μια σχέση, επιτυγχάνοντας μέσω της δημιουργίας, εγγύτητα και ευτυχισμένες στιγμές που θα διαρκούν.

5 μυστικά βήματα για μια σχέση που θα αντέξει στο χρόνο

Το πρώτο μυστικό για μια ανθεκτική σχέση

Αν επιθυμείτε μια ζωντανή, μακροχρόνια σχέση που να βασίζεται στην αγάπη, χρειάζεται να τελειοποιήσετε την τέχνης της αφοσίωσης. Το πρώτο στοιχείο της είναι να εντοπίσετε και να αναγνωρίσετε τις ασυνείδητες δεσμεύσεις που σαμποτάρουν την αρμονία μέσα στη σχέση σας. Όταν τις φέρετε στην επιφάνεια, θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα, για να επιλύσετε όλα τα υπόλοιπα.

Advertisment

Το δεύτερο στοιχείο είναι να δηλώσετε αφοσίωση και να δεσμευτείτε σε όσα μπορείτε όντως να υποστηρίξετε. Οι πραγματικές δεσμεύσεις γίνονται για πράγματα, τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε. Μην υπόσχεστε ψευδαισθησιακά πράγματα, όπως ότι θα αγαπάτε το/τη σύντροφό σας για πάντα, δηλαδή κάτι που δεν γνωρίζετε με βεβαιότητα. Είναι καλύτερα να δεσμευτείτε ότι θα λέτε πάντα την αλήθεια, κάτι που είναι στο δικό σας έλεγχο.

Το δεύτερο μυστικό για μια ανθεκτική σχέση

Αν επιθυμείτε μια μακροχρόνια σχέση, που να αποτελείται τόσο από εγγύτητα, οικειότητα όσο και από δημιουργική ζωντάνια, χρειάζεται να γίνετε συναισθηματικά ανοιχτοί. Χρειάζεται να μπορείτε να ακούτε, αλλά και να λέτε την αλήθεια για τα πάντα.

Τα πάντα σημαίνει: συναισθήματα, ελπίδες, όνειρα, πράξεις. Να μην υπάρχει δισταγμός και αμφιβολία, στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια και τρόποθς αντίστασης στη δημιουργικότητα και στη μεγαλύτερη αγάπη. Μπορεί να σας φαίνεται ένα ακραίο στοιχείο, αλλά στην πορεία η αλήθεια ενώνει και ενισχύει την αίσθηση αγάπης.

Advertisment

Το τρίτο μυστικό για μια ανθεκτική σχέση

Πρέπει επίσης να μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο των κατηγοριών και της κριτικής, είναι ένα είδος εθισμού που ρουφά κάθε ενέργεια από το ζευγάρι. Κάθε σύντροφος χρειάζεται να λαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για ό,τι συμβαίνει μέσα στη σχέση. Η ριζική πράξη της ευθύνης σημαίνει ότι μια δήλωση όπως «Γιατί μου το έκανες ξανά αυτό;» μετατρέπεται σε «Τι κάνω που ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά από την άλλη πλευρά;».

Η απελευθέρωση από τις αλληλοκατηγορίες και τα επικριτικά σχόλια απελευθερώνει και τρομερά ποσά ενέργειας που αλλάζουν τη δυναμική της σχέσης. Εξάλλου, αυτά τα δηλητηριώδη μοτίβα, αν δεν αλλάξουν, τροφοδοτούν απλά συνεχείς συγκρούσεις, που επιφέρουν χωρισμό.

Το τέταρτο μυστικό για μια ανθεκτική σχέση

Αν επιθυμείτε μια ζωντανή μακροχρόνια σχέση – μέσα στην οποία να λειτουργείτε και σαν ζευγάρι, αλλά και σαν μονάδα, δημιουργικά – χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο πριν. Χρειάζεται να μη σπαταλάτε αδίκως την ενέργειά σας, προσπαθώντας να αλλάξετε τον άλλο, αλλά περισσότερο να την επενδύετε συγκεντρωνόμενοι στη δημιουργικότητά σας. Με αυτό τον τρόπο, θα κάνετε θαύματα.

Ο ρόλος μας σε μια σχέση δεν είναι να αλλάξουμε τον άλλο. Συχνά, οι σύντροφοι προσπαθούν ξανά και ξανά με την ελπίδα να φέρουν τη σχέση στα δικά τους μέτρα. Όταν δεν γίνεται αυτό, παραπονιούνται. Εισέρχονται σε έναν επικίνδυνο κύκλο παραπόνων που έχει εθιστικές ιδιότητες – όσο περισσότερο προσπαθούμε, τόσο περισσότερο παραπονιόμαστε γι’ αυτό, σπαταλώντας όλη μας την ενέργεια.

Αντιθέτως, οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για παράπονα. Ακόμα κι αν δεν έχετε ακόμα φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας, σίγουρα θα δείτε κάποια αλλαγή στην έκφρασή σας, στα θέλω και τελικά στη σχέση σας.

Το πέμπτο μυστικό για μια ανθεκτική σχέση

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια μακροχρόνια, ανθεκτική στο χρόνο, σχέση, χρειάζεται να τελειοποιήσετε τη λεκτική και μη λεκτική εκτίμηση. Τα ζευγάρια χρειάζεται να νιώθουν εκτίμηση αυθόρμητα και συχνά. Αν και ακούγεται απλό, σίγουρα δεν είναι. Για την ακρίβεια, είναι το τελευταίο πράγμα που είμαστε μαθημένοι να κάνουμε.

Πολλοί από εμάς δεν έχουν δει ή ακούσει λόγια εκτίμησης μέσα σε κάποια σχέση, ακόμα και μέσα στην οικογένειά τους. Η απλούστερη λύση για να νιώσει ο/η σύντροφός σας την εκτίμηση που του/της έχετε είναι μια δήλωση 10 δευτερολέπτων. Η δήλωση αυτή δεν χρειάζεται να γίνει, επειδή θα περιμένετε κάτι ως αντάλλαγμα και σίγουρα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος χειραγώγησης.

Οι δηλώσεις εκτίμησης μπορεί αν είναι ένα απλό κοπλιμέντο, όπως «μου αρέσει ο τρόπος που χτένισες τα μαλλιά σου χθες» ή κάτι πιο μεγάλο, όπως το «σε όλη μας την κοινή ζωή, μένω έκπληκτος από το πόσο γενναιόδωρη είσαι».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση