,

Τι μπορώ να διδαχθώ από μια ερωτική απογοήτευση;

Η πληγωμένη καρδιά που βιώνει τη συντριβή ενός έρωτα είναι ένα βίωμα ξεχωριστό και διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Η ερωτική απογοήτευση είναι κι αυτή

Τι μπορώ να διδαχθώ από μια ερωτική απογοήτευση;

Η πληγωμένη καρδιά που βιώνει τη συντριβή ενός έρωτα είναι ένα βίωμα ξεχωριστό και διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Η ερωτική απογοήτευση είναι κι αυτή ένα δυσάρεστο βίωμα, διότι ο έρωτας από μόνος του είναι ένα συναίσθημα βαθύ, απόλυτο και καταλυτικό.

Ο άνθρωπος περνάει από διάφορα στάδια όπως οργή, ενοχή, άρνηση για να φτάσει στο τελευταίο που είναι η αποδοχή. Ο άνθρωπος που την αντιμετωπίζει, εκείνη τη στιγμή, βιώνει έναν ψυχικό πόνο εφάμιλλο της απώλειας.

Advertisment

Ο τρόπος με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε μία ερωτική απογοήτευση συνδέεται και με τα παιδικά μας βιώματα; Ναι, διότι ο τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος θα αντιμετωπίσει τον εαυτό του το χρονικό διάστημα που θα τη βιώνει, εξαρτάται και από την αγάπη που έχει δεχτεί από την οικογένειά του.

Εννοώ πως ένα άτομο που μεγάλωσε σε μία οικογένεια που του έδωσε αποθέματα αγάπης, θα μπορέσει να το ξεπεράσει πιο ανώδυνα, σε αντίθεση με κάποιο άλλο άτομο που μία ακόμα πληγή σε συνδυασμό με την έλλειψη αγάπης που μπορεί να έχει δεχτεί από την οικογένεια και τους γονείς, μπορεί να του ξυπνήσει μέσα του την ήδη εμφυτευμένη πεποίθηση πως ‘’δεν αξίζει να αγαπηθεί’’.

Ο συναισθηματικός πόνος είναι κι αυτός οδυνηρός και απαιτεί χρόνο και υπομονή, ώστε να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται. Πώς θα μπορούσε κάποιος να τον αξιοποιήσει για να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να ωριμάσει περισσότερο;

Advertisment

Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να δράσει ευεργετικά μέσα μας με το να μας δυναμώσει και να μας μάθει πως οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι και αλλάζουν. Μπορεί επίσης να μας διδάξει πως η ευτυχία υπάρχει μέσα μας και δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο άνθρωπο έξω από εμάς. Η ερωτική απογοήτευση μας μαθαίνει πως πρέπει να προσέχουμε και να είμαστε επιλεκτικοί με τους ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας, όπως και το να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε να τον φροντίζουμε περισσότερο.

Η ερωτική απογοήτευση μπορεί να μας διδάξει πως δεν αξίζει τελικά να πικραινόμαστε και να υποφέρουμε τόσο πολύ για κανένα. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να έχει τόση δύναμη επάνω μας ώστε να μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε αρνητικά για εμάς. Αν το σκεφτούμε έτσι, τότε ίσως και να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση περισσότερο θετικά και να ξεπεράσουμε τον πόνο γρηγορότερα.

Το να έχουμε ανθρώπους κοντά μας και να ασχολούμαστε με διάφορες δραστηριότητες, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ή τουλάχιστον να ξεχνάμε τον πόνο που έχουμε έστω και για λίγο. Ο αθλητισμός, οι φιλίες, το διάβασμα, οι κωμωδίες, θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να απελευθερώνεται από τα αρνητικά συναισθήματα, να γελάει και να αισθάνεται ένα στήριγμα και μία βοήθεια.

Γεννιόμαστε να ζούμε μία ζωή με ευτυχία και αγάπη. Και αν αυτό το πιστέψουμε, θα δούμε πως κάθε εμπόδιο έρχεται για να μας οδηγήσει στην ενδυνάμωση του εαυτού και την πνευματική μας ωρίμανση. Όλα θα πάνε καλά!

Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση