, ,

Τα οφέλη του να είμαστε αθεράπευτα ρομαντικοί

Τα χαρακτηριστικά ενός αθεράπευτα ρομαντικού ανθρώπου βρίσκονται ακριβώς στον προσδιορισμό του. Δεν μπορεί να σταματήσει να ονειρεύεται το/τη τέλεια σύντροφο και να φαντασιώνεται πράγματα,

Τα οφέλη του να είμαστε αθεράπευτα ρομαντικοί

Τα χαρακτηριστικά ενός αθεράπευτα ρομαντικού ανθρώπου βρίσκονται ακριβώς στον προσδιορισμό του. Δεν μπορεί να σταματήσει να ονειρεύεται το/τη τέλεια σύντροφο και να φαντασιώνεται πράγματα, όπως ότι θα συναντήσει την αδελφή ψυχή του ή ότι θα βγει το πιο ξεχωριστό ραντεβού με τον πιο ξεχωριστό άνθρωπο. Και αυτή η προσέγγιση των σχέσεων συχνά γίνεται αντιληπτή ως κάτι αρνητικό. Άλλωστε, η ανικανοποίητη δίψα για έρωτα μπορεί να δημιουργήσει ανθυγιεινές προσδοκίες και μη ρεαλιστικά ιδανικά, καταστροφικά στοιχεία για την ανάπτυξη σχέσεων.

Όμως, μια νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την κοινή πεποίθηση και να αποδείξει ότι ο αθεράπευτος ρομαντικός μπορεί τελικά να είναι κάτι θετικό. Ποιος να το φανταζόταν!

Advertisment

Τα οφέλη του να είμαστε αθεράπευτα ρομαντικοί

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships, οι υψηλές προσδοκίες, όταν συνδυάζονται με μια υγιή δόση ρομαντισμού, μπορούν να ωφελήσουν τελικά μια ερωτική σχέση. Για την έρευνα, η Sarah Vannier και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά ζήτησαν από 270 νέους ενήλικες σε σχέσεις να τους εκμυστηρευτούν τα πάντα από τις ρομαντικές τους πεποιθήσεις μέχρι τις πραγματικές καταστάσεις στις σχέσεις τους.

Παραδόξως, αν και οι ανικανοποίητες προσδοκίες οδηγούσαν σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τις σχέσεις, οι πολύ ρομαντικές πεποιθήσεις είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που αναμενόταν. Οι συμμετέχοντες που είχαν ρομαντικές πεποιθήσεις είχαν και υψηλότερες προσδοκίες, αλλά ήταν επίσης πιθανότερο γι’ αυτούς να θεωρούν ότι ο/η σύντροφός του εκπλήρωνε εκείνες τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Vannier.

Ωστόσο, η ερευνήτρια δεν έχει ακόμα προσδιορίσει γιατί συμβαίνει αυτό. «Είναι δύσκολο να πούμε αν οφείλεται στο ότι βλέπουν το/τη σύντροφό τους μέσα από τα ροζ γυαλιά του ρομαντισμού, δηλαδή οτι πιστεύουν πως είναι το ιδανικό, πανέμορφο και τελειότερο πλάσμα, ακόμα κι αν για τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι απλά αδιάφοροι- ή οφείλεται στο γεγονός ότι όντως επιλέγουν έναν/μια σύντροφο που εκπληρώνει τις προσδοκίες τους».

Advertisment

Ασχέτως του λόγου, φαίνεται ότι οι αθεράπευτα ρομαντικοί έχουν τελικά ένα μικρό προβάδισμα ως προς την ικανοποίηση από τη σχέση τους. Οι ρομαντικές πεποιθήσεις όπως το «ότι είναι το άλλο μου μισό», μπορεί να μην ταυτίζονται στην πραγματικότητα με τις ανθυγιεινές προσδοκίες για τις σχέσεις, αλλά να έχουν περισσότερο μια θετική, προδραστική προσέγγιση για τις σχέσεις που οδηγεί σε ευτυχισμένα άτομα και σε μια πιο ικανοποιητική ερωτική ζωή.

Εκτός από αυτό, η έρευνα συμπέρανε ότι οι ατομικές διαφορές στα υποκείμενα, όπως η ηλικία, το φύλο, ακόμα και οι προηγούμενες εμπειρίες, δεν προέβλεπαν ούτε τις ρομαντικές πεποιθήσεις, ούτε τις προσδοκίες.

Άρθρο του Matt Valentine – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση