,

4 όμορφα φυτά που καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα του σπιτιού σας

Επιστρέφοντας στο σπίτι από μια γεμάτη μέρα έξω στην πόλη, θεωρούμε ότι ο αέρας στο πιο γλυκό μας καταφύγιο είναι φρέσκος και καθαρός. Εξάλλου,

4 όμορφα φυτά που καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα του σπιτιού σας

Επιστρέφοντας στο σπίτι από μια γεμάτη μέρα έξω στην πόλη, θεωρούμε ότι ο αέρας στο πιο γλυκό μας καταφύγιο είναι φρέσκος και καθαρός. Εξάλλου, δεν υπάρχει κάποια έντονη μυρωδιά και αερίζουμε συχνά τα δωμάτια.

Όμως, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Εκτός κι αν τα έπιπλα, οι μπογιές, τα χαλιά και το πάτωμα είναι όλα οργανικά και φιλικά προς το περιβάλλον, είναι πιο πιθανό να υπάρχει στον αέρα κάποια ποσότητα χημικών ουσιών, ρυπαντών που υποβαθμίζουν την ποιότητα του κλίματος στο σπίτι σας.

Advertisment

Γι’ αυτό, συνηθίζουμε να βάζουμε φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία εκτός από το να παρέχουν μια φυσική πινελιά στα δωμάτια του σπιτιού μας, βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, καθαρίζοντάς τον από περιττά, βλαβερά σωματίδια. Παρακάτω, σας προτείνουμε κάποια από τα δημοφιλέστερα και αποτελεσματικότερα φυτά εσωτερικού χώρου.

4 όμορφα φυτά που θα καθαρίσουν αποτελεσματικά τον αέρα του σπιτιού σας

1. Σανσεβέρια (Sansevieria trifasciata)

Τα μακριά του φύλλα με τις λεπτές άκρες που μοιάζουν σαν γλώσσες είναι αρκετά διαδεδομένα τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Τα ανθεκτικά του φύλλα κατευθύνονται προς τα πάνω με έναν μαγευτικό τρόπο, σχηματίζοντας όμορφες στροφές και σχηματισμούς. Θεωρείται από τη NASA ένα από τα κορυφαία φυτά καθαρισμού του αέρα.

Η σανσεβέρια απομακρύνει τουλάχιστον 107 γνωστούς ατμοσφαιρικούς ρυπαντές, όπως τη φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του αζώτου, τη βενζίνη, το χλωροφόρμιο και το τριχλωροαιθυλένιο ανάμεσα σε άλλα. Η σανσεβέρια επίσης παράγει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου μέσα στη νύχτα και έτσι είναι κατάλληλο για το υπνοδωμάτιό σας.

Advertisment

Το καλύτερο χαρακτηριστικό απ’ όλα είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό είδος και μπορεί να αντέξει για εβδομάδες χωρίς νερό και φαίνεται να αντέχει σε σχεδόν κάθε κλίμα, όπως και σε περιβάλλον με ελάχιστο φως, αν και φυσικά εκτιμά το άμεσο φως του ήλιου και τον φρέσκο αέρα.

2. Παχίρα (το φυτό των χρημάτων) (Epipremnum aureum)

Προέρχεται κυρίως από την Αυστραλία και την Ασία. Το φυτό των χρημάτων ονομάζεται έτσι, επειδή πιστεύεται ότι φέρνει πλούτο και ευημερία στο Κινέζικο σύστημα του feng shui, στην αρχαία τέχνη της εναρμόνισης των εσωτερικών χώρων μέσω της στρατηγικής τοποθέτησης των επίπλων, των φυτών και άλλων συνηθισμένων αντικειμένων του σπιτιού.

Ασχέτως του αν φέρνει ή όχι υλικό πλούτο, η παχίρα αποτελεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό καθαριστικό αέρα λόγω της προτίμησης που έχει στις πτητικές ουσίες που είναι γνωστές ως VOC και προέρχονται από συνθετικά χαλιά και τεχνητά χρώματα. Έχοντας μακριά, μεγάλα φύλλα, μην εκπλαγείτε αν η παχίρα καταλάβει σταδιακά και αργά το δωμάτιό σας.

Μπορείτε φυσικά να την κλαδεύετε, αν θέλετε να διατηρήσετε πιο μικρό το φυτό σας. Προτιμά το έμμεσο φως και χρειάζεται συχνό πότισμα. Πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο ότι τα φύλλα της είναι τοξικά αν καταναλωθούν, γι΄ αυτό προσέξτε σε περίπτωση που έχετε σκύλο, γάτα ή παιδιά.

3. Κρίνος της ειρήνης (σπαθίφυλλο) (Spathiphyllum)

Ο κρίνος της ειρήνης είναι ένα σκούρο πράσινο φυτό με όμορφα λευκά άνθη. Σπουδαίος καθαριστής του αέρα που απομακρύνει αποτελεσματικά όλους τους συνηθισμένους ρυπαντές του εσωτερικού χώρου, που παράγονται από έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα καθαρισμού. Το καταφέρνει τόσο καλά που είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της NASA γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Ο κρίνος της ειρήνης προτιμά το έμμεσο φως και χρειάζεται ελάχιστο πότισμα περίπου μία φορά ανά τέσσερις ή πέντε μέρες. Σε ζεστότερα κλίματα, χρειάζεται πιο συχνά πότισμα και θα καταλάβετε ότι το έχετε αμελήσει, όταν τα φύλλα του αρχίζουν να μαραίνονται.

4. Αρέκα (Chrysalidocarpus lutescens)

Η αρέκα είναι άλλο ένα εύκολο στη φροντίδα φυτό, που μας έρχεται από την Μαδαγασκάρη και κάνει εξαιρετική δουλειά με το εσωτερικό κλίμα του σπιτιού μας. Έχει ιδιαίτερη προτίμηση στη φορμαλδεΰδη, στη βενζίνη και στο μονοξείδιο του άνθρακα. Ως επιπλέον όφελος εκτός από τον καθαρισμό του αέρα, η αρέκα λειτουργεί και ως υγραντήρας, παράγοντας ένα λίτρο νερό ανά 24 ώρες, καθιστώντας το ένα από τα πιο ταιριαστά φυτά σε ξηρά κλίματα ή σε σπίτια ατόμων που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η αρέκα αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλη σε ύψος, αλλά εσείς μπορείτε να περιορίσετε την κάθετη ανάπτυξή της, διατηρώντας τη σε μικρότερες γλάστρες. Προτιμά να βρίσκεται κάπου φωτεινά και θέλει συχνά πότισμα (όχι όμως τους καλοκαιρινούς μήνες).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση