, ,

Η αγάπη στο μικροσκόπιο

Η αγάπη έχει πλεονεκτήματα ή πιο σωστά είναι Το Πλεονέκτημα στη ζωή μας. Μεγαλειώδης, σαρωτική, καταλυτική, δημιουργική και πανανθρώπινη είναι στην ουσία η κινητήριος

Η αγάπη στο μικροσκόπιο

Η αγάπη έχει πλεονεκτήματα ή πιο σωστά είναι Το Πλεονέκτημα στη ζωή μας. Μεγαλειώδης, σαρωτική, καταλυτική, δημιουργική και πανανθρώπινη είναι στην ουσία η κινητήριος δύναμη για την ύπαρξή μας. Και ιδού τι άλλο βλέπουν οι επιστήμονες!

Όλοι επιζητούμε την αγάπη και νιώθουμε δυστυχισμένοι όταν τη χάνουμε. Όλοι παρακολουθούμε και συγκινούμαστε από τις ιστορίες αγάπης κάθε είδους (ερωτικής, αδελφικής, φιλικής, μητρικής, πατρικής, πνευματικής κ.ά.). Οι καλλιτέχνες έχουν υμνήσει την αγάπη για αιώνες, ενώ τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να κάνουν ακριβώς το ίδιο, αν και ομολογουμένως με περισσότερο συγκρατημένο τρόπο…

Advertisment

Το πρώτο εύρημα αναφέρεται στο γεγονός ότι η αγάπη αποτελεί το υγιέστερο και το πλέον φυσιολογικό είδος χημικού εθισμού που υπάρχει. Όταν ερωτευόμαστε, ενεργοποιούνται τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και εκκρίνουν μια ουσία, την ντοπαμίνη, η οποία είναι μερικά υπεύθυνη για την αύξηση των επίπεδων ενέργειας του σώματος, τη βελτίωση της διάθεσης και την έντονη εστίαση στο υποκείμενο του πάθους.

Σε μεγάλο βαθμό, η αγάπη ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα που ενεργοποιεί και η… σοκολάτα, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο να φάμε μόνο ένα κομματάκι! Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των εθισμένων στα ναρκωτικά καταλήγει σ’ αυτά γιατί δεν είχαν βιώσει αγάπη στο παρελθόν και δεν μπορούν να τη βρουν γύρω τους στο παρόν.

Το δεύτερο αφορά πρόσφατα ευρήματα, τα οποία δείχνουν ότι η όσφρηση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου από τις γυναίκες. Δηλαδή, οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν με τη μύτη τους άντρες, οι οποίοι διαθέτουν το καλύτερο γι’ αυτές γενετικό υλικό. Με άλλα λόγια, έλκονται ενστικτωδώς από άντρες που είναι γενετικά διαφορετικοί από τις ίδιες, γεγονός το οποίο είναι θετικό.

Advertisment

Κι αυτό, γιατί τα παιδιά ενός ζευγαριού που μοιάζει γενετικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν με προβλήματα υγείας. Μια γυναίκα τείνει να προτιμά έναν άντρα από κάποιον άλλο, ανάλογα με τις φερομόνες που αυτός εκκρίνει και εκείνη μυρίζει.

Οι φερομόνες είναι μοναδικά παράγωγα της δημιουργίας των ορμονών. Οι γυναίκες έχουν αυξημένη ικανότητα όσφρησης κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, και, όταν μυρίσουν κάποιον που τους αρέσει, ανεβαίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων τους και αυξάνεται η επιθυμία τους για τον συγκεκριμένο άντρα.

Μετά την επιλογή συντρόφου, έρχεται η επιλογή συζύγου και ο γάμος. Αντίθετα με τις μαρτυρίες πολλών παντρεμένων, έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος προάγει τη ψυχική υγεία των συζύγων και μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης. Επίσης, οι εργένηδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε κάποιο ψυχιατρείο από τους παντρεμένους, ενώ πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι μέσα από τον γάμο αποκτούν μια αίσθηση σκοπού που αυξάνει τη συναισθηματική τους σταθερότητα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Καραουλάνη «60 πρακτικά μαθήματα ζωής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Ο γνωστός και έμπειρος ψυχολόγος Χάρης Καραουλάνης με απλό λόγο μεταδίδει τη γνώση του στη γλώσσα του αναγνώστη, του δίνει τροφή για σκέψη αλλά και τον καλεί να αναγνωρίσει τη θετική όψη της ζωής.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση