, ,

Πώς να ανακαλύψετε το πάθος σας, ακόμα κι αν νιώθετε χαμένοι και αποθαρρυμένοι

Λίγα πράγματα μπορούν να γεμίσουν τόσο τη ζωή σας με μια αίσθηση ενέργειας και εκπλήρωσης, όσο η αναζήτηση του πάθους σας. Ανακαλύπτοντας τι αγαπάτε

Πώς να ανακαλύψετε το πάθος σας, ακόμα κι αν νιώθετε χαμένοι και αποθαρρυμένοι

Λίγα πράγματα μπορούν να γεμίσουν τόσο τη ζωή σας με μια αίσθηση ενέργειας και εκπλήρωσης, όσο η αναζήτηση του πάθους σας. Ανακαλύπτοντας τι αγαπάτε να κάνετε και ύστερα να αφοσιωθείτε στην τελειοποίηση της «τέχνης» αυτής ή στην μεγιστοποίηση της επίδρασής του, χαρίστε στη ζωή σας μια αίσθηση προόδου που συνεχώς θρέφει την καρδιά και την ψυχή σας.

Εκεί ακριβώς βρισκόμουν κι εγώ πριν από μια δεκαετία. Είχα μόλις κλείσει άλλο ένα κεφάλαιο της ζωής μου και ένιωθα εντελώς χαμένος ως προς το τι ήθελα να κάνω. Το θέμα είναι ότι αυτή η έλλειψη κατεύθυνσης μπορεί να είναι πραγματικά αποθαρρυντική, οπότε είναι δύσκολο να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας να λάβει δράση για οτιδήποτε, όταν νιώθετε ότι δεν υπάρχει νόημα.

Advertisment

“Το πάθος είναι ενέργεια. Νιώστε τη δύναμη που αναδύεται επικεντρωνόμενοι σε ο,τι σας ενθουσιάζει” – Oprah Winfrey

Αλλά κατάφερα να βρω το πάθος μου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετά πράγματα με τα οποία παθιάζομαι. Και από εκείνο το σημείο και μετά, βρήκα την κλίση μου. Και το έκανα χρησιμοποιώντας μια αρκετά απλή διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει. Δεν είναι τίποτα δύσκολο, μόνο λίγα πρακτικά βήματα που σας επιτρέπουν να αρχίσετε να εξερευνάτε τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας, να αναζωπυρώνετε το πάθος για ζωή και να βρείτε αυτό που σας συγκινεί.

Πώς να βρείτε το πάθος σας, ακόμα κι αν νιώθετε χαμένοι και αποθαρρυμένοι

Κάντε ένα πολύτιμο διάλειμμα

Αρχικά, χρειάζεται να αλλάξετε περιβάλλον. Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε σας ρουφά την ενέργεια κάθε λεπτό που περνά και χρειάζεται να δημιουργήσετε μια πραγματική ψυχολογική μεταμόρφωση για να το κάνετε να λειτουργήσει.

Advertisment

Πάρτε όσες μέρες μπορείτε – μία εβδομάδα, ένα σαββατοκύριακο, μία μέρα. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Το κάτι είναι πάντα καλύτερο από το τίποτα. Επίσης, χρειάζεται να πάτε κάπου μακριά από το σπίτι. Αυτό μπορεί να είναι κάπου μια ώρα μακριά ή ένα πιο μεγάλο ταξίδι. Χρειάζεται δηλαδή να απομακρυνθείτε για λίγο από το συνηθισμένο σας πλαίσιο για να δουλέψετε απερίσπαστοι, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια πνευματική στροφή και να βρείτε την καθαρότητα του νου που απαιτείται.

Ανακαλύψτε ξανά το εσωτερικό σας παιδί

Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της άσκησης. Προσωπικά, έχω ανακαλύψει ότι ένας διαχωρισμός συντελείται σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην πρώιμη ενήλικη ζωή μας. Είναι ένα σημείο όπου – ασχέτως του τι μας διδάσκεται – εμείς αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι χρειάζεται να παρατήσουμε τα παιδικά μας όνειρα και να συμβιβαστούμε με κάτι πιο λογικό.

Γι’ αυτό και το βήμα αυτό είναι τόσο κρίσιμο. Πάρτε ένα σημειωματάριο και αρχίστε να καταγράφετε όλα εκείνα που αγαπούσατε ως παιδιά. Αρχίστε από όσο πίσω μπορείτε να θυμηθείτε και διατρέξτε όλα τα χρόνια μέχρι το παρόν. Αλλά καταγράψτε μόνο τα αυθεντικά σας πάθη. Εκείνα που καθοδηγούσαν ολόκληρες πλευρές της ζωής σας.

Αναζητήστε μέσα σας πώς νιώθετε για κάθε ένα από αυτά τα πράγματα. Σας ξυπνά κάτι εσωτερικά; Υπάρχει κάτι το οποίο λαχταράτε να ξαναδοκιμάσετε; Επίσης, αυτή η άσκηση πιθανότατα να σας ξυπνήσει πάθη, τα οποία δεν είχατε ποτέ ξανά στο παρελθόν σκεφτεί ότι μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Ελάτε σε επαφή με τα συναισθήματά σας

Ύστερα, εκτός από την εξερεύνηση των παρελθοντικών προτιμήσεών σας, χρειάζεται να βουτήξετε βαθύτερα στον εαυτό σας, για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει εκεί μέσα πραγματικά. Ποια είναι τα συναισθήματά σας καθώς κάθεστε κάπου σιωπηλά, αναλογιζόμενοι τη ζωή σας; Μετανιώνετε για κάτι; Για τι; Έχει αρχίσει να διογκώνεται ο ενθουσιασμός μέσα σας; Τι το προκάλεσε ακριβώς;

Γράψτε όλα όσα σας έρχονται στο νου για ορισμένα λεπτά και προσπαθήστε να ακολουθείτε την ίδια πρακτική μία φορά την ημέρα για μία εβδομάδα ή και δύο, με στόχο να ξεκαθαρίσετε ολοένα και περισσότερο την εικόνα της ζωής σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε μια απόφαση που είναι αυθεντικότερη σε εσάς, αντί να επιτρέπετε σε εξωτερικές επιρροές, όπως κοινωνικές προσδοκίες, να διαφθείρουν τη διαδικασία.

Καταλήξτε σε κάτι, «κλειδώστε το», προχωρήστε μπροστά και βαδίστε το μονοπάτι της αυτο – ανακάλυψης

Προσωπικά, το βασικότερο πράγμα που επέλεξα μέσα από αυτή την άσκηση δεν κατέληξε να είναι η κλίση μου. Εντούτοις, είναι κάτι στο οποίο έχω πάθος και στην ουσία με οδήγησε στο να ανακαλύψω την κλίση μου. Και αυτό είναι το νόημα αυτού του βήματος. Τώρα είναι η δουλειά σας να βγείτε εκεί έξω και να πειραματιστείτε. Δοκιμάστε πράγματα τα οποία πιστεύετε ότι μπορεί να αποτελούν ένα σοφό βήμα και εξερευνήστε το πώς νιώθετε.

Μείνετε συνδεδεμένοι με τα συναισθήματά σας σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και συνεχίστε να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεδιπλωθεί ολόκληρος μπροστά σας.

Άρθρο του Matt Valentine

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση