, , ,

Η απόρριψη “απορρίπτει” τη λογική

Η Μάρθα και ο Άντζελο ήρθαν στη θεραπεία ζευγαριών λόγω των συχνών καβγάδων τους με αφορμή την ανικανότητα του Άντζελο να αναζητήσει νέα απασχόληση,

Η απόρριψη "απορρίπτει" τη λογική

Η Μάρθα και ο Άντζελο ήρθαν στη θεραπεία ζευγαριών λόγω των συχνών καβγάδων τους με αφορμή την ανικανότητα του Άντζελο να αναζητήσει νέα απασχόληση, εφόσον είχε απολυθεί από την εταιρεία του έξι μήνες νωρίτερα. «Ήμουν σε αυτή τη ναυτιλιακή εταιρεία είκοσι χρόνια», εξήγησε ο Άντζελο. Το τραύμα ήταν ακόμα εμφανές στο πρόσωπό του. «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν φίλοι μου! Πώς μπορούν να μου το κάνουν αυτό;»

Ενώ η Μάρθα ήταν αρχικά συγκαταβατική, με τον καιρό ένιωθε όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση εξαιτίας της αδυναμίας του Άντζελο να ανακάμψει από το συναισθηματικό πλήγμα και να αρχίσει να ψάχνει για μια νέα δουλειά. Γρήγορα έγινε φανερό ότι ο Άντζελο ήταν απογοητευμένος από τον εαυτό του όσο και η Μάρθα. Προσπάθησε να παρακινήσει τον εαυτό του και να τον πείσει να καταβάλει προσπάθειες, αλλά απλώς ένιωθε πάρα πολύ καταβεβλημένος λόγω του συναισθηματικού πόνου.

Advertisment

Προσπάθησε να λογικέψει τον εαυτό του να εξαλείψει τον πόνο και να το ξεπεράσει, αλλά τίποτα δεν λειτούργησε. Πολλοί δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για τον πόνο που αισθανόμαστε όταν βιώνουμε απόρριψη. Ένας από τους λόγους που η απόρριψη είναι συχνά τόσο καταστροφική είναι ότι το έλλογο, η λογική και η κοινή λογική μας δεν πετυχαίνουν να μετριάσουν τον πόνο που αισθανόμαστε.

Για παράδειγμα, όταν οι επιστήμονες είπαν στους συμμετέχοντες που είχαν αποκλειστεί από μια ηλεκτρονική έκδοση του πειράματος με το χτύπημα (που ονομάζεται κυβερνομπάλα) ότι ο αποκλεισμός τους δεν ίσχυε πια, η διαπίστωση ότι η απόρριψη δεν ήταν καν πραγματική ελάχιστα απάλυνε τον πόνο που ένιωθαν. Οι επιστήμονες είναι μια επίμονη κλίκα, κι έτσι είπαν σε μια διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων ότι οι άνθρωποι που τους είχαν αποκλείσει ήταν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Σίγουρα η απόρριψη πονάει λιγότερο αν περιφρονούμε τους ανθρώπους που μας απορρίπτουν. Όμως όχι, εξακολουθούσε να πονάει το ίδιο. Δοκίμασαν ακόμη και να αντικαταστήσουν την κυβερνομπάλα με μια κινούμενη κυβερνοβόμβα, που είχε προγραμματιστεί να εκραγεί τυχαία, «σκοτώνοντας» όποιον την είχε στα χέρια του εκείνη τη στιγμή. Όμως, τα άτομα αισθάνθηκαν εξίσου τον πόνο της απόρριψης όταν δεν είχαν μια κυβερνοβόμβα όπως και όταν δεν είχαν την κυβερνομπάλα.

Advertisment

Οι απορρίψεις επηρεάζουν την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τη λογική και να σκεφτόμαστε με σαφήνεια, καθώς και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, η οξεία απόρριψη αρκούσε ώστε τα άτομα να έχουν σημαντικά πιο χαμηλές επιδόσεις σε διαδοχικές δοκιμασίες IQ, δοκιμές βραχυπρόθεσμης μνήμης και μέτρα συλλογιστικής και λήψης αποφάσεων. Οι ερωτικές απορρίψεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές όταν πρόκειται για την κωδικοποίηση του εγκεφάλου μας και την παραβίαση της ορθής κρίσης μας, ακόμη και όταν εμφανίζονται πολύ νωρίς σε μια σχέση ή μάλιστα πριν υπάρξει μια σχέση.

Ένας νέος άντρας με τον οποίο δούλευα πετάχτηκε ως την Ευρώπη για να κάνει «έκπληξη» σε μια γυναίκα που γνώρισε στις καλοκαιρινές εβδομαδιαίες διακοπές, παρά τη σαφή δήλωσή της ότι δεν ενδιαφερόταν να κάνει σχέση. Αν και πόνεσε από την απόρριψη αυτή, ο νεαρός έπεισε τον εαυτό του ότι η αυτοσχέδια «ρομαντική χειρονομία» του θα «μαλάκωνε την καρδιά της και θα άλλαζε γνώμη σίγουρα!».

Η γυναίκα τρόμαξε τόσο όταν εμφανίστηκε στην εξώπορτά της μια ακατάλληλη πρωινή ώρα, ώστε το μόνο που άλλαξε ήταν οι κλειδαριές. Η απελπισία που αισθανόμαστε έπειτα από ορισμένες απορρίψεις μπορεί να οδηγήσει πολλούς να συγχέουμε μια ρομαντική με μια ανατριχιαστική χειρονομία.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Guy Winch «Πρώτες Βοήθειες – Γίνε γιατρός της ψυχής σου» από τις εκδόσεις Διόπτρα – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση