, , ,

H δίαιτα της διακοπτόμενης νηστείας 16:8 αποδεικνύεται αποτελεσματική, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μια μορφή διακοπτόμενης νηστείας, η δίαιτα 16:8, βοηθά τα υπέρβαρα άτομα να χάσουν βάρος και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με νέα

H δίαιτα της διακοπτόμενης νηστείας 16:8 αποδεικνύεται αποτελεσματική, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μια μορφή διακοπτόμενης νηστείας, η δίαιτα 16:8, βοηθά τα υπέρβαρα άτομα να χάσουν βάρος και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τώρα στρέφονται στην διακοπτόμενη νηστεία ως έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να χάσουν βάρος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτής της δίαιτας, ανάλογα με τον χρόνο νηστείας και κατανάλωσης.

Η δίαιτα 5:2, για παράδειγμα, συνίσταται στην κατανάλωση φαγητού για 5 μέρες την εβδομάδα και νηστεία για 2 ημέρες. Κατά τις ημέρες της νηστείας, τα άτομα περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων στις 500 ή 600 την ημέρα. Στην καθημερινή νηστεία, ή αλλιώς δίαιτα 16:8, τα άτομα καταναλώνουν ό,τι θέλουν για 8 ώρες και νηστεύουν για τις υπόλοιπες 16.

Advertisment

Μία νέα έρευνα έρχεται να αξιολογήσει τα οφέλη αυτού του μοτίβου για τους υπέρβαρους ανθρώπους και βρίσκει ότι όχι μόνο αυτή η δίαιτα λειτουργεί, αλλά ότι βοηθά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα διεξήχθη από την Krista Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Healthy Aging.

Χάνοντας βάρος χωρίς να μετράμε θερμίδες

Η Varady and οι συνάδελφοί της εξέτασαν 23 υπέρβαρους συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 45 χρόνων με μέσο δείκτη μάζας 35. Τις ώρες 10 π.μ. – 6 μ.μ., οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν ό,τι ήθελαν και όπως ήθελαν, αλλά τους επιτρεπόταν να καταναλώσουν μόνο νερό και ποτά χωρίς θερμίδες για τις υπόλοιπες 16 ώρες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα για μια περίοδο 12 εβδομάδων και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άλλους συμμετέχοντες οι οποίοι ακολουθούσαν μια άλλη δίαιτα διακοπτόμενης νηστείας, την «εναλλασσόμενη νηστεία», όπου η μία μέρα είναι ελεύθερη και η επόμενη νηστεία.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα 16:8 κατανάλωσαν 350 θερμίδες λιγότερες, έχασαν το 3% του βάρους τους και μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση. Από την άλλη, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η χοληστερόλη και η μάζα του λίπους παρέμειναν ίδια και στις δύο ομάδες.

Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, αυτά τα πρώιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρήση μιας τέτοιας τεχνικής χωρίς ακριβή καταμέτρηση των θερμίδων σε υπέρβαρα άτομα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική. Ένα από τα κυριότερα οφέλη της νηστείας 16:8 που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν οι συμμετέχοντες ήταν πιθανότερο να συνεχίσουν τη διαδικασία μέχρι τέλους, χωρίς να δυσκολευτούν σε σύγκριση με τη δίαιτα της «εναλλασσόμενης νηστείας».

[toggle title="Πηγές"]

https://content.iospress.com/articles/nutrition-and-healthy-aging/nha170036#ref010

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση