,

5 εκπληκτικοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

Αν υποφέρετε από κάποιο πονόδοντο, πόνο στη μέση ή οποιονδήποτε άλλο πόνο, η πρώτη αυθόρμητη κίνηση που κάνετε είναι να βρείτε ένα χάπι. Οι

5 εκπληκτικοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

Αν υποφέρετε από κάποιο πονόδοντο, πόνο στη μέση ή οποιονδήποτε άλλο πόνο, η πρώτη αυθόρμητη κίνηση που κάνετε είναι να βρείτε ένα χάπι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βασιζόμαστε στα φάρμακα, αλλά αυτά συνοδεύονται από παρενέργειες, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και η συχνή τους χρήση επιφέρει εθισμό.

Επομένως, γιατί να μη στραφούμε στη φύση, για να βρούμε την ανακούφιση που χρειαζόμαστε, αντί να καταπίνουμε συνεχώς χάπια; Πολλά είναι τα μπαχαρικά και τα βότανα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή και άλλες σχετικές παθήσεις.

Advertisment

Αυτές οι επιλογές που βασίζονται στα φυτά ανήκουν στην κατηγορία θεραπειών της εναλλακτικής ιατρικής, στην οποία περιλαμβάνονται ο βελονισμός, η γιόγκα, το ρέικι και άλλες πρακτικές. Όσον αφορά στην ανακούφιση από τον πόνο, μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο αποτελεσματικά είναι.

5 εκπληκτικοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου

Φλοιός ιτιάς

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τον φλοιό της ιτιάς για να ανακουφιστούν από φλεγμονές, την κύρια αιτία του μεγαλύτερου ποσοστού πόνου. Ο φλοιός της λευκής ιτιάς περιέχει τη χημική ουσία σαλικίνη, η οποία είναι παρόμοια με το κύριο συστατικό της ασπιρίνης.

Αρχικά, οι άνθρωποι μάσαγαν το φλοιό, για να ανακουφιστούν από τον πόνο και τον πυρετό. Τώρα, ο φλοιός ιτιάς πωλείται ως αποξηραμένο βότανο, που μπορείτε να βράσετε και ως ρόφημα. Υπάρχει επίσης και σε υγρή μορφή ή σε κάψουλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φλοιό ιτιάς για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία που προκαλεί ο πονοκέφαλος, ο πόνο στη μέση, ο οστεοαρθρίτιδα και πολλές άλλες παθήσεις.

Advertisment

Εντούτοις, ο φλοιός της ιτιάς συνοδεύεται από κάποιες πιθανές παρενέργειες. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία, να επιβραδύνει τη λειτουργία των νεφρών και να επιτείνει το χρόνο αιμορραγίας, όπως ακριβώς και η ασπιρίνη. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ενήλικες. Όπως και με την μεγάλη ποσότητα ασπιρίνης, ο φλοιός ιτιάς θα μπορούσε να είναι δηλητηριώδης για τα παιδιά.

Αν είστε ευαίσθητοι στην ασπιρίνη ή αν λαμβάνετε ήδη αρκετά αντιφλεγμονώδη, καλύτερα να αποφύγετε τον φλοιό ιτιάς. Χρειάζεται επίσης να τον αποφύγετε αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς η σαλικίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τον φλοιό ιτιάς, αν ήδη παίρνετε άλλα αντιφλεγμονώδη – αναλγητικά.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με μοναδική γεύση και φυσικά χρώμα. Περιέχει κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από μόρια ελεύθερων ριζών, που μπορούν να βλάψουν κύτταρα και ιστό. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων/ παθήσεων, όπως:

• Δυσπεψία

• Έλκος

• Ναυτία

• Ψωρίαση

• Καρκίνος

Ορισμένοι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα επίσης στρέφονται στον κουρκουμά για ανακούφιση από τις φλεγμονές.

Γαρύφαλλο

Αρκετά συχνά χρησιμοποιούμε ολόκληρα «καρφιά» γαρύφαλλου για να νοστιμίσει πιάτα με κρέας και ρύζι. Το αλεσμένο γαρύφαλλο χρησιμοποιείται σε πίτες και σε άλλα φαγητά. Ως φάρμακο, το γαρύφαλλο υπάρχει σε μορφή κάψουλας ή σκόνης. Υπάρχει διαθέσιμο και το έλαιο γαρύφαλλου.

Όπως όλα τα άλλα συμπληρώματα βοτάνων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γαρύφαλλο για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων. Το γαρύφαλλο μπορεί να ανακουφίσει από ναυτία και κρυολογήματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο που συνδέεται με πονοκέφαλο, αρθρίτιδα και πονόδοντο. Το γαρύφαλλο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την ανακούφιση.

Μία έρευνα υποστήριξε ότι το γαρύφαλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει τις μυκητιάσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Το ενεργό συστατικό στο γαρύφαλλο είναι η ευγενόλη, ένα αναλγητικό που επίσης χρησιμοποιείται σε ορισμένες αναλγητικές αλοιφές.

Τρίβοντας μια μικρή ποσότητα από έλαιο γαρύφαλλου στα ούλα σας μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά από πονόδοντο, μέχρι να μπορέσετε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Όμως, μην προσθέσετε μεγάλη ποσότητα αδιάλυτου ελαίου, αφού μπορεί να βλάψετε τα ούλα σας.

Όσοι έχουν πρόβλημα αιμορραγίας ή όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να προσέχουν όταν καταναλώνουν σχετικά προϊόντα. Το έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας.

Βελονισμός

Η αρχαία Κινέζικη ιατρική πρακτική προσπαθεί να ανακουφίσει από πόνο, εξισορροπώντας τα φυσικά ενεργειακά μονοπάτια του σώματος. Η ροή της ενέργειας είναι γνωστή ως qi (τσι). Γι’ αυτή την πρακτική, οι βελονιστές τοποθετούν μικρές, λεπτές βελόνες στο δέρμα σας. Η τοποθεσία της εισαγωγής σχετίζεται με την πηγή του πόνου. Με βάση το τσι, μια βελόνα μπορεί να εισέλθει μακριά από το μέρος που σας πονά.

Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο, προκαλώντας την απελευθέρωση σεροτονίνης, ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα και μειώνει τον πόνο. Μία έρευνα του 2012 βρήκε ότι ο βελονισμός βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου που προέρχεται από οστεοαρθρίτιδα, ημικρανίες και χρόνιο πόνο.

Ζέστη και πάγος

Ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους τρόπους αντιμετώπισης είναι η εφαρμογή ζέστης και πάγου άμεσα στα σημεία του πόνου. Αν και αυτή η θεραπεία φαίνεται αυτονόητη, δεν γνωρίζουν όλοι ακριβώς πότε να χρησιμοποιήσουν τον πάγο ή τη ζέστη. Η εφαρμογή πάγου για τη μείωση του πρηξίματος και της φλεγμονής αμέσως μετά από ένα στραμπούληγμα ή διάστρεμμα μπορεί να φέρει ανακούφιση.

Το ενδιαφέρον είναι πως μόλις η φλεγμονή εξαφανιστεί, η ζέστη μπορεί να μειώσει τη δυσκαμψία που συνοδεύει τα στραμπουλήγματα. Μια δροσερή κομπρέσα για λίγη ώρα στο κεφάλι μπορεί να ανακουφίσει στιγμιαία από τον πονοκέφαλο. Αν το πρόβλημά σας είναι η αρθρίτιδα, η υγρή ζέστη πάνω στην άρθρωση θα βοηθήσει περισσότερο απ’ ότι ο πάγος. Αν τραυματιστείτε, μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας για το πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τον πάγο ή τη ζέστη.

Προσοχή στον τρόπο διαχείρισης του πόνου

Τα φυσικά αναλγητικά που περιγράφηκαν παραπάνω είναι αποτελεσματικά για ορισμένες αιτίες πόνου. Και είναι πιθανό να μην λειτουργήσουν όλα σε εσάς. Εντούτοις, αυτές οι φυσικές εναλλακτικές στη φαρμακευτική αγωγή μπορεί τουλάχιστον να σας δώσουν ορισμένες καλές επιλογές για να δοκιμάσετε την επόμενη φορά.

Να θυμάστε ότι ο πόνος αποτελεί το σήμα που σας δίνει το σώμα σας ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να είναι κάτι προσωρινό. Αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρειάζεται ειδική αξιολόγηση. Μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300571206000248?via%3Dihub

https://www.foodandnutritionjournal.org/volume2number3/gastrointestinal-diseases-and-curcumin-developments-and-challenges/

https://www.clinicaltrials.gov/ct2/results?term=curcumin+in+arthritis&pg=1

https://www.herbmedpharmacol.com/PDF/JHP-3-5.pdf

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση