, ,

Ο φόβος είναι ένα παιχνίδι της σκέψης

Ο φόβος έχει να κάνει με κάτι φανταστικό, είναι ένα παιχνίδι της σκέψης. Φοβάσαι για κάτι που φαντάζεσαι πως πρόκειται να συμβεί. Ο Κρισναμούρτι

Ο φόβος είναι ένα παιχνίδι της σκέψης

Ο φόβος έχει να κάνει με κάτι φανταστικό, είναι ένα παιχνίδι της σκέψης. Φοβάσαι για κάτι που φαντάζεσαι πως πρόκειται να συμβεί. Ο Κρισναμούρτι είπε πως ο φόβος είναι η τρέλα του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος κάνει διαρκώς φανταστικά σενάρια για το μέλλον και υποφέρει εφόσον δεν ζει στο παρόν.

Ο φόβος είναι μια αίσθηση που φθίνει την ενέργειά σου και σε αποδυναμώνει. Η φράση “Μου κόπηκε η ανάσα”, που χρησιμοποιείς αυθόρμητα όταν τρομάζεις, δεν είναι μόνο μεταφορική. Ο φόβος και η αγωνία σταματούν κάποιες φορές την αναπνοή σου. Η αναπνοή είναι η ίδια η ζωή, άρα αποκόβεσαι από την ύπαρξη, από την ενέργεια της ζωής. Άλλες φορές πάλι η αίσθηση του φόβου κάνει την αναπνοή σου πιο γρήγορη και ο ρυθμός της χάνεται.

Advertisment

Ωστόσο, τα σενάρια του φόβου είναι δικό σου δημιούργημα. Μπορείς να εκπαιδεύσεις τη φαντασία σου, ώστε να καταφέρεις σταδιακά να αντικαταστήσεις τα σενάρια του φόβου με πιο αισιόδοξα και ενδυναμωτικά. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, γι αυτό είναι μέσα από τη συνειδητή αυτοπαρατήρηση από την συγκέντρωση στην αναπνοή σου.

Όταν εστιάζεις στη στιγμή, αντιμετωπίζεις μόνο αυτό που συμβαίνει στο τώρα και αυτό σπάνια κρύβει πραγματικό κίνδυνο. Όποτε είσαι σε εγρήγορση σε σχέση με το τι συμβαίνει μέσα σου, θα μπορείς να διακρίνεις τα σενάρια του φόβου εν τη γενέσει τους. Θα παρατηρήσεις τότε πως η ανησυχία και ο φόβος επηρεάζουν την αναπνοή σου. Αν μπορέσεις να ελέγξεις την αναπνοή σου θα πάψεις να είσαι θύμα της αρνητικής σου φαντασίας .

«Χωρίς τον έλεγχο της αναπνοής, τίποτε δεν μπορούμε να ελέγξουμε» – Ouspensky

Advertisment

Η αναπνοή είναι ρυθμός, οι δύο πόλοι, εισπνοή και εκπνοή, διαμορφώνουν έναν ρυθμό. Όποτε χάνεται αυτός ο ρυθμός, κάνε το εξής:

Σταμάτα για λίγα λεπτά και μείνε σε ακινησία παρατηρώντας την αναπνοή σου. Χαλάρωσε νοητικά την περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς και ελευθέρωσε την αναπνοή σου. Βάλε τις δύο παλάμες πάνω στο διάφραγμα, ακριβώς κάτω από τον θώρακα και κάνε δεξιόστροφες κυκλικές κινήσεις.

Αυτό θα χαλαρώσει το μεγάλο μυϊκό πέταλο της αναπνοής (διάφραγμα) και θα διευκολύνει την εκπνοή. Καθώς θα χαλαρώνεις όλο και πιο βαθιά, η αναπνοή σου θα αρχίσει να βρίσκει τον ρυθμό της. Η αναπνοή σου σταδιακά γίνεται ρυθμική, ήσυχη και αθόρυβη.

«Στην εισπνοή ενυπάρχουν δύο χάρες,
πρόσληψη του αέρα, αποφόρτιση από αυτόν,
το ένα πιέζει, το άλλο αναζωογονεί,
τόσο θαυματουργά είναι ανακατεμένη η ζωή» – Γκαίτε

Στην ελεύθερη, ρυθμική, ήρεμη αναπνοή υπάρχει ισχυρή σύνδεση με την ενέργεια της ζωής. Καθώς η αναπνοή σου ελευθερώνεται, ανοίγεις τον εαυτό σου πέρα από το μικρό οριοθετημένο «εγώ» σου, εκεί όπου οι φόβοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση