, , ,

Guy Winch: Γίνε γιατρός της ψυχής σου

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό μας, ένα κουτί Πρώτων Βοηθειών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα, κάποιους σωματικούς τραυματισμούς και προβλήματα,

Guy Winch: Γίνε γιατρός της ψυχής σου

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό μας, ένα κουτί Πρώτων Βοηθειών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα, κάποιους σωματικούς τραυματισμούς και προβλήματα, που προκύπτουν συχνά, στην καθημερινή μας ζωή. Αντισηπτικά, παυσίπονα και σιρόπια, αλοιφές, κρέμες, σύριγγες και επίδεσμοι, θερμόμετρο, ψαλίδι, αυτοκόλλητη χειρουργική ταινία και άλλα πολλά, για να απαλλαγούμε από τον πόνο, να καταπραΰνουμε τραύματα και να προφυλάξουμε το σώμα από μια ξαφνική, εμφανιζόμενη απειλή ή κίνδυνο. Και πολύ καλά κάνουμε!

Τι γίνεται όμως, με τα ψυχικά μας τραύματα και με τους συναισθηματικούς πόνους και προβλήματα που βλάπτουν, ενίοτε, σοβαρά την ψυχική μας υγεία, καθώς, πολλές φορές, δεν αντιμετωπίζονται άμεσα, με αποτέλεσμα να χρονίζουν και να υποτροπιάζουν και να δημιουργούνται έτσι, ακόμη περισσότερα προβλήματα; Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον οξύτατο πόνο της απόρριψης, τον καταστροφικό πόνο της μοναξιάς, την πικρή απογοήτευση της αποτυχίας ή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της χαμηλής του αυτοεκτίμησης ή της απώλειας;

Advertisment

Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει το κουτί των Συναισθηματικών Πρώτων Βοηθειών. Ναι, καλά διαβάσατε! Ο Guy Winch, ψυχολόγος, συγγραφέας και κεντρικός ομιλητής, που η πρώτη του ομιλία στο TED με θέμα “Why We All Need to Practice Emotional First Aid” είχε πάνω από 5 εκατομμύρια θεατές και βρίσκεται στην 5η θέση στην κατηγορία θετικής παρακίνησης στο www.ted.com, μας λέει ότι, η εφαρμογή των συναισθηματικών πρώτων βοηθειών στα διάφορα ψυχικά τραύματα, μπορεί να τα εμποδίσει να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία και να βοηθήσει τη συναισθηματική μας ευημερία.

Στο βιβλίο του “Γίνε γιατρός της ψυχής σου”, ο Guy Winch μας προσφέρει ένα καλά εφοδιασμένο κουτί συναισθηματικών πρώτων βοηθειών, το οποίο αν και δεν αντικαθιστά τον επαγγελματία ψυχικής υγείας – εκεί που χρειάζεται – ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία, όλα εκείνα τα ψυχικά τραύματα που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή, απαλύνοντας τον ψυχικό μας πόνο και αποτρέποντας να γίνει το πρόβλημα χειρότερο.

https://enallaktikidrasi.com/2018/06/gine-giatros-psixis/

Advertisment

Οι τεχνικές που περιέχονται στο κουτί των συναισθηματικών πρώτων βοηθειών βασίζονται στην επιστήμη, είναι απλές στην εφαρμογή τους και μπορούμε να τις παρέχουμε στον εαυτό μας αλλά και στην οικογένεια και τους φίλους μας. Το βιβλίο καλύπτει τα εφτά συνηθισμένα ψυχικά τραύματα που υφιστάμεθα στην καθημερινότητά μας: απόρριψη, μοναξιά, απώλεια, ενοχή, αναμηρυκασμό, αποτυχία και χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και πώς από το ένα, οδηγούμαστε πολλές φορές σε άλλα ψυχικά τραύματα και όχι μόνο!

Για παράδειγμα, η τάση αναμηρυκασμού μπορεί γρήγορα να γίνει άγχος και κατάθλιψη και οι εμπειρίες αποτυχίας και απόρριψης μπορεί εύκολα να διαβρώσουν την αυτοεκτίμησή μας. Ίσως θεωρούμε προφανές ότι η μοναξιά προκαλεί συναισθηματικό πόνο, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε ότι η μοναξιά που δεν έχει θεραπευτεί έχει τόσο σοβαρές συνέπειες για τη σωματική μας υγεία, που μπορεί ακόμη και να μικρύνει το προσδόκιμο ζωής.

Λιγότερο εμφανές είναι ότι οι μοναχικοί άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, που τους ωθούν ασυνείδητα να διώχνουν μακριά τους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο τους. Μελετώντας και γνωρίζοντας τα είδη των ψυχικών τραυμάτων που αποκτάμε σε διάφορες καταστάσεις, ακόμη και αν δεν τον αφορούν αυτή τη στιγμή, ο αναγνώστης θα μπορεί να τα αναγνωρίζει, όποτε τα συναντήσει στο μέλλον ο ίδιος ή κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια, θα μπορεί να εφαρμόσει τις θεραπείες που παρουσιάζονται για κάθε τραύμα, να είναι σε θέση να αξιολογήσει πώς και πότε πρέπει να χορηγείται καθεμιά από τις προτεινόμενες τεχνικές, καθώς και συνιστώμενες “δοσολογίες”. “Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις συναισθηματικές πρώτες βοήθειες, όπως ακριβώς και σε άλλες θεραπείες των ψυχικών τραυμάτων” λέει ο Guy Winch και συνεχίζει “Με τα χρόνια κατόρθωσα να μετατρέψω τα καινοτόμα ερευνητικά ευρήματα σε πρακτικές προτάσεις και θεραπείες που οι ασθενείς μου μπορούν να εφαρμόσουν στα ψυχικά τραύματα της καθημερινότητας. Το έκανα για έναν κυρίως λόγο – επειδή είναι αποτελεσματικές”.

“Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα την ψυχική μας υγεία. Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε τρόπους ψυχικής υγιεινής όπως ακριβώς κάνουμε με την οδοντιατρική και τη σωματική υγιεινή. Ήρθε η ώρα να έχουμε ένα κουτί συναισθηματικών πρώτων βοηθειών – με τα συναισθηματικά ισοδύναμα των επιδέσμων, των αντιβακτηριακών αλοιφών, των παγοκυστών και των αντιπυρετικών. Εξάλλου, αν ξέραμε ότι υπάρχουν ψυχολογικές ασπιρίνες, θα ήταν ανόητο να μην τις χρησιμοποιούμε”.

Της Γεωργίας Χασάπη


Το βιβλίο του Guy Winch «Πρώτες Βοήθειες – Γίνε γιατρός της ψυχής σου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα  – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση