8 κινήσεις που είναι καλύτερο να αποφύγετε όταν τελειώνετε μια σχέση

Η λήξη μιας σχέσης μπορεί να φέρει μεγάλη αίσθηση ανακούφισης, αν ο/η σύντροφός σας συμπεριφέρεται άσχημα ή αν έχουν τελειώσει τα συναισθήματα για εσάς.

8 κινήσεις που είναι καλύτερο να αποφύγετε όταν τελειώνετε μια σχέση

Η λήξη μιας σχέσης μπορεί να φέρει μεγάλη αίσθηση ανακούφισης, αν ο/η σύντροφός σας συμπεριφέρεται άσχημα ή αν έχουν τελειώσει τα συναισθήματα για εσάς. Σε άλλη περίπτωση, είτε πρόκειται για βραχύχρονη, είτε για μακρόχρονη σχέση, ο χωρισμός είναι απαίσιος. Είναι ο χρόνος, η ενέργεια και οι προσπάθειες που ξοδεύτηκαν.

Επιπλέον, έχετε να αντιμετωπίσετε ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα και αυτό είναι επώδυνο. Ωστόσο, όταν νιώθετε ότι το τέλος είναι κοντά, θέλετε απεγνωσμένα να το αποφύγετε. Κάτι σας ωθεί μέσα σας όμως να προχωρήσετε.

Advertisment

Και κάπως έτσι αποφασίζετε να λήξετε τη σχέση με το/τη σύντροφό σας… και εδώ ακριβώς αρχίζουν οι δυσκολίες: χρειάζεται να περάσετε μέσα από τα στάδια του χωρισμού. Και πρέπει να το κάνετε χωρίς να προκαλέσετε πολύ πόνο και να διευκολύνετε τη διαδικασία και για τις δύο πλευρές.

8 κινήσεις που χρειάζεται να αποφύγετε όταν τελειώνει μια σχέση

1. Μην πάρετε μια τελική απόφαση πολύ σύντομα

Ο χωρισμός είναι μια απόφαση ζωής, αρκετά δύσκολη όμως. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσετε αν θέλετε να μοιράζεστε πια τη ζωή σας με ένα άτομο ή όχι. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσετε να χωρίσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρώτα περάσει κάποιο χρόνο με τον εαυτό, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μόλις φτάσετε στην τελική απόφαση, μην περιμένετε πολύ για να το επικοινωνήσετε στο/στη σύντροφό σας.

2. Μη χωρίσετε μέσω μηνυμάτων ή σε δημόσιο χώρο

Εκτός κι αν ο/η σύντροφός σας έχει κάνει κάτι απαίσιο και αν τους σέβεστε, χωρίστε από κοντά. Επίσης, μην το κάνετε δημόσια, καθώς δεν έχετε τη δυνατότητα να εκφραστείτε πλήρως. Να είστε σαφείς για τους λόγους του χωρισμού. Δίκαιοι και ειλικρινείς. Μην δημιουργήσετε δράμα και χάος. Μην κατηγορήσετε κάποιον από τους δύο. Κάντε το με αξιοπρέπεια, αφού δεν θέλετε να τους πληγώσετε, αλλά ούτε και τον εαυτό σας.

Advertisment

3. Μη χωρίσετε όσο είστε θυμωμένοι

Όταν θυμώνετε, δεν σκέφτεστε λογικά. Καθοδηγήστε από τα συναισθήματα και την παρορμητικότητά σας. Εκείνη τη στιγμή, μπορεί να χωρίσετε και ύστερα να το μετανιώσετε. Γι’ αυτό, αν θέλετε να πάρετε μια σωστή απόφαση, κάντε το όταν θα είστε ήρεμοι.

4. Μην προσπαθείτε να γίνετε φίλοι

Τουλάχιστον όχι άμεσα. Μην προσπαθείτε να κάνετε το άλλο άτομο να νιώσει καλύτερα, δεν είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά του πια. Μην προσπαθείτε να τους παρηγορήσετε, επειδή δεν μπορείτε. Είναι γεγονός πως ο πόνος δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τα πράγματα χειρότερα απ’ ότι ήδη είναι.

5. Μην τα ξαναβρείτε αμέσως μετά

Φυσικά και θα σας λείπει, ειδικά αν ήσασταν σε μια μακροχρόνια σχέση. Ήσασταν μέρος της ζωής τους και το ίδιο ισχύει και για εσάς. Εντούτοις, χρειάζεται να είστε ξεκάθαροι με τον εαυτό σας για τους λόγους που θα θέλατε να τα ξαναβρείτε: είναι επειδή σας λείπει ή επειδή σας λείπει να είστε σχέση;

6. Μην παίρνετε τηλέφωνο ή στέλνετε μηνύματα και μην παρακολουθείτε τα προφίλ τους

Τους είπατε ότι θέλετε να χωρίσετε, αλλά αμέσως μετά τους στέλνετε μηνύματα; Τους παίρνετε τηλέφωνο; Μην το κάνετε αυτό, δεν τους βοηθάτε. Γιατί; Επειδή πολύ απλά αυτές οι κινήσεις δημιουργούν σύγχυση• κάθε μήνυμα, κάθε τηλέφωνο υπόσχεται επανασύνδεση. Οι πρώην σας θα νομίζουν ότι θέλετε να τα ξαναβρείτε. Μην το κάνετε λοιπόν, αν δεν είστε σίγουροι ότι θέλετε.

7. Μην βγείτε ραντεβού με το πρώτο τυχαίο άτομο αμέσως μετά το χωρισμό

Ίσως θέλετε να πάρετε εκδίκηση ή θέλετε να προχωρήσετε άμεσα με τη ζωή σας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να συνεχίσετε με το επόμενο, πρώτο άτομο που θα γνωρίσετε. Πάρτε το χρόνο σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανακάμψει από τον πόνο. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε από την επόμενη σχέση σας. Σκεφτείτε τι θέλετε να βελτιώσετε. Υποτίθεται ότι ο χωρισμός μας διδάσκει διάφορα μαθήματα.

8. Φροντίστε τον εαυτό σας

Γυμναστείτε, βρείτε ασχολίες, απολαύστε ένα νέο χόμπι, κοιμηθείτε περισσότερο, επικοινωνήστε με τους φίλους σας. Μην απομονώνεστε. Χρειάζεστε να περιτριγυρίζεστε από τους ανθρώπους που σας αγαπούν. Βρείτε ξανά τη ρουτίνα σας. Είστε όμορφοι, δυνατοί και θα είστε καλά.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση