, , ,

Η «ορμόνη της χαράς» είναι αυτή που δένει τον πατέρα με το παιδί, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η «ορμόνη της αγάπης» η οξυτοκίνη, είναι ήδη γνωστή για το ρόλο που παίζει στο δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος, αλλά μια

Η «ορμόνη της χαράς» είναι αυτή που δένει τον πατέρα με το παιδί, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η «ορμόνη της αγάπης» η οξυτοκίνη, είναι ήδη γνωστή για το ρόλο που παίζει στο δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος, αλλά μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει τώρα ότι ωφελεί επίσης τη σχέση ανάμεσα σε έναν πατέρα και στο παιδί του, ενισχύοντας την πατρική φροντίδα.

Δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Hormones and Behavior, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δόσεις της ορμόνης οξυτοκίνης ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την ενσυναίσθηση σε συμμετέχοντες μπαμπάδες ως ανταπόκριση στη θέαση φωτογραφιών των παιδιών τους.

Advertisment

Ο κύριος ερευνητής, James Rilling, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δαρβινικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν μια πιθανή στρατηγική για την βελτίωση της πατρικής συμπεριφοράς.

Παραγόμενη από τον υποθάλαμο, η οξυτοκίνη παίζει έναν ζωτικό ρόλο στη γέννηση του παιδιού, ενεργοποιώντας τη συστολή των μυών της μήτρας για να ξεκινήσει η γέννα. Μετά τη γέννα, η ίδια ορμόνη βοηθά στη μεταφορά γάλατος στο στήθος για το θηλασμό.

Τώρα φαίνεται ότι η οξυτοκίνη αυξάνει τα κίνητρα του πατέρα για να φροντίσει το παιδί του. Για να επιβεβαιώσουν αυτή τους την υπόθεση, οι ερευνητές αποφάσισαν να ερευνήσουν το πώς η οξυτοκίνη επιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα του πατέρα.

Advertisment

Η ομάδα χρειάστηκε υγιείς μπαμπάδες που είχαν παιδιά ηλικίας 1 και 2 ετών. Στους μισούς, χορηγήθηκε δόση οξυτοκίνης, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo). Ύστερα, τους δόθηκαν τρεις εικόνες: μία του παιδιού τους, μία ενός άγνωστου παιδιού και μία ενός άγνωστου ενήλικα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν οι μπαμπάδες, που είχαν λάβει τη δόση της ορμόνης, έβλεπαν τη φωτογραφία με το παιδί τους, εμφάνιζαν μια αυξημένη νευρωνική δραστηριότητα σε εγκεφαλικές δομές που εμπλέκονται στην ενσυναίσθηση και στην ανταμοιβή.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες τονίζουν τον ιδιαίτερα χρήσιμο και προστατευτικό ρόλο του πατέρα. Φαίνεται ότι η συνεισφορά τους μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης νόσων και θνησιμότητας, ενισχύοντας την κοινωνική, νοητική και μορφωτική ανάπτυξη των παιδιών. Ίσως στο μέλλον η οξυτοκίνη χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την πατρική συμπεριφορά, ειδικά σε άνδρες που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση