,

Η πολύχρονη εκπαίδευση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας

Η μυωπία αποτελεί μια συχνή μορφή οφθαλμολογικής διαθλαστικής ανωμαλίας. Δυστυχώς, είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν την έχουν αντιμετωπίσει. Οι ερευνητές έχουν

Η πολύχρονη εκπαίδευση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας

Η μυωπία αποτελεί μια συχνή μορφή οφθαλμολογικής διαθλαστικής ανωμαλίας. Δυστυχώς, είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν την έχουν αντιμετωπίσει. Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι μέχρι το 2050, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εμφανίζουν μυωπία και 1 δισεκατομμύριο αυτών θα έχει υψηλά επίπεδα μυωπίας, μια πάθηση πια που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος, καταρράκτη και αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εντοπίσει μια σύνδεση ανάμεσα στο επίπεδο μόρφωσης και στη μυωπία, αλλά η αιτιότητα ανάμεσα στα δύο παραμένει ασαφής. Έτσι, οι επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Bristol και του Cardiff αποφάσισαν να εξερευνήσουν αν η εκπαίδευση ανεβάζει άμεσα τον κίνδυνο μυωπίας ή αν η μυωπία οδηγεί σε περισσότερα χρόνια παραμονής στο σχολείο. Ο Edward Mountjoy από το Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Bristol είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας αυτής έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ (British Medical Journal).

Advertisment

Κάθε επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης αυξάνει το ρίσκο

Ο Mountjoy και η ομάδα του εξέτασαν τα γενετικά δεδομένα 67.798 ανδρών και γυναικών με ηλικία 40 – 69 ετών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 44 γενετικές παραλλαγές που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με μυωπία, όπως επίσης και 69 γενετικές παραλλαγές που είχαν συνδεθεί με τον αριθμό των χρόνων εκπαίδευσης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη Μεντελική τυχαιοποίηση, για να αναλύσουν αυτές τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα κοινά λάθη που συχνά κάνουν οι μελέτες παρατήρησης. Η εφαρμογή της Μεντελικής τυχαιοποίησης κάνει την αιτιακή σύνδεση περισσότερο δυνατή, εξηγούν οι ερευνητές. Η έρευνα αποκάλυψε ότι κάθε χρόνος εκπαίδευσης συνδεόταν με μεγαλύτερη μυωπία. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνος εκπαίδευσης συνεισέφερε σε ετήσιο διαθλαστικό σφάλμα -0.27.

«Γι’ αυτό», εξηγούν οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα ως σημείο αναφοράς, «η σωρευτική επίδραση των πολλών χρόνων στην εκπαίδευση στο διαθλαστικό σφάλμα σημαίνει ότι όσοι σπουδάζουν, είναι πολύ πιθανό να έχουν έναν βαθμό μυωπίας παραπάνω από όσους άφησαν το σχολείο στα 16 χρόνια τους».

Advertisment

Μια διαφορά τέτοιου μεγέθους μπορεί να επηρεάσει, λένε οι επιστήμονες, την ικανότητά μας να οδηγούμε χωρίς γυαλιά. Από την άλλη πλευρά, ο Mountjoy και η ομάδα του δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει την αντίστροφη σχέση – ότι δηλαδή η μυωπία κάνει τους ανθρώπους να σπουδάζουν για περισσότερο καιρό.

Έτσι, κατέληξαν στο ότι η μελέτη τους δείχνει ότι η έκθεση σε περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης συνεισφέρει στην αύξηση της μυωπίας και τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω ερευνών και συζήτησης για το πώς οι εκπαιδευτικές πρακτικές θα μπορούσαν να βελτιώσουν την όραση ως προς αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Οι επιστήμονες τώρα ψάχνουν να βρουν τον λόγο ή τους λόγους που υπάρχει αυτή η σχέση.

Αναφέρουν ότι ίσως περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες επιδρούν μάλλον σημαντικά στην ανάπτυξη μυωπίας. Επίσης, η πρώιμη έναρξή της πολλές φορές δίνει το χώρο στη μυωπία να αναπτυχθεί και να γίνει σοβαρότερη. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον τα εκπαιδευτικά συστήματα χρειάζεται να αλλάξουν, για να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ματιών μας, τουλάχιστον των μελλοντικών γενιών. Φαίνεται ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε εξωτερικό χρόνο, τόσο μικρότερη η πιθανότητα ανάπτυξης ή επιδείνωσης της μυωπίας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2022

https://academic.oup.com/ije/article/44/2/379/755740

https://nei.nih.gov/health/errors/myopia

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση