, , ,

Πώς τέσσερα φλιτζάνια καφέ μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μπορεί να είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει μια κυτταρική αλυσίδα γεγονότων που προστατεύει τα κύτταρα

Πώς τέσσερα φλιτζάνια καφέ μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μπορεί να είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει μια κυτταρική αλυσίδα γεγονότων που προστατεύει τα κύτταρα της καρδιάς μας. Φαίνεται πως μια ακόμα έρευνα έρχεται για να επαινέσει τα οφέλη του καφέ στον οργανισμό μας. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν πια συμπεράνει ότι η καφεΐνη προστατεύει κατά του διαβήτη, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Και πάλι όμως, καθώς ολοένα και περισσότερα στοιχεία συσσωρεύονται υπέρ του καφέ, ο μηχανισμός πίσω από τις προστατευτικές του ιδιότητες δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Επιστήμονες από το Heinrich-Heine-University και το Ερευνητικό Ινστιτούτο IUF-Leibniz για την Περιβαλλοντική Ιατρική στο Düsseldorf της Γερμανίας αποπειράθηκαν πρόσφατα να εντοπίσουν τα κυτταρικά μονοπάτια που εμπλέκονται στην προστατευτική ιδιότητα που έχει η καφεΐνη στην καρδιά μας.

Advertisment

Ο ρόλος των μιτοχονδρίων

Σε προηγούμενα πειράματα, οι ερευνητές της πρόσφατης αυτής μελέτης παρατήρησαν ότι τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ βελτίωναν τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Αποκάλυψαν επίσης ότι τα οφέλη που η καφεΐνη επέφερε φαίνεται να εμπλέκουν τα μιτοχόνδρια. Τα τελευταία, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, αναφέρονται συνήθως ως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια κέρδισαν αυτό τον τίτλο, επειδή, στο εσωτερικό των μεμβρανών τους, παράγεται η τριφωσφορική αδενοσίνη, το νόμισμα της ζωής για την απόκτηση ενέργειας.

Στην πρόσφατη μελέτη τους, εντόπισαν έναν νέο παίκτη στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων που φαίνεται να σχετίζεται με την προστατευτική επίδραση της καφεΐνης: τον p27. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology. Το p27 αποτελεί ένα ένζυμο που φυσιολογικά επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση.

Οι ερευνητές – Judith Haendeler και Joachim Altschmied – βρήκαν ότι η καφεΐνη έκανε το ένζυμο p27 να μετακινείται και να εισέρχεται στα μιτοχόνδρια. Αφού βρεθούν στο εσωτερικό αυτών των οργανιδίων, πυροδοτούσαν ενέργειες ζωτικές για την ανάπλαση καρδιακού μυ, που χρειάζεται μετά από ένα καρδιακό έμφραγμα.

Advertisment

Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την ενίσχυση της μετανάστευσης των ενδοθηλιακών κυττάρων και την προστασία των κυττάρων της καρδιάς από θάνατο, γνωστός επίσης ως απόπτωση. Το p27 ενεργοποιούσε τη δραστηριότητα των ινωβλαστών ή των κυττάρων που συνθέτουν συγκεκριμένα δομικά στοιχεία των ιστών. Η καφεΐνη ενθαρρύνει τους ινοβλάστες να παράγουν συσταλτικές ίνες.

Εκτός από τα παραπάνω ευρήματα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η καφεΐνη προστατεύει ενάντια στην καρδιακή βλάβη σε προδιαβητικά, μεγαλύτερα σε ηλικία και υπέρβαρα ποντίκια. Γι΄ αυτό το λόγο, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα για μελλοντική ιατρική χρήση. Η ενίσχυση του μιτοχονδριακού p27, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξυπηρετεί ως πιθανή θεραπευτική στρατηγική όχι μόνο σε καρδιαγγειακές νόσους, αλλά επίσης και για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής.

[toggle title="Πηγές"]

https://circ.ahajournals.org/content/early/2015/11/10/CIRCULATIONAHA.115.017341.short

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2004408

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση