, , , , ,

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων εγκρίνει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για την επιληψία

Πρόσφατα, τα διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας κάλυψαν εκτενώς την περίπτωση μιας μητέρας από την Αγγλία, η οποία μετέφερε μια μικρή ποσότητα λαδιού φαρμακευτικής κάνναβης

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων εγκρίνει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης για την αντιμετώπιση της επιληψίας

Πρόσφατα, τα διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας κάλυψαν εκτενώς την περίπτωση μιας μητέρας από την Αγγλία, η οποία μετέφερε μια μικρή ποσότητα λαδιού φαρμακευτικής κάνναβης που όμως κατασχέθηκε από το Βρετανικό τελωνείο. Ο λόγος που η γυναίκα εκείνη μετέφερε την ποσότητα αυτή ήταν για να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθησης του 12χρονου γιου της, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σοβαρή μορφή επιληψίας.

Η διαμάχη που προκλήθηκε έκανε τους Βρετανούς τελειωνειακούς να κάνουν μια εξαίρεση και έτσι να επιστρέψουν την κατασχεμένη ουσία. Στην Αμερική, η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε ορισμένες πολιτείες, αλλά μέχρι πρόσφατα, δεν είχε λάβει την απαραίτητη έγκριση από τον FDA, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ως ασφαλής ουσία για θεραπεία ή διαχείριση ιατρικών παθήσεων.

Advertisment

Πρόσφατα όμως, ο FDA επιτέλους ενέκρινε τη χρήση ενός διαλύματος κανναβιδιόλης για την αντιμετώπιση δύο σπάνιων μορφών επιληψίας – των συνδρόμων Lennox–Gastaut και Dravet – σε ασθενείς ηλικίας 2 ετών και άνω. Αν και η κανναβιδιόλη (CBD) προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa, δεν προκαλεί τις επιδράσεις του ναρκωτικού. Αυτές οι επιδράσεις, αντιθέτως, προκαλούνται από ένα άλλο συστατικό της κάνναβης, το οποίο ονομάζεται τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Ο ίδιος ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στήριζε τις έρευνες σε αυτό το πεδίο για πολλά χρόνια, αλλά η μαριχουάνα ως ουσία έχει αποδειχθεί ότι περιλαμβάνει ορισμένους κινδύνους και μεγάλες πιθανότητες κατάχρησης. Γι’ αυτό το λόγο, ο FDA χρειαζόταν ορισμένες αποδείξεις πριν εγκρίνει οποιοδήποτε φάρμακο περιλαμβάνει ουσίες προερχόμενες από την κάνναβη.

Το συγκεκριμένο λάδι κάνναβης φαίνεται να εκπληρώνει αυτά τα υψηλά και αυστηρά πρότυπα. Αν και πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο της ιατρικής, δεν σημαίνει ότι η έγκριση αφορά σε όλες τις ουσίες της μαριχουάνας.

Advertisment

Θεραπεία για τις σπάνιες και σοβαρές μορφές επιληψίας

Οι δύο αυτές παθήσεις – τα σύνδρομα Lennox–Gastaut και Dravet – αποτελούν σπάνιες και σοβαρές μορφές παιδικής επιληψίας. Το σύνδρομο Lennox–Gastaut εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 3 – 5 ετών και χαρακτηρίζεται από συχνές κρίσεις επιληψίας, με ξαφνικούς σπασμούς των μυών σε διάφορα σημεία του σώματος. Σχεδόν όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτή την πάθηση αναπτύσσουν και νοητικές δυσκολίες και τα περισσότερα από αυτά χρειάζονται βοήθεια στις βασικές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Το σύνδρομο Dravet εμφανίζεται στον πρώτο χρόνο ζωής και ξεκινά με εμπύρετους σπασμούς. Καθώς η πάθηση αναπτύσσεται, εμφανίζονται και άλλοι τύποι κρίσεων που περιλαμβάνουν μυοκλονικούς σπασμούς, που είναι συνήθως σύντομοι και ανεξέλεγκτοι. Ορισμένα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν σοβαρές επιληπτικές κρίσεις που απαιτούν επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Οι ασθενείς με αυτό το σύνδρομο δυσκολεύονται επίσης ως προς τις γλωσσικές και κινητικές ικανότητες, εμφανίζουν υπερδραστηριότητα και δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην κοινωνικοποίηση. Με λίγα λόγια, αυτά τα σύνδρομα δυσκολεύουν ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η πρόσφατη, λοιπόν, έγκριση παρέχει την τόσο σημαντική και χρήσιμη βελτίωση στη θεραπευτική προσέγγιση αυτών των δύο παθήσεων.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Το συγκεκριμένο έλαιο κάνναβης (Epidiolex) εξετάστηκε σε τρεις τυχαιοποιημένες πειραματικές διαδικασίες, οι οποίες αποκάλυψαν ότι το φάρμακο, όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με άλλη φαρμακευτική αγωγή, είναι αποτελεσματικό ως προς τη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς που εμφανίζουν σύνδρομο Lennox–Gastaut ή Dravet.

Παρατηρήθηκαν πιθανές παρενέργειες όπως: λήθαργος, κόπωση, μειωμένη όρεξη, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, διάρροια, εξανθήματα, αδυναμία, αυπνία και λοιμώξεις. Επίσης, λήφθηκαν υπόψη και σοβαρότερες παρενέργειες, όπως αυτοκτονικοί ιδεασμοί και απόπειρες, αυξημένη επιθετικότητα, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού, αν και ο FDA υποστηρίζει ότι αυτά τα προβλήματα είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με άλλες φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στην επιληψία.

Η ιατρική και ερευνητική κοινότητα συνεχίζει τις προσπάθειές της να βελτιστοποιήσει τα προϊόντα που βασίζονται στη μαριχουάνα και στις ουσίες της, ώστε αυτά να γίνουν ασφαλέστερα, αποτελεσματικότερα και ποιοτικότερα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lennox-gastaut-syndrome

https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/UCM611047.htm?utm_campaign=06252018_Statement_FDA%20statement%20on%20medical%20research%20on%20marijuana%20and%20its%20components&utm_medium=email&utm_source=Eloqua

https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm611046.htm?utm_campaign=06252018_PR_FDA%20approves%20marijuana-derived%20drug%20to%20treat%20two%20forms%20of%20epilepsy&utm_medium=email&utm_source=Eloqua

https://www.ncsl.org/research/health/state-medical-marijuana-laws.aspxhttps://www.nytimes.com/2018/06/19/world/europe/uk-medical-marijuana-cannabis.html

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Dravet-Syndrome-Information-Page

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση