, ,

Αρχαιολόγοι βρήκαν πήλινη πλάκα με χαραγμένους 13 στίχους της Οδύσσειας

Στην αρχαία Ολυμπία, στα πλαίσια της διεξαγωγής επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή. Αφού ολοκλήρωσαν την συντήρησή

Αρχαιολόγοι βρήκαν πήλινη πλάκα με χαραγμένους 13 στίχους της Οδύσσειας

Στην αρχαία Ολυμπία, στα πλαίσια της διεξαγωγής επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή. Αφού ολοκλήρωσαν την συντήρησή της στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε αυτή βρίσκονται γραμμένοι 13 στίχοι από την ραψωδία Ξ της Οδύσσειας, όπου ο Οδυσσέας ομιλεί στον Εύμαιο.

Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η πλάκα χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανότατα πριν τον 3o αι. μ.Χ. Όταν η διαδικασία της ακριβούς χρονολόγησης της επιγραφής ολοκληρωθεί, η πήλινη πλάκα θα είναι το αρχαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών, που μέχρι στιγμής θα έχει έρθει στο φως. Επομένως, θα αποτελεί ένα σπουδαίο, αρχαιολογικό, φιλολογικό και ιστορικό εύρημα για τη χώρα και για ολόκληρο τον κόσμο.

Advertisment

Η έρευνα που έφερε στο φως την πολύτιμη πήλινη πλάκα πραγματοποιείται ως μέρος του τριετούς ερευνητικού προγράμματος που έχει τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας». Στα πλαίσια αυτό, πραγματοποιούνται έρευνες σε θέσεις γύρω από το ιερό και υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση