,

Έρωτας χωρίς ανταπόκριση: Γιατί μας πληγώνει τόσο πολύ και 8 κρίσιμα βήματα για τον ξεπεράσετε

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην αγάπη από την έλλειψη ανταπόκρισης. Έχετε προσφέρει σε κάποιον απλόχερα την καρδιά σας,

Έρωτας χωρίς ανταπόκριση: Γιατί μας πληγώνει τόσο πολύ και 8 κρίσιμα βήματα για τον ξεπεράσετε

Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην αγάπη από την έλλειψη ανταπόκρισης. Έχετε προσφέρει σε κάποιον απλόχερα την καρδιά σας, αλλά τα συναισθήματα δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Το μόνο πράγμα που θέλετε είναι να είστε μαζί τους. Δεν μπορείτε, κι όμως με κάποιο τρόπο ο νους σας δεν σταματά να τους σκέφτεται.

Τι μπορείτε να κάνετε; Πώς μπορείτε να βγείτε από αυτή την τρύπα στην οποία έχετε πέσει; Μην ανησυχείτε, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση και έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από αυτό μέσω πράξεων.

Advertisment

8 βήματα που χρειάζεται να κάνετε

1) Η αποδοχή είναι το μονοπάτι προς την επούλωση

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποδεχτείτε τα συναισθήματα που νιώθετε. Δεν υπάρχει πραγματικά άλλη εναλλακτική. Η απόρριψη πληγώνει και το να αρνείστε το ότι έχετε πληγωθεί μπορεί μόνο να παρατείνει τον συναισθηματικό σας πόνο. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο συναισθηματικός πόνος είναι ο ίδιος με τον σωματικό. Ο συναισθηματικός πόνος ενεργοποιεί την ίδια δομή του εγκεφάλου με τον σωματικό. Οπότε, όταν τραυματίζεστε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; Το αναγνωρίζετε και προσπαθείτε να φροντίσετε το τραύμα. Φροντίζετε τον εαυτό σας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι απλά μένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι όλη μέρα. είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη ζωή σας, αλλά και να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να είστε στα καλύτερα σας συνέχεια. Λαμβάνοντας δράση με μικρά βήματα, θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

2) Καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι

Σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο. Οι περισσότεροι έχουμε υποφέρει από έναν μονόπλευρο έρωτα και όλοι έχουμε απορριφθεί σε κάποιο σημείο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο πράγματα που σας πληγώνουν:

Advertisment

1.  Το γεγονός ότι νιώθετε θλιμμένοι και πληγωμένοι

2. Το γεγονός ότι νιώθετε ντροπή, σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά με εσάς, επειδή τα συναισθήματα δεν είναι αμοιβαία. Η αυτό-αμφιβολία σας κατακλύζει.

Αλλά αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε είναι αυτό: συμβαίνει σε όλους; Ακόμα και σε εκείνους που οι άλλοι τους θεωρούν «τέλειοι». Γιατί; Επειδή δεν ψάχνουν όλοι για μια σχέση. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά στάδια στη ζωή τους. Ή ίσως δεν είστε ο κατάλληλος άνθρωπος γι΄ αυτούς. Ό,τι κι αν είναι, είναι σχεδόν απίθανο να μην είστε απλά αρκετοί. Αντιθέτως, απλά έψαχναν κάτι άλλο.

3) Μήπως υπάρχει κάποιο μοτίβο;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Berit Brogaard, ο έρωτας γίνεται πιο «πολύτιμο», όταν είναι άπιαστος και ορισμένοι άνθρωποι χάνονται μέσα σε αυτό το μοτίβο ξανά και ξανά. Για να δείτε αν υπάρχει κάποια τέτοια επανάληψη στη ζωή σας, αναρωτηθείτε αν έχετε ποτέ ξανά ερωτευθεί κάποιον που σας έχει απορρίψει στο παρελθόν.

Μπορεί να σας προσελκύει η απόρριψη και γι’ αυτό να αναζητάτε ανθρώπους που δεν μπορείτε να αποκτήσετε. Αυτό καταφέρνει να ενισχύσει τα αισθήματά σας και να σας κάνει να πιστεύετε ότι κανείς δεν θέλει να είναι μαζί σας. Αν πιστεύετε ότι εμφανίζετε αυτό το μοτίβο, το σημαντικότερο πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσετε. Ύστερα, θα καταλάβετε γιατί σας ελκύουν συγκεκριμένοι άνθρωπο και θα αρχίσετε να εστιάζετε στην πιο κατάλληλη επιλογή για εσάς.

4) Είστε χαρούμενοι που αγαπήσατε;

Αυτή τη στιγμή, μάλλον θα εύχεστε να μην είχατε ποτέ αγαπήσει εκείνο το άτομο. Αλλά σε ύστερο χρόνο, όταν θα το έχετε ξεπεράσει, θα συνειδητοποιήσετε πόσο ισχυρό και όμορφο συναίσθημα είναι ο έρωτας. Είδατε τον καλύτερο εαυτό τους και όλα όσα είχαν να προσφέρουν. Είστε τυχεροί που νιώθετε. Φυσικά και η αγάπη πονά, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώσουμε ζωντανοί με ιδιαίτερους τρόπους.

5) Ποτέ δεν θα είναι έτσι όπως εσείς θέλετε να είναι

Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα που θα χρειαστεί να αποδεχτείτε, αλλά και το κρισιμότερο. Χρειάζεται να αφήσετε πίσω σας την ελπίδα ότι θα είστε κάποια στιγμή μαζί τους. Δεν θα είστε ποτέ σε σχέση με τον τρόπο που θέλατε. Η αποδοχή αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε με τη ζωή σας.

6) Ήταν πράγματι τέλειοι;

Σίγουρα θα λέτε: «Δεν θα βρω ποτέ κάτι τόσο τέλειο». Η αλήθεια είναι όμως πως δεν ήταν ποτέ τέλειοι. Κανένας δεν είναι. Είναι απλά ο τρόπος που το έχετε πλάσει στο νου σας. Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε πόσο τέλειοι ήταν, ίσως ήρθε η ώρα να καταγράψετε τα αρνητικά τους. Αυτό που μάλλον θα συνειδητοποιήσετε είναι ότι δεν είναι και τόσο καλοί.

7) Εκτιμήστε τον εαυτό σας

Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μάθετε τον εαυτό σας ξανά και καλύτερα. Σίγουρα νιώθετε αμφιβολία για την αξία σας. Αυτό ακριβώς κάνει η απόρριψη. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι αξιολύπητο, αλλά αυτό που θα σας βοηθήσει πραγματικά είναι να καταγράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί τα δυνατότερα σημεία σας. Η αντίληψη των δυνάμεών σας θα σας κάνει να πιστέψετε και πάλι στον εαυτό σας. Όποιος έχει την ευκαιρία να σας γνωρίσει είναι τυχερός. Χρησιμοποιήστε και την ευγνωμοσύνη σας για όσα έχετε και έχετε καταφέρει.

8) Ήρθε η ώρα να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας

Μόλις νιώσετε ότι έχετε επεξεργαστεί τον πόνο της απόρριψης και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάποια νέα πράγματα. Άλλωστε, είναι δύσκολο να εξελιχθείτε αν παραμείνετε στη ζώνη άνεσής σας. Δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε ακραία πράγματα. Ακόμα και κάτι μικρό θα σας ωφελήσει. Αρχίστε να βγαίνετε με νέα πρόσωπα. Υπάρχουν τόσες επιλογές εκεί έξω και τόσες ευκαιρίες.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση