, ,

Jo Marchant: “Ίαση: Ταξίδι στην επιστήμη της επίδρασης του μυαλού στο σώμα”

Μπορεί, πραγματικά, το μυαλό να επηρεάσει την υγεία μας; Πώς δουλεύει και γιατί; Υπάρχουν μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να ξεγελάσουμε το μυαλό ώστε

Jo Marchant: "Ίαση: Ταξίδι στην επιστήμη της επίδρασης του μυαλού στο σώμα"

Μπορεί, πραγματικά, το μυαλό να επηρεάσει την υγεία μας; Πώς δουλεύει και γιατί; Υπάρχουν μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να ξεγελάσουμε το μυαλό ώστε να πολεμήσει, το ίδιο, την αρρώστια; Ποιες είναι οι άμεσες επιπτώσεις των σκέψεων και των πεποιθήσεων στην υγεία μας και πώς η κατάσταση του μυαλού μας διαμορφώνει τον κίνδυνο νόσησης κατά τη διάρκεια της ζωής μας;

Για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και σε πολλά περισσότερα, η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων Jo Marchant, διδάκτωρ στη Γενετική και την Ιατρική Μικροβιολογία, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εντοπίσει τους επιστήμονες εκείνους που μελετούν τις επιδράσεις του μυαλού στο σώμα και χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Advertisment

Επισκέφτηκε ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες που ερευνούν κατά πόσο οι θεραπείες μυαλού-σώματος, από το διαλογισμό μέχρι τη βιοανάδραση, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας και συναντήθηκε με πολλούς ασθενείς και εθελοντές, από τους οποίους έλαβε πολλές πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα της έρευνάς της.

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/jo-marchant-iasi-taxidi-epistimi-epidrasis-mualou-swma/

Τα αποτελέσματα από αυτή την λεπτομερειακή και εμπεριστατωμένη έρευνά της αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου της με τίτλο ” Ίαση”, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο. Όπως λέει η ίδια η Jo Marchant: “Για να γράψω αυτό το βιβλίο, έκανα πράγματα που ούτε είχα φανταστεί ποτέ μου, από το να πετάξω χιονόμπαλες σε έναν εικονικό παγετώνα μέχρι το να μπω στα λουτρά των προσκυνητών στην Παναγία της Λούρδης.

Advertisment

Με ενέπνευσαν η επιστήμη που ανακάλυψα και οι γιατροί και οι ερευνητές που μάχονται τα εμπόδια σε κάθε επίπεδο – πρακτικό, οικονομικό και φιλοσοφικό – για να ενώσουν ξανά το μυαλό με το σώμα. Αλλά περισσότερο από όλα με άγγιξαν οι ασθενείς και οι συμμετέχοντες σε έρευνες τους οποίους συνάντησα, καθώς και το κουράγιο και η αξιοπρέπειά τους μπροστά στην ασθένεια.

Εκείνο που έμαθα από αυτούς και πολλούς άλλους, τελικά, είναι πως το μυαλό δεν αποτελεί πανάκεια. Κάποιες φορές έχει εντυπωσιακές και άμεσες επιδράσεις στο σώμα μας. Κάποιες φορές, αποτελεί έναν σημαντικό αλλά διακριτικό παράγοντα ανάμεσα σε άλλους, διαμορφώνοντας μακροπρόθεσμα την υγεία μας, όπως ακριβώς κάνουν η σωστή διατροφή και η άσκηση. Κάποιες φορές δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

Δεν διαθέτουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις. Αλλά ελπίζω ότι αυτό το βιβλίο να πείσει τους σκεπτικιστές να ξανασκεφτούν αυτό που μπορεί να τους διαφεύγει”.

Το βιβλίο της Jo Marchant “Ίαση: Ταξίδι στην επιστήμη της επίδρασης του μυαλού στο σώμα” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση