, ,

Τα 20 καλά κρυμμένα μυστικά των Ελληνικών νησιών

Το κάθε ελληνικό νησί, μικρότερο ή μεγαλύτερο, έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και μας γοητεύουν το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο.

Τα 20 καλά κρυμμένα μυστικά των Ελληνικών νησιών

Το κάθε ελληνικό νησί, μικρότερο ή μεγαλύτερο, έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και μας γοητεύουν το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο. Η Telegraph έκανε φέτος ένα εκτενές αφιέρωμα στα νησιά μας, εντοπίζοντας την ιδιαίτερη μαγεία τους. Τα 6.000 νησιά μας και η σχετικά ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές μπορεί να δυσκολέψει τον ταξιδιώτη ως προς την επιλογή του.

Γι’ αυτό, χρειάζεται να ξεκινήσει την αναζήτησή του, βασισμένος στη διάθεση και στον τύπο διακοπών που θέλει να κάνει, καθώς το ελληνικό καλοκαίρι έχει απ’ όλα: κοσμοπολίτικα νησιά, έντονη νυχτερινή ζωή, εναλλακτικά retreats, ήσυχα και απόμερα σημεία, παραδοσιακούς και οικογενειακούς προορισμούς. Κάθε ελληνικό νησί, ακόμα και τα δημοφιλέστερα, κρύβουν μυστικά, αν ξέρετε πού να κοιτάξετε.

Advertisment

Τα 20 καλά κρυμμένα μυστικά των Ελληνικών νησιών

Κέρκυρα

Παρά τις εντυπωσιακές παραλίες και την πλούσια χλωρίδα της, το νότιο μέρος της έχει ξεφύγει ακόμα από τον μαζικό τουρισμό. Εκεί, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά φλαμίνγκο, αφού βρεθεί στους υγροβιότοπους της Λευκίμμης, αλλά και να κολυμπήσει λίγο πιο νότιο στην παραλία Γαρδένου.

Σαντορίνη

Με δύο εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, θα σκεφτείτε ότι η Σαντορίνη δεν θα έχει κάποιο μυστικό. Αλλά μπορείτε να ξεφύγετε από τα νιόπαντρα ζευγάρια και τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων και να κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα του νησιού, στον Πύργο, τον πιο καλοδιατηρημένο οικισμό του νησιού. Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε μικρέ παραδοσιακές ταβέρνες και να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα κρασιά του.

Ιθάκη

Στην Ιθάκη χρειάζεται ακόμα λίγη προσπάθεια για να φτάσετε, αλλά αμέσως ανταμείβεστε από την πυκνή του βλάστηση, τις πεντακάθαρες πράσινες παραλίες και τα εντυπωσιακά μονοπάτια του. Σε ένα από αυτά, ο ταξιδιώτης μπορεί να καταλήξει στην ιδιαίτερη εκκλησία του Ανώγη, όπου για να μπει, χρειάζεται να ζητήσει τα κλειδιά από το μοναδικό καφενείο της περιοχής.

Advertisment

Αντίπαρος

Η Αντίπαρος γίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο δημοφιλής προορισμός. Μόλις 10 λεπτά από το νησί της Πάρου, λέγεται ότι είναι το πιο ήσυχο εναλλακτικό αδελφάκι της. Αν θέλετε ακόμα περισσότερη ησυχία, μπορείτε να πάτε στο μικρό νησάκι Δεσποτικό, όπου μόλις το 1997 ανακαλύφθηκε το αρχαίο ησυχαστήριο του Απόλλωνα.

Άνδρος

Κοντινός προορισμός από την Αθήνα, η Άνδρος έχει κυρίως έλληνες τουρίστες και λιγότερο ξένους. Το νησί, εκτός από όμορφα μικρά χωριά, διαθέτει και εντυπωσιακά αρχοντικά. Ο ταξιδιώτης δεν πρέπει να παραλείψει την επίσκεψή του στο μουσείο σύγχρονης τέχνης, αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί το καλοκαίρι.

Μύκονος και Δήλος

Κάποτε η Μύκονος αποτελούσε απλά στάση για όποιον ήθελε να φτάσει στη Δήλο. Τώρα ελάχιστοι επισκέπτονται το μικρό νησί και οι περισσότεροι επιλέγουν την κοσμοπολίτικη Μύκονο. Ωστόσο, η Δήλος έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς με εντυπωσιακή ιστορία.

Κρήτη

Οι προορισμοί στην Κρήτη είναι ανεξάντλητοι. Απευθύνεται σε όλους τους τύπους διακοπών. Η Telegraph ξεχωρίζει το μικρό ψαροχώρι Σίσι, που βρίσκεται στο νομό Λασιθίου και δεν αποτελεί συνήθη επιλογή των τουριστών. Εκεί, ο ταξιδιώτης μπορεί να περάσει στο Μόχλο και στον κόλπο του Μιραμπέλου.

Κεφαλλονιά

Ένα καταπράσινο νησί με πολλές επιλογές, αλλά τα Παλιά Βλαχάτα είναι εδώ ο πιο ξεχωριστός προορισμός. Αποτελεί ένα χωριό φάντασμα, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά το σεισμό του 1953. Παίρνει όμως και πάλι ζωή κάθε χρόνο από τις 3 με 5 Αυγούστου, όπου εκεί διεξάγεται το Saristra Festival, μουσικό και εικαστικό γεγονός των Ιόνιων νήσων με προβολές ταινιών, εκθέσεις, σεμινάρια και διαλέξεις.

Παξοί και Αντιπαξοί

Καταπράσινα Ιόνια νησιά, όπου η καλύτερη τακτική είναι η ενοικίαση ενός μικρού σκάφους. Και αυτό διότι υπάρχουν δεκάδες απόμεροι μυστικοί κολπίσκοι, όπου μένουν ανεξερεύνητοι και είναι κατάλληλοι για βουτιές και ψάρεμα.

Ύδρα

Ανέκαθεν, τόπος προορισμό των καλλιτεχνών. Γι’ αυτό και εκεί μπορείτε να βρείτε πολλές εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την οδό Leonard Cohen, αλλά και το σπίτι του.

Αλόννησος

Στην Αλόννησο, ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί ένα εντυπωσιακό ναυάγιο: πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο, κοντά στο ακατοίκητο νησί Περιστέρα, που χρονολογείται περίπου το 425 π.Χ. Εκτός από αυτό όμως μπορείτε να επισκεφθείτε τα ιδιαίτερα μοναστήρια του με την υπέροχη θέα.

Αμοργός

Τα καφενεία είναι αυτά που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη εδώ, σύμφωνα με την Telegraph. Είναι καλοδιατηρημένα και κρατούν ακόμα την παλιά τους ατμόσφαιρα. Σε αυτά, θα βρει κανείς και μαγειρευτό παραδοσιακό μεζέ.

Μεγανήσι

Το Μεγανήσι δεν είναι πολύ γνωστό στους επισκέπτες του Ιονίου. Είναι μικροσκοπικό και συνήθως ο Σκορπιός είναι αυτός που τραβά τα βλέμματα όλων, λόγω της ιστορίας του. Στο Μεγανήσι βρίσκουν «καταφύγιο» αρκετές διασημότητες. Καταπράσινα νερά και ήσυχα απόμερα σημεία κάτω από τα πεύκα.

Λέσβος

Ένας καλά κρυμμένος καλλιτεχνικός θησαυρός βρίσκεται στο νησί αυτό, που κανείς δεν θα περίμενε να βρει. Στο μουσείο Τεριάντ μπορεί ο επισκέπτης να βρει πίνακες των Πικάσο, του Μιρό, των Σαγκάλ και Ματίζ, όλες δωρεές του συλλέκτη και τεχνοκριτικού Στρατή Ελευθεριάδη.

Κύθνος

Η Κύθνος μετατρέπεται σταδιακά σε προορισμό για εναλλακτικές διακοπές, μα κυρίως retreats. Διαλογισμός και γιόγκα με υπέροχη θέα τη θάλασσα. Εκτός από αυτό, εδώ βρίσκεται και το «καταφύγιο» των χορτοφάγων με μικρές εκδηλώσεις και παραδοσιακές (και μη) διατροφικές προτάσεις

Σπέτσες

Κοσμοπολίτικος προορισμός εδώ και χρόνια με υπέροχα καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Η Telegraph επιλέγει να εστιάσει στην αναβίωση του θερινού σινεμά Τιτάνια, που άνοιξε πάλι πρόσφατα και προσφέρει μαγική εμπειρία.

Ικαρία

«Οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», σημειώνει ο συντάκτης του αφιερώματος και προτείνει την Ικαρία για την ανακάλυψη του μυστικού της μακροβιότητας. Ξεχωριστά πιάτα, θεραπευτικά βότανα και μαγικά χαλαρή ατμόσφαιρα με μπόλικη ξεγνοιασιά, πανηγύρια και διασκέδαση. Εδώ οι ρυθμοί είναι χαλαροί και αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό.

Κουφονήσια

2 ώρες από τη Νάξο, τα Κουφονήσια είναι ένα όνειρο. Το άνω Κουφονήσι είναι αρκετά μικρό και περπατιέται μέσα σε μια μέρα. Όσοι λατρεύουν την απομόνωση, εδώ είναι ο παράδεισός τους, αφού μπορούν να εντοπίσουν αρκετές απόμερες γαλάζιες ακτές.

Κίμωλος

Στο Σκιαδί, υπάρχει ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο. Ένας βράχος, ο οποίος έχει σκαλιστεί από τον άνεμο και την αλμύρα σε μορφή ενός γιγάντιου μανιταριού. Αν ο επισκέπτης είναι τυχερός, μπορεί να εντοπίσει φώκιες μονάχους μονάχους.

Άνδρος και Τήνος

Τα δύο γειτονικά νησιά διατηρούν μοναδικά αρχαία πέτρινα μονοπάτια, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει. Η Τήνος διαθέτει και ένα υπέροχο μουσείο Μαρμαροτεχνείας, απαραίτητος προορισμός. Η πεζοπορία και στα δύο νησιά ενδείκνυται για τους επισκέπτες και λάτρεις της φύσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με προβλήματα όρασης!
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Taste Atlas | 4 ελληνικά ποτά στα 79 καλύτερα του κόσμου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση