, ,

Η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Οι τροφές που βασίζονται στη Μεσογειακή δίαιτα μπορούν να μειώσουν την απώλεια οστικής μάζας σε άτομα που αντιμετωπίζουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από

Η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει από τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Οι τροφές που βασίζονται στη Μεσογειακή δίαιτα μπορούν να μειώσουν την απώλεια οστικής μάζας σε άτομα που αντιμετωπίζουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια μπορεί να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας στο ισχίο μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Η έρευνα ήταν μακροχρόνια και αποτελούσε πανευρωπαϊκή κλινική μελέτη που διερευνούσε την επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στην οστική υγεία σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες. Πάνω από 1.000 άνθρωποι ηλικίας 65 έως 79 ετών έλαβαν μέρος στην έρευνα, αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – η μία ακολούθησε Μεσογειακή δίαιτα και η άλλη όχι (ομάδα ελέγχου).

Advertisment

Η οστική πυκνότητα μετρήθηκε στην αρχή και μετά από 12 μήνες. Η δίαιτα δεν είχε καμία ορατή επίδραση στους συμμετέχοντες με φυσιολογική οστική πυκνότητα, αλλά παρατηρήθηκε κάποια επίδραση σε όσους εμφάνιζαν οστεοπόρωση.

Οι συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου συνέχισαν να έχουν τη συνήθη μείωση στην οστική πυκνότητα λόγω ηλικίας, αλλά όσοι ακολουθούσαν τη δίαιτα αύξησαν την οστική τους πυκνότητα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες ως προς το ρυθμό απώλειας της οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού, που συνδέει το μηριαίο οστό με την κεφαλή που εφάπτεται στην άρθρωση του ισχίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις βλάβες λόγω της οστεοπόρωσης και αυτό αποτελεί συχνή αιτία τραυματισμών, μα κυρίως καταγμάτων,  στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση. Ο σχηματισμός και η επούλωση των οστών αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία.

Advertisment

Έτσι, η 12μηνη δοκιμή θεωρείται σύντομη ως προς την παρατήρηση σημαντικών αλλαγών. Βέβαια, μέχρι σήμερα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες στον τομέα αυτό. Μέχρι τώρα, σχεδόν όλες οι έρευνες στηρίζουν τη γενικότερη σημασία της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας. Τώρα φαίνεται ότι και η οστεοπόρωση μπαίνει στη μακρά λίστα με τις ασθένειες που το συγκεκριμένο είδος διατροφής καταφέρνει να αντιμετωπίσει.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.uea.ac.uk/about/-/how-a-mediterranean-diet-could-reduce-osteoporosis

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση