,

Ξυπνάτε ξαφνικά στη μέση της νύχτας; 8 τρόποι καταπολέμησης της νυχτερινής αφύπνισης

Συνηθισμένη ιστορία: Δεν έχετε κοιμηθεί καλά εδώ και 3 μέρες. Το ξυπνητήρι χτυπάει κάθε μέρα στις 7. Εσείς ξαπλώνετε από νωρίς, ελπίζοντας ότι απόψε

Ξυπνάτε ξαφνικά στη μέση της νύχτας; 8 τρόποι καταπολέμησης της νυχτερινής αφύπνισης

Συνηθισμένη ιστορία: Δεν έχετε κοιμηθεί καλά εδώ και 3 μέρες. Το ξυπνητήρι χτυπάει κάθε μέρα στις 7. Εσείς ξαπλώνετε από νωρίς, ελπίζοντας ότι απόψε θα αποκοιμηθείτε και θα μείνετε έτσι μέχρι το πρωί. Αντιθέτως, στις 2 ξυπνάτε, κοιτάτε το ταβάνι, μένετε έτσι για ώρες, συγχυσμένοι και ανήσυχοι για το πώς πάλι θα βγάλετε την αυριανή μέρα. Σας παίρνει δύο ώρες να ξανακοιμηθείτε και πριν το καταλάβετε, το ξυπνητήρι χτυπά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να ταλαιπωρείται από νυχτερινές αφυπνίσεις. Μπορεί το πρόβλημα να εντοπίζεται σε εξωτερικές ή σε εσωτερικές συνθήκες. Οι εξωτερικές μπορεί να περιλαμβάνουν θόρυβο, έντονο φως, τη θερμοκρασία δωματίου, τον ύπνο με κατοικίδια, έναν/ μία σύντροφο που κινείται πολύ, ένα άβολο στρώμα ή ακόμα και τα παιδιά.

Advertisment

Οι εσωτερικές αιτίες ποικίλουν: από ορμονικές διαταραχές, άγχος, νυχτερινές εφιδρώσεις, πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, καούρες, εφιάλτες. Ακόμα και παθήσεις συνδέονται με τη νυχτερινή αφύπνιση, όπως ο διαβήτης, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακές ασθένειες και προβλήματα με τον θυρεοειδή. Η λίστα δεν τελειώνει, αλλά εδώ σας προτείνουμε κάποιους έξυπνους τρόπους να αντιμετωπίσετε φυσικά αυτό το πρόβλημα. Σε περίπτωση που δεν βλέπετε αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.

8 απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη νυχτερινή αφύπνιση

1. Μην πέφτετε στην παγίδα του «θα ξαπλώσω νωρίτερα»

Συχνά νομίζουμε ότι αν περάσουμε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι (το να ξαπλώσουμε δηλαδή νωρίτερα απ’ ότι συνηθίζουμε), θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε λίγα παραπάνω λεπτά ύπνου. Αυτό είναι μία από τις χειρότερες τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Αντιθέτως, δοκιμάστε να περνάτε λίγο λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι (πηγαίνετε για ύπνο περίπου μία ώρα αργότερα, αλλά ξυπνήστε την ίδια). Μπορεί να μη σας φαίνεται ευχάριστος τρόπος αντιμετώπισης των νυχτερινών αφυπνίσεων, αλλά συχνά λειτουργεί.

2. Αποφύγετε τη σιέστα

Όταν κοιμάστε το μεσημέρι, κλέβετε χρόνο από την νυχτερινό σας ύπνο. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κοιμηθείτε, κάντε το μέχρι 20 λεπτά και ει δυνατόν, πριν από τις 2 το μεσημέρι.

Advertisment

3. Περιορίστε το αλκοόλ, τη νικοτίνη, τα υγρά, τα βαριά γεύματα και τη γυμναστική τρεις ώρες πριν τον ύπνο

Όλα αυτά μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν πρέπει να φάτε οπωσδήποτε κάτι το βράδυ, επιλέξτε μια ελαφριά σαλάτα, ένα δροσιστικό γιαούρτι ή έστω μικρές μερίδες φαγητού.

4. Αποφύγετε την καφεΐνη μέχρι και οκτώ ώρες πριν την ώρα που ξαπλώνετε

Η καφεΐνη μας εμποδίζει εξαρχής να αποκοιμηθούμε, αλλά ακόμα κι αν αποκοιμηθούμε, διαταράσσει πολύ την ποιότητα του ύπνου που κάνουμε με συχνές αφυπνίσεις και νευρικότητα.

5. Μην μένετε ξαπλωμένοι, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Αντιθέτως, σηκωθείτε, πηγαίνετε σε ένα διαφορετικό δωμάτιο και κάντε κάτι χαλαρωτικό με χαμηλό φωτισμό (χωρίς τη χρήση οθονών – το μπλε φως βλάπτει τον εγκέφαλο). Επιστρέψτε στο κρεβάτι, όταν νιώσετε ξανά υπνηλία.

6. Μην κοιτάτε συνεχώς το ρολόι

Αν υπολογίζετε συνεχώς πόσες ώρες έχετε, μέχρι να πρέπει να σηκωθείτε το πρωί σας, αγχώνεστε περισσότερο και έτσι ξυπνάτε ακόμα περισσότερο. Αποφύγετε να υπολογίζετε τα λεπτά και τις ώρες. Ο σκοπός είναι να χαλαρώσετε.

7. Διαχειριστείτε το στρες και το άγχος

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι ορισμένες ασκήσεις χαλάρωσης πριν την ώρα του ύπνου. Μάθετε για τον ενσυνείδητο διαλογισμό και αποφύγετε τις στρεσογόνες συζητήσεις λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Αναζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, αν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής.

8. Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας ήρεμο, σκοτεινό και σε άνετη θερμοκρασία για το σώμα σας

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια εξωτερική συνθήκη που θα διαταράξει τον ύπνο σας. Διατηρήστε δροσερή την κρεβατοκάμαρά σας και άνετη. Αν χρειαστεί, δοκιμάστε και τις ωτοασπίδες ή τη μάσκα ύπνου.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση