,

Οφθαλμική ημικρανία: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η οφθαλμική ημικρανία είναι ένα σπάνιο είδος πονοκεφάλου που επηρεάζει περίπου 1 στα 200 άτομα, τα οποία συνήθως ταλαιπωρούνται από ημικρανίες. Αναφέρεται επίσης και

Οφθαλμική ημικρανία: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η οφθαλμική ημικρανία είναι ένα σπάνιο είδος πονοκεφάλου που επηρεάζει περίπου 1 στα 200 άτομα, τα οποία συνήθως ταλαιπωρούνται από ημικρανίες. Αναφέρεται επίσης και ως ημικρανία με αύρα. Η πάθηση οδηγεί σε απώλεια όρασης ή τύφλωση από το ένα μάτι για σύντομη χρονική περίοδο (συνήθως για λιγότερο από μία ώρα).

Συνήθως, δεν πυροδοτεί κάποια άλλη σοβαρή βλάβη και δεν αποτελεί δείκτη κάποιου μελλοντικού μεγαλύτερου προβλήματος. Εντούτοις, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος βλάβης του αμφιβληστροειδούς λόγω μειωμένης ροής αίματος. Γι’ αυτό, συστήνεται η ιατρική εξέταση, αν εμφανίζετε αυτό τον τύπο ημικρανίας.

Advertisment

Αιτίες της οφθαλμικής ημικρανίας

Ένας ξαφνικός περιορισμός των αιμοφόρων αγγείων κοντά στο μάτι μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ροή του αίματος στο όργανο αυτό. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω νευρικών κυτταρικών αλλαγών στον αμφιβληστροειδή. Τα συμπτώματα απομακρύνονται σταδιακά, όταν αυτές οι αλλαγές επιλυθούν και η αιματική ροή επιστρέψει στο κανονικό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ημικρανία με αύρα συμβαίνει λόγω ενός παροδικού κύματος αλλαγών στην δραστηριότητα ορισμένων νευρικών εγκεφαλικών κυττάρων. Οι πιθανοί παράγοντες που την προκαλούν περιλαμβάνουν:

– Κάπνισμα

Advertisment

– Έντονη άσκηση

– Υπέρταση

– Αφυδάτωση

– Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

– Πολύ ζεστό κλίμα ή μεγάλα ύψη

– Χρήση ορμονών, αντισυλληπτικών

– Αποχή από ουσίες όπως η καφεΐνη

– Επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά

– Ποτά ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη ή το αλκοόλ

– Ανεπαρκής ύπνος

– Άγχος ή στρες

– Έκθεση σε έντονο, τρεμάμενο φως

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε οφθαλμική ημικρανία λόγω οικογενειακού ιστορικού, ηλικίας (άνω των 40 χρόνων), φύλου (γυναίκες κάθε ηλικίας, λόγω ορμονικών διακυμάνσεων), ιστορικού κάποιας ημικρανίας ή πονοκεφάλου. Επίσης, παράγοντες κινδύνου αφορούν σε παθήσεις που αλληλεπιδρούν με τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια, όπως η επιληψία, ο λύκος, η δρεπανοκυτταρική νόσος και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας

Απώλεια όρασης από το ένα μάτι

Η όρασή σας μπορεί να αλλάξει προσωρινά για περίπου 10 λεπτά με 1 ώρα στο ένα μάτι. Σπάνια ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα.

Αλλαγές στην όραση

Είναι πιθανό να εμφανίζονται μαύρα σημάδια που να προκαλούν σταδιακά την συνολική απώλεια όρασης από το ένα μάτι. Μερικές οφθαλμικές ενοχλήσεις μπορούν να προκαλέσουν θολή όραση ή να βλέπετε ένα τρεμάμενο φως.

Πονοκέφαλος

Οι οφθαλμικές ενοχλήσεις μπορεί να πυροδοτήσουν πόνο για λίγες ώρες μέχρι και λίγες μέρες (4 με 72 ώρες). Ο πόνος είναι παλλόμενος και μπορεί να επιδεινώνεται με την κίνηση. Συνήθως, εμφανίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ναυτία και εμετό, χλωμάδα, νοητική θολούρα, διάρροια, υπερευαισθησία στο φως και στον ήχο, δυσκολία ομιλίας, μούδιασμα. Όσοι εμφανίζουν οφθαλμική ημικρανία συνήθως περνούν από μια «πρόδρομη» περίοδο, πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Περιλαμβάνει έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, κόπωση, αλλαγή διάθεσης, αεικινησία, αυξημένος εκνευρισμός, λήθαργο. Τα πρόδρομα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες πριν την κρίση.

Θεραπεία και πρόληψη της οφθαλμικής ημικρανίας

Αφού διαγνωστείτε με αυτό τον τύπο ημικρανίας (χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό και να υποβληθείτε σε εξετάσεις), η θεραπεία εστιάζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της επανάληψής τους. Αν και μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματα, η οφθαλμική ημικρανία συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της.

Οι φαρμακευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ισχυρά αναλγητικά και προληπτική φαρμακευτική αγωγή, σε περίπτωση που οι κρίσεις διαρκούν περισσότερο από 12 ώρες ή τα αναλγητικά δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση