, ,

Οικογένεια δεν είναι μόνο όσοι έχουν το ίδιο αίμα με σένα

Η οικογένεια είναι μια θεσμοποιημένη κοινωνική ομάδα, η οποία αποτελείται από ανθρώπους είτε μέσω βιολογικών, είτε νομικών και συναισθηματικών δεσμών. Το κύριο χαρακτηριστικό της

Οικογένεια δεν είναι μόνο όσοι έχουν το ίδιο αίμα με σένα

Η οικογένεια είναι μια θεσμοποιημένη κοινωνική ομάδα, η οποία αποτελείται από ανθρώπους είτε μέσω βιολογικών, είτε νομικών και συναισθηματικών δεσμών. Το κύριο χαρακτηριστικό της οικογένειας είναι η αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων που την απαρτίζουν, η αμοιβαία συναισθηματική, ψυχολογική και οικονομική αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους. Παραμένει ανά τους αιώνες, ένας δυνατός και ακλόνητος θεσμός που διαμορφώνει την αξία και την ευημερία των νέων ανθρώπων, τη μεταλαμπάδευση βασικών κανόνων συμπεριφοράς.

Όμως, παρά τους δεσμούς αίματος που υπάρχουν ανάμεσα σε πρόσωπα, δεν μπορούμε να θεωρούμε πως η οικογένεια αποτελείται και απορρέει αποκλειστικά και μόνο από την ύπαρξη της βιολογικής μας συγγένειας με κάποια πρόσωπα. Είναι ολίγον ιλαρό, αλλά στην ουσία δεν επιλέγουμε ποιοι άνθρωποι θα είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας ή οι συγγενείς μας. Αναγκαζόμαστε όμως, εξαιτίας πολλών και διάφορων συνθηκών, να συμβιώσουμε και να αντέξουμε τις δυσκολίες στην επικοινωνία μαζί τους ή και την ιδιαιτέρως επικίνδυνη τοξικότητά τους.

Advertisment

Αυτή λοιπόν την ανάγκη της γειτνίασης, της αποδοχής και της αγάπης, πολλές φορές τη βρίσκουμε μέσα από την οικογένεια που επιλέγουμε εμείς να έχουμε. Οι φίλοι μας, οι συνεργάτες μας, οι παρέες μας, είναι οι άνθρωποι εκείνοι που επιλέγουμε να γίνουν η δεύτερη – πολλές φορές και η πρώτη- οικογένειά μας.

Οικογένεια δεν είναι μόνοι οι άνθρωποι που έχουν το ίδιο αίμα με εμάς. Είναι και εκείνοι που μας αγάπησαν και θέλησαν να μας κάνουν συνοδοιπόρους μέσα στο ταξίδι της δικής τους ζωής.

Είναι εκείνοι που αγαπούν αυτό που είμαστε και μας αποδέχονται με όλο αυτό το κράμα των προτερημάτων και ελαττωμάτων που συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Είναι εκείνοι που σέβονται την προσωπικότητα και τα όριά μας, εκείνοι που μας αφήνουν χώρο να αναπνέουμε ελεύθερα.

Advertisment

Οικογένεια είναι εκείνοι που πανηγυρίζουν για κάθε μικρή μας επιτυχία και δε διστάζουν να πετάξουν μαζί μας, όταν μας βλέπουν ενθουσιώδεις και ευτυχισμένους. Κι αυτούς τους ανθρώπους τους επιλέξαμε. Οικογένεια μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει για συντροφιά έναν σκύλο. Οικογένεια είναι οι άνθρωποι που έχουν αγάπη ο ένας για τον άλλον και πάντοτε έρχονται κοντά, όταν οι άλλοι φεύγουν.

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση