, , ,

Οι παιδικές αναμνήσεις μας πριν τα 3 χρόνια ζωής είναι πλασματικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Κάθε ανάμνηση από τα πρώτα σας βήματα ή τις πρώτες σας λέξεις είναι φανταστική, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει

Οι παιδικές αναμνήσεις μας πριν τα 3 χρόνια ζωής είναι πλασματικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Κάθε ανάμνηση από τα πρώτα σας βήματα ή τις πρώτες σας λέξεις είναι φανταστική, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ πάνω στο ζήτημα των πρώτων αναμνήσεων, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι είναι απίθανο οι άνθρωποι να θυμούνται οτιδήποτε πριν τα 3,5 χρόνια ζωής τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science Journal βρήκε ότι το 40% των πρώτων αναμνήσεων των συμμετεχόντων ήταν μη πραγματικό, καθώς ισχυρίζονται ότι θυμούνται γεγονότα που συνέβησαν στην ηλικία των 2 ή και νωρίτερα. Αυτές οι πρώιμες αναμνήσεις «οι σχετικές με τη βρεφική ηλικία» (οι περισσότερες σχετίζονταν με καροτσάκια) είναι συχνά το αποτέλεσμα της μνήμης σε συνδυασμό με τη φαντασία.

Advertisment

Ο καθηγητής Martin Conway, ένας από τους ερευνητές της μελέτης δήλωσε: «Αυτό το είδος ανάμνησης θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάποιου, ο οποίος είπε κάτι σαν «η μητέρα σου είχe ένα μεγάλο πράσινο καροτσάκι». Το άτομο ύστερα φαντάζεται πώς θα ήταν. Αντί να θυμόμαστε πραγματικά ότι μας έβαζαν σε ένα χρωματιστό καροτσάκι, αναμιγνύουμε κομμάτια αναμνήσεων των μετέπειτα χρόνων, για να διαμορφώσουμε μια πλασματική ανάμνηση. Οι επιστήμονες επίσης συμπέραναν ότι πέντε με έξι είναι η ηλικία, κατά την οποία οι άνθρωποι αρχίζουμε να διαμορφώνουμε δομημένες αναμνήσεις, παρόλο που οι αναμνήσεις από τα 3 μας έτη θεωρούνται ρεαλιστικές.

Για να μελετήσουν την παιδική μνήμη, οι ερευνητές ζήτησαν από 6.641 ανθρώπους να ανακαλέσουν την πρώτη τους ανάμνηση και να επιβεβαιώσουν ότι δεν σχετίζεται με κάποια οικογενειακή διήγηση ή φωτογραφία, αφού οι ψευδείς αναμνήσεις είναι συχνά το αποτέλεσμα φωτογραφιών ή διήγησης ιστοριών από άλλους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι 2.487 αναφερόμενες αναμνήσεις ισχυρίστηκαν οι συμμετέχοντες ότι προέρχονται από τα 2 έτη ή και νωρίτερα, με 893 να τοποθετούνται στο 1 έτος ή και νωρίτερα – κάτι που οι ερευνητές αποκλείουν λόγω του τρόπου που ο εγκέφαλος αναπτύσσεται.

Ως προς το γιατί διαμορφώνουμε τέτοιες ψευδείς αναμνήσεις, η ερευνήτρια Shazia Akhtar δηλώνει ότι αυτό που έχουμε στο νου μας, όταν ανακαλούμε πλαστικές αδύνατες πρώιμες αναμνήσεις είναι μια σποραδικού τύπου νοητική αναπαράσταση που συνίσταται από θραύσματα πρωίμων εμπειριών και κάποια γεγονότα ή γνώσεις για την βρεφική μας ηλικία. Αν και μπορεί να πιστεύουμε ότι εμείς ανακαλούμε κάτι πραγματικό από τότε, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι οι αναμνήσεις είναι πλαστικές, μέχρι την ηλικία των 3.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0956797618778831

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση