, ,

Πάρκινσον: Νέα δεδομένα ενισχύουν την πιθανότητα να πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα

Ερευνητές από τη Γερμανία εντόπισαν επιπλέον δεδομένα που στηρίζουν την ιδέα ενός αυτοάνοσου υπόβαθρου στη νόσο Πάρκινσον. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο βλαστοκυττάρων, έδειξαν ότι τα

Πάρκινσον: Νέα δεδομένα ενισχύουν την πιθανότητα να πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα

Ερευνητές από τη Γερμανία εντόπισαν επιπλέον δεδομένα που στηρίζουν την ιδέα ενός αυτοάνοσου υπόβαθρου στη νόσο Πάρκινσον. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο βλαστοκυττάρων, έδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη σε ασθενείς με Πάρκινσον, αλλά όχι σε μη ασθενείς. Η ντοπαμίνη είναι ένας χημικός αγγελιαφόρος που στηρίζει πολύ σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Αυτές περιλαμβάνουν λειτουργίες που σχετίζονται με την ανταμοιβή, τα συναισθήματα, την απόλαυση και τον έλεγχο της κίνησης.

Στη νόσο του Πάρκινσον, τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη καταστρέφονται. Αλλά δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που προκαλεί το θάνατό τους. Καθώς όλο και περισσότερα τέτοια κύτταρα πεθαίνουν, τα επίπεδα του χημικού αγγελιαφόρου πέφτουν, προκαλώντας τρέμουλο, βραδύτητα, ακαμψία και προβλήματα με την ισορροπία. Επίσης εμφανίζονται προβλήματα με την ομιλία και την κατάποση, όπως και άλλα συμπτώματα που δεν σχετίζονται με την κίνηση.

Advertisment

Πάρκινσον και ανοσοποιητικό σύστημα

Ως αυτοάνοσα αναφέρονται τα νοσήματα εκείνα κατά τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή όργανα, στους ιστούς και στα κύτταρα αντί να τα προστατεύει. Υπάρχουν τουλάχιστον 80 διαφορετικά είδη αυτοάνοσων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδα, της πολλαπλής σκλήρυνσης, του λύκου και του διαβήτη τύπου 1.

Αν και η ιδέα ότι το Πάρκινσον θα μπορούσε να είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα δεν είναι καινούρια, τα στοιχεία γι’ αυτή μόλις τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται. Το 2017, για παράδειγμα, μια μελέτη από τις ΗΠΑ αποκάλυψε πώς κομμάτια πρωτεΐνης που συσσωρεύονται στα κύτταρα της ντοπαμίνης σε ασθενείς με Πάρκινσον μπορούν να πυροδοτήσουν μια θανατηφόρα ανοσοποιητική επίθεση κατά των κυττάρων.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες συνέδεσαν τη χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον. Σε νέα έρευνα, επιστήμονες από τη Γερμανία (από το πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander στη Νυρεμβέργη) έδειξαν ότι τα κύτταρα Th17 – ένας τύπος ανοσοκυττάρων Τ –επιτίθενται στα κύτταρα ντοπαμίνης που προέρχονται από ασθενείς με τη νόσο, αλλά όχι από υγιείς.

Advertisment

Τα ευρήματά τους βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell. Οι ίδιοι ερευνητές είχαν νωρίτερα ανακαλύψει ότι οι εγκέφαλοι των ασθενών είχαν υψηλότερα επίπεδα Th17 κυττάρων. Τα τελευταία βρέθηκαν επίσης σε υψηλές ποσότητες στον οργανισμό ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Η ανακάλυψη αυτή ώθησε την ομάδα να ερευνήσει περαιτέρω τη χρήση του μοντέλου βλαστοκυττάρων στη νόσο του Πάρκινσον.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.cell.com/cell-stem-cell/fulltext/S1934-5909(18)30297-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1934590918302972%3Fshowall%3Dtrue

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση