, , , ,

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε το μωρό σας, τόσο εξυπνότερο γίνεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Είστε το είδος εκείνο του γονέα που συνεχώς αγκαλιάζει τα παιδιά του; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μη σταματάτε να κάνετε αυτό που

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε το μωρό σας, τόσο εξυπνότερο γίνεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Είστε το είδος εκείνο του γονέα που συνεχώς αγκαλιάζει τα παιδιά του; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μη σταματάτε να κάνετε αυτό που κάνετε. Τα νεογέννητα μωρά βιώνουν τον κόσμο μέσω του αγγίγματος, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά το χρειάζονται για να νιώθουν συναισθηματική ασφάλεια.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η σωματική τρυφερότητα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός μωρού είναι ακόμα πιο σημαντική απ’ όσο πιστεύαμε. Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Ohio.

Advertisment

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους και μας υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι το απαλό άγγιγμα και η αγκαλιά των φροντιστών ή γονιών ενός παιδιού. Η έρευνα περιελάμβανε 125 μωρά, τόσο γεννημένα πρόωρα, όσο και γεννημένα στον 9ο μήνα, για να διερευνηθεί διεξοδικά αυτή η σχέση.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πώς τα νεογνά ανταποκρίνονταν στο άγγιγμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πρόωρα νεογνά ανταποκρίνονταν λιγότερο στα τρυφερά αγγίγματα απ’ ότι τα μωρά που γεννήθηκαν κανονικά. Αυτό που επίσης ανακαλύφθηκε ήταν πώς τα μωρά που δεν δέχονταν αρκετές αγκαλιές από τους γονείς ή από το προσωπικό του νοσοκομείου επέδειξαν ισχυρότερη εγκεφαλική απόκριση, αφού μέτρησαν τις αντιδράσεις τους μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Dr. Nathalie Maitre, αυτή η τελευταία αποκάλυψη μας λέει ότι κάτι τόσο απλό όσο η σωματική επαφή ή το νανούρισμα μέσω κουνήματος στα χέρια μας κάνει τη μεγάλη διαφορά στο πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους. «Τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα χρειάζεται να λαμβάνουν ένα θετικό, απαλό και υποστηρικτικό άγγιγμα, όπως η αγκαλιά, από τους γονείς, ώστε να βοηθήσουν τον εγκέφαλό τους να ανταποκρίνεται στο χάδι με τρόπους που βίωναν καθ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην κοιλιά της μητέρας τους», συμπεραίνει η Dr. Nathalie Maitre.

Advertisment

Η τρυφερότητα είναι ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Γι’ αυτό, αγκαλιάστε τα μωρά σας, όσο περισσότερο μπορείτε – και μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το απλό μυστικό με όλους τους γονείς.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(17)30204-X

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση