, ,

Qigong: 4 εύκολες ασκήσεις για να καλλιεργήσετε τη θεραπευτική δύναμη στο σώμα σας

Το Qigong είναι ένα ολιστικό σύστημα συνδυασμένης στάσης του σώματος, κίνησης, αναπνοής και διαλογισμού.

Qigong: 4 εύκολες ασκήσεις για να καλλιεργήσετε τη θεραπευτική δύναμη στο σώμα σας

Το Qigong είναι ένα ολιστικό σύστημα συνδυασμένης στάσης του σώματος, κίνησης, αναπνοής και διαλογισμού. Μια αρχαία Κινέζικη σειρά ασκήσεων και θεραπευτικών τεχνικών που είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διατηρούν το «jing», ενδυναμώνει και εξισορροπεί τη ροή της ενέργειας του «qi» (που αποτελεί το πρώτο συνθετικό της λέξης.

Οι δυναμικές ασκήσεις και ο διαλογισμός του περιλαμβάνουν εκφάνσεις του γιν και του γιανγκ. Το γιν είναι το «είμαι», το γιανγκ το «κάνω». Υπάρχουν πολλές μορφές qigong που εξασκούνται σε όλο τον κόσμο. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν την αναπνοή και το διαλογισμό για την ενίσχυση της πνευματικότητας και της υγείας, ενώ άλλες περιλαμβάνουν περισσότερες κινήσεις πολεμικής τέχνης.

Advertisment

Ο καθένας μπορεί να εξασκήσει το qigong. Δεν χρειάζεται να τρέχετε σε μαραθώνιο ή να είστε ιδιαίτερα γυμνασμένοι για να επιδιώξετε την υγεία. Όταν σχεδιάσετε την ακολουθία των ασκήσεων, χρειάζεται να επιλέξετε εκείνες που ταιριάζουν στην ιδιαίτερη φύση και προσωπικότητά σας. Όλοι έχουν κληρονομήσει ανισορροπίες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά με τις οποίες χρειάζεται να δουλέψουμε. Γι΄ αυτό και ορισμένοι άνθρωποι είναι ευκολότερο να πετύχουν ισορροπία και δύναμη, απ’ ό,τι άλλοι. Αλλά όποια κι αν είναι η φύση σας, το qigong θα σας βοηθήσει να πετύχετε σίγουρα ένα βαθμό ισορροπίας.

Το qigong δεν έχει ηλικία. Γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι άνω των 60 ετών εξασκούν το qigong και το tai chi στην Κίνα. Οι επιδράσεις μπορεί να είναι ισχυρές, αλλά οι ασκήσεις από μόνες τους είναι συνήθως απαλές. Ακόμα και οι δυναμικές ασκήσεις, χρησιμοποιούν τη δύναμη με διαφορετικούς τρόπους απ’ ότι στη Δύση. Οι ακόλουθες είναι κάποιες από τις κυριότερες ασκήσεις, με τις οποίες θα μπορούσατε να ξεκινήσετε.

4 ασκήσεις για να καλλιεργήσετε θεραπευτική δύναμη στο σώμα σας

Ασκήσεις προθέρμανσης (10 με 15 λεπτά)

1η άσκηση: Απαλή ρυθμική κίνηση

Advertisment

1. Για 5 λεπτά, κινήστε και τα δύο σας χέρια από τους ώμους με ρυθμική, απαλή κίνηση. Η κίνηση εκκινεί από τη μέση σας: Κινήστε τη μέση σας σαν ο κορμός σας να ήταν ένα ύφασμα που θέλετε να στύψετε.

2. Για να ξεκινήσετε, κινήστε τα χέρια σας προς τα πάνω και πάλι πίσω στον κορμό σας.

3. Κρατήστε τα γόνατά σας ελαφρώς λυγισμένα. Αφήστε τους γοφούς σας να κινηθούν λίγο. Αφήστε τον νου σας ελεύθερο. Μην σκέφτεστε το μετά, ούτε το πριν. Μόνο το τώρα, μόνο αυτή τη στιγμή.

Αυτή η κίνηση σας εισάγει στην έννοια της ενσυνειδητότητας.

2η άσκηση: Το άλμα (αρχικά 1 – 3 λεπτά)

1. Με τα πόδια σας παράλληλα στο έδαφος και στο άνοιγμα των ώμων, κάντε ένα άλμα με χαλαρά γόνατα και αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται. Αυτή είναι η μηδενική θέση για τα χέρια σας. Όταν κάνετε μικρό άλμα, νιώθετε τα χέρια σας να αφήνουν ένταση.

2. Όταν χρησιμοποιείται η μηδενική θέση σε όλο το σώμα, καταφέρνετε μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης και των εσωτερικών οργάνων, αλλά και της επιδερμίδας. Ο συνδυασμός των 2 αυτών ασκήσεων τονώνει τα συστήματα των οργάνων και βοηθά στη μακροζωία.

Ασκήσεις Επίγνωσης

3η άσκηση: Ακορντεόν

Σε αυτό, νιώθετε την ενέργεια Qi, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, όπως η φυσούνα του ακορντεόν.

1. Κλείστε τα μάτια σας μέχρι τη μέση. Καθαρίστε το νου σας και συγκεντρώστε την προσοχή σας στις παλάμες σας.

2. Επιτρέψτε στην αναπνοή σας να επιβραδυνθεί, να γίνει ευκολότερη, χωρίς πίεση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείτε την ελαφρύτερη μορφή χαλάρωσης.

3. Ενώστε τα χέρια σας, οι παλάμες να αγγίζονται και τα δάχτυλα να δείχνουν προς τα πάνω. Το τσάκρα της παλάμης που ονομάζεται Laogong χρειάζεται να αγγίζονται. Αυτά τα τσάκρα είναι περιοχές όπου το Qi αναδύεται από το σώμα.

4. Κινήστε αργά τα χέρια σας, κρατώντας ευθυγραμμισμένα τα τσάκρα σας. Όταν είναι 30 εκατοστά μακριά το ένα από το άλλο, ενώστε τα χρησιμοποιώντας την μικρότερη ποσότητα προσπάθειας.

5. θα πιέζετε τον αέρα ανάμεσά σας όπως ένα ακορντεόν.

6. Νιώστε μια ζεστή ή γαργαλιστική αίσθηση στα σημεία Laogong στις παλάμες σας.

7. Μετακινήστε τα χέρια σας αργά μπρος και πίσω, αλλάζοντας το εύρος του ανοίγματος. Επαναλάβετε την τεχνική του ακορντεόν σε διαφορετικές κατευθύνσεις: οριζόντια, κάθετα και διαγώνια.

Αυτή η άσκηση καλλιεργεί το Qi, χτίζει επίγνωση και σας ευαισθητοποιεί. Όταν νιώθετε την ενέργεια Qi για πρώτη φορά, αλλάζει ο τρόπος σκέψης σας.

4η άσκηση: Βρίσκοντας το σημείο κατεύθυνσης του Qi

1. Χρησιμοποιήστε το δείκτη σας. Αποτελεί ισχυρό τρόπο κατεύθυνσης της ενέργειας Qi. Αν είστε δεξιόχειρας, χρησιμοποιήστε το δεξί σας δείκτη, αν είστε αριστερόχειρας, χρησιμοποιήστε τον αριστερό σας δείκτη.

2. Κατευθύνετέ τον κατευθείαν στην επίπεδη πλευρά του άλλου σας χεριού. Αυτό το χέρι χρειάζεται να είναι κάθετο προς το έδαφος με τα δάχτυλά σας να δείχνουν ίσια.

3. Χρησιμοποιήστε το δείκτη σας σαν ένα πινέλο και κουνήστε το απαλά πάνω στην παλάμη σας.

4. Ξεκινήστε με την άκρη του δαχτύλου σας. Μετακινηθείτε πιο κοντά και πιο έντονα, κουνώντας το συνέχεια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση