, ,

Stephan Rousseau: Ένας Γάλλος θεραπευτής που ζει στην Ελλάδα και μαγεύει με τις γνώσεις του για τα ελληνικά βότανα

Μου ακούστηκε μαγικό! Ήταν σαν να διάβαζα μία υπέροχη ιστορία. Ένας άνθρωπος γυρίζει τον κόσμο, μαθαίνει τους πολιτισμούς και τα χαρακτηριστικά τους, γίνεται εξερευνητής

Stephan: Ένας Γάλλος θεραπευτής που μένει στην Ελλάδα και μαγεύει με τις γνώσεις του για τα ελληνικά βότανα

Μου ακούστηκε μαγικό! Ήταν σαν να διάβαζα μία υπέροχη ιστορία. Ένας άνθρωπος γυρίζει τον κόσμο, μαθαίνει τους πολιτισμούς και τα χαρακτηριστικά τους, γίνεται εξερευνητής και μύστης και παράλληλα βρίσκει τον τρόπο και ανοίγει τον δρόμο για να μεταδώσει τα σπουδαία της ζωής σε άλλους ανθρώπους. Έχοντας γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο και έχοντας μαθητεύσει κοντά σε σπουδαίους θεραπευτές σε φυλές του Αμαζονίου, βρίσκεται πλέον στη χώρα μας, διδάσκοντας μία διαφορετική διατροφή, η οποία στηρίζεται στα βότανα και τις ιδιότητές τους. Το όνομα αυτού, Stephan Rousseau.

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/stephan-gallos-therapeutis-menei-ellada-mageuei-gnwseis-ellinika-votana/

Advertisment

Έχει ζήσει για επτά ολόκληρα χρόνια στον Αμαζόνιο, μαθητεύοντας δίπλα σε δάσκαλους – θεραπευτές των φυλών του δάσους, μαθαίνοντας έτσι τη χρήση του κάθε βοτάνου, τις ασθένειες και τα μυστικά τους, την ίαση μέσα από τη φύση. Δεκαπέντε χρόνια τώρα, έχει ζήσει σε 6 χώρες, σε 3 ηπείρους. Την καρδιά του Stephan όμως έκλεψε η Ελλάδα αφού έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Κορώνη και έχει αφοσιωθεί στη μελέτη των ελληνικών βοτάνων.

Ο Stephan ήρθε στα γραφεία της Εναλλακτικής Δράσης. Ένας άνθρωπος σεμνός που όμως γελάει με την καρδιά του. Περιμέναμε ότι θα μας μιλήσει για τα εξωτικά φυτά του Αμαζονίου και των Σαμάνων του Περού, εκεί όπου είχε ζήσει 7 ολόκληρα χρόνια. Αντ’ αυτού όμως, ο Stephan, προς έκπληξη όλων μας, αναφερόταν στο βαλσαμόχορτο, στο τίλιο, στο φασκόμηλο, στη φτέρη και μιλούσε τόσο για τις φυσικές θεραπευτικές τους ιδιότητες όσο όμως και τις πνευματικές.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στη Μάιρα Σαραντοπούλου για την enallaktikidrasi.com

Advertisment

Stephan, μίλησέ μας για τη δουλειά σου. Τι ακριβώς είναι αυτή η ιδιαίτερη διατροφή που διδάσκεις;

Η δουλειά μου είναι η νηστεία των βοτάνων. Θα την λέγαμε καλύτερα χορτοφαγική νηστειοθεραπεία. Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι πολύ ξεχωριστός και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στον Αμαζόνιο. Η λειτουργία της διατροφής αυτής, στηρίζεται στα βότανα. Διότι, από τα φυτά μπορούμε να πάρουμε ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Από τα βότανα μπορούμε να πάρουμε ενέργεια, να την αυξήσουμε ή ακόμη και να μπούμε σε κατάσταση ηρεμίας. Η διατροφή αυτή έχει εξάλλου και βαθιά ψυχολογική επίδραση. Φέρνει τον άνθρωπο στο κέντρο του και αφήνει χώρο για βαθιά θεραπεία.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη χορτοφαγική νηστειοθεραπεία;

Δουλεύω πάνω στη βοτανική νηστειοθεραπεία δεκαπέντε χρόνια. Επτά χρόνια έζησα με δασκάλους στο Περού. Έκτοτε, διοργανώνω θεραπευτικά retreats σε διάφορες χώρες, όπως στη Ρωσία, στη Νορβηγία, και στο Ισραήλ ενώ φέτος, τον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο retreat στην Ελλάδα.

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/stephan-gallos-therapeutis-menei-ellada-mageuei-gnwseis-ellinika-votana/

Τι ακριβώς διαδραματίζεται στο retreat; Τι το ξεχωριστό συμβαίνει;

Αφήνουμε την ενέργεια των βοτάνων να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει ανάμεσά μας,  καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αφέψηματος από βότανα. Όταν η δύναμή τους αναπτυχθεί μέσα μας μετά από λίγες ημέρες, ξεκινάω την δουλειά εγώ πάνω τους. Μετά την ολοκλήρωση του retreat, βλέπω ανθρώπους να με κοιτούν με βλέμμα γεμάτο λάμψη, από την καταπληκτική εμπειρία που βίωσαν. Συγκεκριμένα, τις πρώτες τρεις ημέρες δουλεύουμε έτσι, ώστε τα μέλη της ομάδας να μπουν σε μια κατάσταση ηρεμίας, δημιουργώντας έτσι μέσα τους μεγαλύτερο χώρο.

Με τον μεγαλύτερο χώρο ακολουθούν οι συνειδητοποιήσεις. Συνειδητοποιήσεις για τη ζωή που ζούμε, για το πώς στεκόμαστε απέναντί της και ενδεχομένως κάποια μπλοκαρίσματα που έρχονται να απελευθερωθούν. Έτσι, επέρχεται χαλάρωση και ηρεμία μέσα μας. Και ευχαριστούμε για αυτή την ειρήνη που νιώθουμε.

Αυτή η ειρήνη λοιπόν, είναι ένα δώρο που δίνεται στους ανθρώπους από την χορτοφαγική νηστειοθεραπεία, όταν αυτή γίνεται συντονισμένα και με μέθοδο και με τον σωστό τρόπο. Γιατί πολλοί άνθρωποι προσπαθούν για χρόνια να γαληνέψουν μέσα τους και δεν τα καταφέρνουν. Ο αληθινός κόσμος εκεί ξεκινά, όταν αφήσω τον εξωτερικό κόσμο και ξεκινώ τη δουλειά με τον εαυτό μου. Λοιπόν, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν ατελώς να επιφέρουν την ειρήνη μέσα τους, τα βότανα τους βοηθούν να συγκεντρωθούν μέσα τους, να δουν τις σχέσεις και την επικοινωνία στην πραγματική τους ζωή.

Για παράδειγμα, μπορεί να έρθει στην επιφάνεια μια κακή σχέση με τον πατέρα μου. Αφήνοντας περισσότερο χώρο μέσα μας, τότε, η αντίληψη αυτής της κακής σχέσης μπορεί να εξυγιανθεί. Να αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα. Και μπορεί εξωτερικά να μην αλλάξει απολύτως τίποτα στις σχέσεις, αλλά μέσα μου αλλάζει η αντίληψή μου και δεν με βαραίνει πια το ίδιο. Μέσα από αυτή τη νηστεία, το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από συγκεκριμένα στάδια και μπορείς να διαλέξεις το τι θες. Οι διαδρομές αυτές επιφέρουν τις συνειδητοποιήσεις τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Με το να αγαπήσουμε πραγματικά το θετικό κομμάτι της ζωής, εκεί θα μπορέσουμε να πάρουμε εξηγήσεις για παράδειγμα για το θείο στοιχείο, για την ειρήνη και να δημιουργηθούν έτσι νέες ενέργειες. Να ανοίξουμε δηλαδή τα ενεργειακά μας κέντρα.

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/stephan-gallos-therapeutis-menei-ellada-mageuei-gnwseis-ellinika-votana/

Πολλά φυτά και βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία εκείνα που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη χρήση τους;

Ειρήνη, πνευματική διαύγεια και επαφή με το βαθύτερο εαυτό μας. Το αίσθημα της φιλίας και η αίσθηση ότι δουλεύεις πάνω σε κάτι πιο βαθύ. Είναι πολύ ουσιαστικό αυτό που επέρχεται μεταξύ των ανθρώπων. Κατακτούν ιδιαίτερη επικοινωνία. Και έχουν πια τη συνείδηση του ποιος είμαι ως πρόσωπο, ως υπόσταση. Έχουν τη συνείδηση του κόσμου και της ζωής. Η δουλειά μου είναι να μάθουν να τα βλέπουν όλα αυτά μέσα από τον εαυτό τους, από μία ιδιαίτερη πραγματική εμπειρία. Έτσι, έρχονται αντιμέτωποι με το νέο τρόπο επεξήγησης της ζωής.

Μαθαίνουμε επίσης να ξεχωρίζουμε τις διαφορετικές ιδιότητες των βοτάνων. Διότι, η βοτανική νηστειοθεραπεία, έχει πολλούς τρόπους χρήσης. Προσδίδει πολλές δυναμικές σε αυτόν που τη χρησιμοποιεί. Τις ιδιότητες των βοτάνων τις ανακαλύπτει το άτομο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενώ συγχρόνως ακολουθεί την προτεινόμενη φυτοφαγική διατροφή. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται να γίνεται υπό την επίβλεψη του θεραπευτή έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις.

Μετά το retreat μπορεί κάποιος να επανέλθει στις διατροφικές του συνήθειες;

Βεβαίως, μπορεί να επανέλθει. Η θεραπευτική αυτή διατροφή δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους αλλά σε όλους. Το retreat έχει αρκετούς περιορισμούς, γιατί είναι μία ενεργή δουλειά. Μετά μπορείς να συνεχίσεις μια ποιο light εκδοχή της χορτοφαγικής νηστειοθεραπείας εάν θέλεις να συνεχίσεις την εργασία αυτή ή απλά να επιστρέψεις στις κανονικές διατροφικές σου συνήθειες.

Είναι ασφαλής η διατροφή αυτή;

Είναι απόλυτα ασφαλής θα έλεγα. Δεν ήταν ασφαλής για εμένα όμως στα χρόνια της εκπαίδευσης στον Αμαζόνιο. Γιατί όπως είπαμε οι τρόποι για να δουλέψεις πάνω στη διατροφή των βοτάνων είναι διαφορετικοί. Η παράδοση των Σαμάνων εμπεριέχει τη γνώση και σκοπός της είναι η προστασία της φυλής. Αν και για τον περισσότερο κόσμο τα βότανα και οι ιδιότητες τους είναι δυσδιάκριτα, για εμένα είναι πολύ ξεκάθαρα. Εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιώ βότανα όπως το βαλσαμόχορτο, το τίλιο, την καλέντουλα.

Πώς αντιλαμβάνεστε τις ενεργειακές ιδιότητες του κάθε φυτού;

Με το πρώτο πράγμα που ασχολούμαι είναι με την αίσθηση που δίνει το φυτό. Για παράδειγμα η φτέρη, σου δίνει μια αέρινη αίσθηση. Τα χρησιμοποιώ πρώτα σε έμενα για δύο εβδομάδες. Τα προσθέτω στη διατροφή μου. Τα παρατηρώ και έτσι καταλαβαίνω τις ιδιότητές τους. Η φτέρη, σου προσφέρει δυνατό μυαλό. Πολλή ταχύτητα και αισθάνεσαι δυνατός. Είναι απλό. Αν ένα φυτό έχει ποιότητες που δεν είναι καλές, εάν δηλαδή μας βγάζει εγωισμό ή αλαζονεία, το σταματώ.

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/stephan-gallos-therapeutis-menei-ellada-mageuei-gnwseis-ellinika-votana/

Μπορείς να μας μιλήσεις για 1 – 2 βότανα που χρησιμοποιείς συχνά;

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα βότανο με μεγάλη ενέργεια. Οι άνθρωποι το γνωρίζουν από πολύ παλιά. Ήξεραν τις ιδιότητές του και το χρησιμοποιούσαν πολύ. Το βαλσαμόχορτο είναι για την επικοινωνία, αλλά και για τη χαλάρωση. Σου δημιουργεί διάθεση για ζωή, διάθεση να χαίρεσαι και να γελάς. Το τίλιο, για παράδειγμα, εκφράζει την άνευ όρων αγάπη. Συμβολίζει την αγάπη της μητέρας. Δημιουργεί «λευκό» χώρο. Αίσθημα ασφάλειας. Άλλο παράδειγμα το φασκόμηλο, είναι κατάλληλο για πνευματική διαύγεια. Το κάθε φυτό, το κάθε βότανο σου βγάζει και διαφορετικές ποιότητες, είναι για διαφορετικό σκοπό.

Στο retreat, πώς χρησιμοποιείς τα βότανα;

Τα πίνουμε ως ρόφημα ή κάνουμε μπάνιο στα λουλούδια τους. Βαθιά χαλαρωτικό!

https://enallaktikidrasi.com/2018/07/stephan-gallos-therapeutis-menei-ellada-mageuei-gnwseis-ellinika-votana/

Ποιο ελληνικό βότανο έχει κερδίσει την καρδιά σου;

Είναι απλό. Όλα είναι σπουδαία, αλλά το τίλιο είναι τέλειο!

Κλείνοντας τη συνέντευξη, τι θα παρότρυνες τον κόσμο να αλλάξει στη διατροφή του;

Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια διατροφή που είναι ιδανική για όλους. Θα μπορούσα να πω ότι θα έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση της ζάχαρης και να χρησιμοποιούν λιγότερο άσπρο αλεύρι ή να μειώσουν το κρέας και το αλκοόλ. Όμως, και πάλι, η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που ταιριάζει στον καθένα. Πιστεύω πως έχει μεγαλύτερη σημασία να βρούμε τι είναι αυτό που μας γεννά τη χαρά και τη διάθεση για δημιουργία. Άλλον τον γεμίζουν οι τέχνες, άλλον ο διαλογισμός, σε άλλον αρέσει να κάνει γιόγκα όλη μέρα, σε άλλον να ασχολείται με τον εαυτό του. Αν ο καθένας μας βρει την πηγή της δημιουργικότητάς του και της χαράς του, τότε, βρίσκεται στον δρόμο του.

Ο Stephan θα πραγματοποιήσει το πρώτο retreat φυτοθεραπείας στην Εύβοια, τον Σεπτέμβριο του 2018. Μάθετε περισσότερα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νεανική βία: 176.000 ανθρωποκτονίες ετησίως με θύτες και θύματα εφήβους και νεαρούς ενήλικες
Καλοί μαθητές: Η ευφυία δεν φτάνει | Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση