,

Συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ για άρση των δασμών με όρο την αγορά μεταλλαγμένης σόγιας από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Ταυτόχρονα, απειλούσε ότι θα επιβάλλει περισσότερους

Συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ για άρση των δασμών με όρο την αγορά μεταλλαγμένης σόγιας από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Ταυτόχρονα, απειλούσε ότι θα επιβάλλει περισσότερους δασμούς και μάλιστα στο εμπόριο αυτοκίνητων πλήττοντας έτσι την αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως της Γερμανίας, στην οποία εργάζονται πάνω από 800.000 άνθρωποι. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοίμασε σειρά ανταποδοτικών δασμών για να προστατεύσει τις εταιρείες που θα πλήττονταν.

Μέχρι εδώ, όλα ακούγονται πολύ δραματικά για όσους είχαμε συνηθίσει το status quo του δυτικού κόσμου των προηγούμενων ετών. Όμως, μόλις εχθές, 25 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και ως «δια μαγείας», τα βρήκαν. Συμφώνησαν για μηδενικούς δασμούς στην εισαγωγή των περισσότερων προϊόντων εκατέρωθεν.

Advertisment

Ποιο ήταν όμως το πραγματικό αντάλλαγμα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μην πληγεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία; Την αθρόα εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας. Ναι, ναι, αυτό ήταν το αντάλλαγμα μαζί και με τη δήθεν αόριστη πρόθεση να αγοράζουμε περισσότερο φυσικό αέριο. Πιθανά μάλιστα, η εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας να ήταν και το πρόσχημα της δήθεν σύγκρουσης των δύο συμμάχων. Όλοι οι αγώνες που έχουν δοθεί έως σήμερα από εκατοντάδες χιλιάδες ακτιβιστές και απλούς πολίτες κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων κινδυνεύουν να χαθούν… για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας στη Γερμανία.

Και για να μην είμαστε αφελείς, υπενθυμίζουμε ότι η MONSANTO, η Νο 1 εταιρεία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων έχει εξαγοραστεί από την (επίσης Γερμανική) Φαρμακοβιομηχανία Bayer. Με κάποιον τρόπο, πάντα, η φαρμακοβιομηχανία καταφέρνει να κινεί τα νήματα των πολιτικών εξελίξεων.

Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλάβουμε πώς θα μεθοδευτεί η διάθεση των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή και άρα και στην ελληνική αγορά, σας εφιστούμε για άλλη μια φορά την προσοχή, όσον αφορά την επιλογή διατροφικών προϊόντων. Αποφύγετε τη σόγια εκτός κι αν αναφέρεται ρητά ότι, δεν είναι γενετικά τροποποιημένη και γενικά, προτιμάτε ντόπιους, ελληνικούς παραγωγούς με επώνυμα προϊόντα.

Advertisment

Τι ισχύει μέχρι σήμερα για τη σόγια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1992, με τη συμφωνία BLAIR HOUSE, δεσμεύτηκε να μην καλλιεργεί σόγια στο έδαφός της (!). Ως εκ τούτου, για να αποφύγει την μεταλλαγμένη σόγια, κάνει εισαγωγές κυρίως από τη Λατινική Αμερική. Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, απλοί πολίτες, ακτιβιστικές οργανώσεις, ευρωβουλευτές αλλά και κράτη αντιστέκονται στις Αμερικανικές πιέσεις για εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην επικράτεια της ΕΕ. Τώρα όμως η Monsanto είναι θυγατρική της γερμανικής φαρμακευτικής BAYER. Θα είναι αυτός ο δούρειος ίππος για να προσπεραστούν οι αντιδράσεις; Θα δούμε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση