,

Θέλεις να είσαι πιο δημιουργικός; Πήγαινε μια βόλτα! (βίντεο)

Όταν προσπαθούμε να σκεφτούμε μια νέα ιδέα, υπάρχουν στιγμές που κολλάμε. Όμως, σύμφωνα με έρευνες από την επιστήμονα της συμπεριφοράς και της μάθησης Μάριλι

Θέλεις να είσαι πιο δημιουργικός; Πήγαινε μια βόλτα (βίντεο)
Όταν προσπαθούμε να σκεφτούμε μια νέα ιδέα, υπάρχουν στιγμές που κολλάμε. Όμως, σύμφωνα με έρευνες από την επιστήμονα της συμπεριφοράς και της μάθησης Μάριλι Οπέτζο, μια βόλτα μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για ξυπνήσει τη δημιουργικότητά μας. Σε αυτή τη γρήγορη, διασκεδαστική ομιλία, εξηγεί πώς μια βόλτα θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια καλύτερη παραγωγή ιδεών.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

00:01
Ξέρετε ότι η δημιουργική διαδικασία

 

Advertisment

00:03
από την πρώτη ιδέα μέχρι το τελικό προϊόν, είναι μεγάλη διαδικασία. Απαιτεί πολλές επαναλήψεις και βελτιώσεις, αίμα, ιδρώτα, δάκρυα και χρόνια. Και δεν λέμε ότι θα βγείτε μια βόλτα και θα επιστρέψετε με την Καπέλα Σιξτίνα στο αριστερό σας χέρι. Σε ποιο σημείο της δημιουργικής διαδικασίας επικεντρωθήκαμε; Μόνο στο πρώτο κομμάτι. Μόνο στην παραγωγή μιας νέας ιδέας. Διεξάγαμε τέσσερις έρευνες με διάφορους ανθρώπους. Περπατούσαν είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο. Όλες οι έρευνες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Σήμερα, θα σας μιλήσω μόνο για μία από αυτές. Ένα από τα τεστ δημιουργικότητας ήταν οι εναλλακτικές χρήσεις.

 

00:43
Σε αυτό το τεστ, έχετε τέσσερα λεπτά, για να βρείτε όσους περισσότερους εναλλακτικούς τρόπους μπορείτε για τη χρήση καθημερινών αντικειμένων. Για παράδειγμα, τι άλλο θα κάνατε με ένα κλειδί, εκτός του να ξεκλειδώσετε μια κλειδαριά; Θα μπορούσε να είναι το τρίτο μάτι μιας καμηλοπάρδαλης, σωστά; Ίσως. Είναι ενδιαφέρον, κάπως καινούργιο. Αλλά είναι δημιουργικό; Τα άτομα βρήκαν όσο περισσότερες ιδέες μπορούσαν, και εμείς έπρεπε να αποφασίσουμε: Είναι δημιουργικές ή όχι; Ο συνήθης ορισμός της δημιουργικότητας, είναι «κατάλληλη καινοτομία».

Advertisment

 

01:17
Για να είναι κάτι κατάλληλο, πρέπει να είναι ρεαλιστικό, οπότε, δυστυχώς, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κλειδί ως μάτι. Τι κρίμα! Όμως το δεύτερο, η καινοτομία, είναι ότι κανείς δεν πρέπει να το έχει ήδη πει. Άρα για εμάς, η ιδέα έπρεπε πρώτα να είναι κατάλληλη, και, έπειτα, να είναι πρωτότυπη, κανένας από τον πληθυσμό που ερευνήσαμε να μην την είχε σκεφτεί. Ίσως σκεφτείτε πως με το κλειδί μπορούμε να χαράξουμε ένα αμάξι, αλλά αν κάποιος το είχε ήδη πει, δε θα παίρνατε τα εύσημα. Κανένας από τους δύο δε θα τα έπαιρνε. Παρ’ όλα αυτά, μόνο ένα άτομο είπε το εξής: «Αν πέθαινες, και προκειμένου να εξιχνιαστεί η δολοφονία σου, έπρεπε να χαράξεις το όνομα του δολοφόνου στο έδαφος, μαζί με τις τελευταίες σου λέξεις». Ένα άτομο το είπε αυτό. (Γέλια) Ήταν δημιουργική ιδέα, γιατί ήταν κατάλληλη και πρωτότυπη.

 

02:04
Στη διάρκεια του τεστ έβρισκες ιδέες είτε καθιστός,

 

02:07
είτε περπατώντας σε έναν διάδρομο.

 

02:10
(Γέλια) Έκαναν το τεστ δύο φορές, με διαφορετικά αντικείμενα.

 

02:14
Υπήρχαν τρεις ομάδες: Η πρώτη ήταν καθιστή για το πρώτο τεστ,

 

02:18
το ίδιο και για το δεύτερο τεστ. Η δεύτερη ομάδα ήταν καθιστή για το πρώτο τεστ, και για το δεύτερο τεστ, περπατούσε πάνω στον διάδρομο. Το ενδιαφέρον είναι ότι η τρίτη ομάδα, πρώτα περπάτησε στον διάδρομο, και, στο δεύτερο τεστ ήταν καθιστή. Λοιπόν, οι δύο ομάδες που έκαναν το πρώτο τεστ καθιστές, είχαν πολλές ομοιότητες. Σκέφτηκαν, κατά μέσο όρο, 20 δημιουργικές ιδέες το άτομο. Η ομάδα που περπατούσε στο διάδρομο, είχε περίπου δύο φορές καλύτερη απόδοση. Απλώς περπατούσαν στον διάδρομο, σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Θυμηθείτε, έκαναν το τεστ δύο φορές. Τα άτομα που κάθισαν και τη δεύτερη φορά, δε βελτιώθηκαν καθόλου. Η εξάσκηση δεν τα βοήθησε. Όμως, τα άτομα που τη δεύτερη φορά περπάτησαν στον διάδρομο, πήραν μια ώθηση από το περπάτημα. Το ενδιαφέρον είναι, ότι τα άτομα που περπάτησαν στον διάδρομο, είχαν ακόμα την επίδραση από το περπάτημα, ήταν δημιουργικοί και στο δεύτερο τεστ. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να πάτε μια βόλτα, πριν την επόμενη σημαντική συνάντηση, και να βρείτε ιδέες εκείνη την στιγμή. Έχουμε πέντε συμβουλές για εσάς, που θα σας βοηθήσουν να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

03:27
Πρώτα, πρέπει να επιλέξετε ένα πρόβλημα ή ένα θέμα. Δε μιλάμε για το «φαινόμενο του ντους», εκεί που είστε στο μπάνιο κι εντελώς ξαφνικά βγαίνει μια νέα ιδέα από το σαμπουάν. Μιλάμε για κάτι, που σκέφτεστε από πριν, και εσκεμμένα σκέφτεστε πως πρέπει να βρείτε νέες ιδέες στη βόλτα σας. Δεύτερον, με ρωτούν πολλοί: Μπορώ να το κάνω αυτό ενώ τρέχω;

 

03:50
Η απάντηση είναι ότι αν εγώ έτρεχα, η μόνη ιδέα που θα μου ερχόταν, θα ήταν να σταματήσω το τρέξιμο, οπότε… (Γέλια) Αν, όμως, το τρέξιμο είναι για εσάς ένας άνετος ρυθμός, εντάξει.

 

04:02
Οποιαδήποτε άσκηση δεν απαιτεί πολλή προσοχή, είναι κατάλληλη.

 

04:06
Το περπάτημα με έναν άνετο ρυθμό είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον, πρέπει να σκεφτείτε όσο περισσότερες ιδέες μπορείτε. Ένα κλειδί για τη δημιουργικότητα είναι να μην μείνετε στην πρώτη ιδέα.

 

04:16
Συνεχίστε. Συνεχίστε να βρίσκετε ιδέες, μέχρι να επιλέξετε μία ή δύο. Μπορεί να μην θέλετε να τις σημειώσετε, αλλά αν τις ξεχάσετε;

 

04:27
Έτσι, είναι προτιμότερο να τις λέτε δυνατά. Όλοι έλεγαν δυνατά τις ιδέες τους. Μπορείτε να βάλετε τα ακουστικά σας, να ηχογραφείτε από το κινητό σας, και να προσποιείστε ότι έχετε μια δημιουργική συζήτηση. Γιατί το γράψιμο των ιδεών είναι ένας τρόπος φιλτραρίσματος. Θα λέτε: «Είναι αρκετά καλή ιδέα να τη γράψω;» Και μετά θα τη γράφετε. Απλώς πείτε όσες περισσότερες μπορείτε, ηχογραφείστε και τις σκέφτεστε αργότερα. Τέλος: μην το κάνετε για πάρα πολλή ώρα. Αν είστε βόλτα και δεν σας έρχεται κάποια ιδέα,

 

04:55
επιστρέψτε σε αυτό άλλη φορά. Νομίζω ότι θα γίνει διάλειμμα τώρα, οπότε έχω μια ιδέα:

 

05:02
Γιατι δεν παίρνετε ένα λουρί, να βγάλετε τις σκέψεις σας μια βόλτα; Σας ευχαριστώ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση