, ,

Ξυπόλυτοι στην άμμο: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αφού περιοριστήκαμε για τόσους μήνες μέσα σε στενά παπούτσια, μπότες και ζεστές κάλτσες, ήρθε το καλοκαίρι και εμείς ανυπομονούμε να πετάξουμε στην άκρη τα

Ξυπόλυτοι στην άμμο: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αφού περιοριστήκαμε για τόσους μήνες μέσα σε στενά παπούτσια, μπότες και ζεστές κάλτσες, ήρθε το καλοκαίρι και εμείς ανυπομονούμε να πετάξουμε στην άκρη τα παπούτσια μας και να νιώσουμε το απαλό γρασίδι ή τη ζεστή άμμο κάτω από τα πόδια μας. Αν και οι περισσότεροι κυκλοφορούμε ξυπόλυτοι για λίγη ώρα, μέχρι να μπούμε στην πισίνα ή στη θάλασσα, κάποιοι άλλοι συνηθίζουν σε αυτή την αίσθηση ελευθερίας και την υιοθετούν για όλο το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες όμως μας προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια κρύβει κινδύνους. Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τόσο στην άμμο, όσο και σε άλλα σημεία, όπως στο γρασίδι, βρίσκονται κρυμμένα διάφορα αιχμηρά αντικείμενα, που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Επίσης, αν δημιουργηθεί κάποια μικρή αμυχή ή εκδορά στο πέλμα και εμείς δεν το αντιληφθούμε, κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε κάποια μόλυνση. Και αυτό διότι στη ζεστή άμμο και στη φύση κρύβονται διάφορα βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Advertisment

Αν και οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην άμμο δεν αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο, μία από τις πιο συνηθισμένες δερματοπάθειες που μπορεί να εμφανίσουμε είναι οι μυρμηγκιές. Οι μυρμηγκιές αποτελούν καλοήθη εξογκώματα στο δέρμα και μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στα χέρια ή στο πρόσωπο.

Μία δεύτερη δερματοπάθεια που συναντάται συχνά στα πόδια είναι οι μυκητιάσεις των νυχιών ή του δέρματος. Οι μύκητες προτιμούν να ζουν σε υγρό περιβάλλον, όπως στην άμμο ή κοντά σε πισίνες. Αν κάποιος από τους λουόμενους εμφανίζει κάποιο είδος μυκητίασης, μπορεί να την μεταδώσει σε κάποιον άλλο, που θα περάσει από το ίδιο σημείο πατώντας ξυπόλητος.

Εκτός από τις εμφανείς μολύνσεις ή τραυματισμούς, κάποιος μπορεί να κολλήσει μέχρι και γαστρεντερίτιδα μέσω της άμμου, λόγω της παρουσίας των βακτηρίων εντερόκοκκου και e.coli. Τα δύο αυτά βακτήρια είναι αρκετά συχνά στις παραλίες, αφού βρίσκονται και μέσα στη θάλασσα, λόγω των λυμάτων.

Advertisment

Επιπροσθέτως, οι γιατροί εστιάζουν και σε έναν άλλο κίνδυνο. Συνηθίζοντας να περπατάμε ξυπόλυτοι, χάνουμε σταδιακά σταθερότητα και ισορροπία. Ένα σωστό παπούτσι με καλή στήριξη παρέχει το πλεονέκτημα της απορρόφησης των πιέσεων και την κινήσεων για το υπόλοιπο σώμα και μειώνει το στρες στα οστά και στους συνδέσμους.

Τέλος, κάτι άλλο που χρειάζεται να προσέξουμε, ειδικά για τα παιδιά μας, είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων. Η άμμος είναι δροσερή προς ζεστή μόνο νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα και το βράδυ. Όλες τις υπόλοιπες ώρες, που εμείς συνηθίζουμε να πηγαίνουμε για μπάνιο, είναι καυτή και εύκολα προκαλεί εγκαύματα. Γι’ αυτό πάντα χρειάζεται να έχουμε μαζί μας κάποια προστασία και να φοράμε ειδικά πέδιλα στα παιδιά, τα οποία μπορεί να πατήσουν, χωρίς να αντιληφθούν τον κίνδυνο.

Βέβαια, οι κίνδυνοι από τα στενά, ζεστά παπούτσια δεν είναι λιγότεροι για τα πόδια μας. Οι δερματοπάθειες και οι μυκητιάσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο τον χειμώνα. Οι φαν λοιπόν της συνήθειας αυτής δεν θα παραλείψουν να περπατήσουν ξυπόλητοι στην άμμο. Και θα έχουν και δίκιο, αφού η αίσθηση της άμμου στα πόδια μας βοηθά να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε πιο απελευθερωμένοι και να συνδεθούμε περισσότερο με τη φύση. Έχει κάτι το μαγικό, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή και όχι για πολύ ώρα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση