,

Η ζήλια στη φιλία: Πώς μπορώ να την αναγνωρίσω;

Κι όμως, η ζήλια δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στις συναισθηματικές (ερωτικές) σχέσεις. Η ζήλια στη φιλία, είναι γνωστή ως πλατωνική ζήλια,

Η ζήλια στη φιλία: Πώς μπορώ να την αναγνωρίσω;

Κι όμως, η ζήλια δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στις συναισθηματικές (ερωτικές) σχέσεις. Η ζήλια στη φιλία, είναι γνωστή ως πλατωνική ζήλια, υπάρχει και παρατηρείται περισσότερο συχνά απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Έτυχε ποτέ στη ζωή σας να σας πληγώσει η κριτική ενός αγαπημένου σας φίλου για κάτι που πετύχατε; Μία επιτυχία μπορεί να είναι η εύρεση μίας δουλειάς, η δημοσίευση κάποιων κειμένων σας σε κάποιο περιοδικό ή στο διαδίκτυο, η ενασχόλησή σας με ένα καινούργιο άθλημα, η απόκτηση ενός πτυχίου. Επιθυμείτε τότε, εξαιτίας της μεγάλης σας χαράς, να μοιραστείτε τα νέα σας με τους αγαπημένους σας φίλους.

Advertisment

Τότε, διαπιστώνετε πως κάποιος φίλος ή φίλοι κάνουν τα πάντα για να μειώσουν τη χαρά σας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την επιτυχία και τα κατορθώματά σας. Αυτή η συμπεριφορά τους σας πληγώνει και επιθυμείτε να μάθετε το λόγο αυτής τη δυσαρέσκειας.

Ο πραγματικός φίλος αποδέχεται αυτό που είμαστε, χαίρεται πραγματικά και αληθινά για κάθε μικρή επιτυχία μας, για κάθε ευόδωση ενός στόχου μας και δεν επιθυμεί να αμαυρώσει τη χαρά μας για κανένα λόγο. Οι αληθινοί φίλοι πετούν μαζί με εμάς, μας δίνουν θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, στηρίζουν το οτιδήποτε πετυχαίνουμε και σέβονται τις επιθυμίες μας.

Οι περισσότεροι φίλοι που αισθάνονται ζήλια, προσπαθούν να την κρύψουν πίσω από το πρόσχημα του “ενδιαφέροντος” ή της υποτιθέμενης επιθυμίας τους να “μας συγκρατήσουν ώστε να παραμείνουμε ρεαλιστές”. Πάντοτε, η μάσκα και το πρόσχημα της “σκληρής αλήθειας” ή του “είμαι ωμός ρεαλιστής”, θα προσπαθεί να καλύπτει το γεγονός ότι δε θέλουν πραγματικά να χαρούν ολόψυχα με εμάς.

Advertisment

Ό,τι και να κατακτάτε, πάντα θα προσπαθούν να το μειώσουν, θα λένε πως δεν είναι αρκετά σημαντικό ή ωφέλιμο για τη ζωή, την εργασία, την πρόοδο, πάντοτε θα βρίσκουν το οτιδήποτε για να σας μειώσουν (θα αναφέρονται ακόμα και σε παλαιότερες αποτυχίες σας). Η υποβάθμιση μίας επιτυχίας μπορεί να κάνει εκείνους να αισθάνονται περισσότερο ικανοί ή σημαντικοί.

Πολλοί φίλοι μας, μπορεί να ζηλέψουν το φως μας όπως και το φως άλλων φίλων τους και να επιθυμήσουν να το σβήσουν. Πολλοί άνθρωποι μπορεί και να αισθάνονται θυμό που κάποιος αγωνίζεται με πάθος για όλα αυτά που θέλει, να αισθάνονται άβολα που εκείνοι δεν έχουν την ίδια θέρμη και αποφασιστικότητα και να επιθυμούν, εξαιτίας αυτού, να κάνουν τα πάντα ώστε να μειώνουν αυτό που πετυχαίνει κάποιος άλλος.

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που διαβρώνει όλες τις σχέσεις. Αν αισθανθείτε πως κάποιος φίλος δε χαίρεται ποτέ για εσάς πραγματικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και πως αισθάνεται ζήλια.

Πώς αντιμετωπίζω αυτή τη συμπεριφορά;

Πάντοτε, πριν βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα, είναι καλό να εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας στους φίλους και τους ανθρώπους της ζωής μας. Για να είμαστε περισσότερο κατανοητοί, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναφέρετε και μερικά παραδείγματα μίας συμπεριφοράς τους που αισθανθήκατε πως ήταν μειωτική.

Αν ένας φίλος σας αγαπάει αληθινά, θα σεβαστεί τη στεναχώρια σας και θα προσπαθήσει να διορθώσει τη συμπεριφορά του. Αν όχι, τότε είναι καλύτερο να απομακρυνθείτε από το συγκεκριμένο άτομο ή άτομα. Δεν πρέπει να αφήνετε κανέναν να μειώνει τις επιτυχίες, τα κατορθώματα και τις προσπάθειές σας. Η ζήλια είναι βλαβερό συναίσθημα που δε χωράει σε μία υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση