, ,

Charles Pepin – “Η Ομορφιά της Αποτυχίας”: Υπάρχουν νίκες που δεν θα κερδηθούν παρά χάνοντας μάχες!

Αν ο Κάρολος Δαρβίνος δεν είχε αποτύχει διαδοχικά στις σπουδές του στην ιατρική και στη θεολογία, ποτέ δεν θα είχε μπαρκάρει για εκείνο το

Charles Pepin - "Η Ομορφιά της Αποτυχίας" : Υπάρχουν νίκες που δεν θα κερδηθούν παρά χάνοντας μάχες!

Αν ο Κάρολος Δαρβίνος δεν είχε αποτύχει διαδοχικά στις σπουδές του στην ιατρική και στη θεολογία, ποτέ δεν θα είχε μπαρκάρει για εκείνο το μακρινό ταξίδι που τόσο αποφασιστικά, τον οδήγησε στην κατανόηση των μηχανισμών της εξέλιξης. Αν η Τζόαν Ρόουλινγκ δεν είχε βιώσει μια διπλή αποτυχία στη ζωή της, ψυχική και επαγγελματική (εγκαταλείφθηκε από τον σύζυγό της και έχασε τη θέση της στη Διεθνή Αμνηστία) και βρισκόμενη χωρίς κανένα εισόδημα με την κόρη της βρέφος, ίσως δεν είχε γράψει ποτέ τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ.

Αν ο Μισέλ Τουρνιέ δεν είχε αποτύχει πολλές φορές στις πτυχιακές εξετάσεις του στη φιλοσοφία μπορεί να μην είχε γίνει ποτέ ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα και ο κόσμος δεν θα είχε διαβάσει τα κλασικά έργα “Παρασκευάς” ή “Η Πρωτόγονη Ζωή” ή “Ο Δράκος” που χάρισαν στον Τουρνιέ το βραβείο Goncourt,το 1970, με ομόφωνη απόφαση.

Advertisment

Αν οι ερευνητές των εργαστηρίων της Pfiser δεν αποτύγχαναν στο να θεραπεύσουν την υπέρταση με την κιτρική σιλδεναφίλη, ίσως δεν είχαν ανακαλύψει τη θεραπεία της ανικανότητας, το γνωστό Viagra. Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος, ψάχνοντας για μια συντομότερη διαδρομή από αυτή του Μάρκο Πόλο για την Ινδία ή Κίνα, δεν έκανε ένα λάθος 10.000 χιλιομέτρων, δεν θα είχε οδηγηθεί στο Σαν Σαλβαδόρ και από εκεί, στην ανακάλυψη ολόκληρης της αμερικανικής ηπείρου.

Πολλά παραδείγματα επιτυχίας υπάρχουν, που έχουν προκληθεί από μια αποτυχία. Τι είναι όμως, τελικά, η αποτυχία;

Η αποτυχία θα μπορούσε να οριστεί ως μάθημα ζωής

Είναι γεγονός ότι, όλοι μαθαίνουμε πολύ περισσότερα από τις αποτυχίες μας και τη συνειδητοποίησή τους παρά από τις επιτυχίες μας. Αποκτάμε γνώση και εμπειρία αλλά και μια πιο καθαρή ματιά για το πώς μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Το βιβλίο “Η Ομορφιά της Αποτυχίας”, θα βοηθήσει τον αναγνώστη να ξεπεράσει το φόβο του για την αποτυχία και να καταφέρει, έτσι, να δει την ομορφιά που κρύβεται πίσω από τη δαιμονοποιημένη μάσκα της.

Advertisment

 

Charles Pepin - "Η Ομορφιά της Αποτυχίας": Υπάρχουν νίκες που δεν θα κερδηθούν παρά χάνοντας μάχες!

Θα λάβει το μάθημα της ταπεινοφροσύνης, αφού “Πολλές φορές το να αποτυγχάνεις είναι στην πραγματικότητα η επάνοδος στη γη: σταματάς να περνιέσαι για Θεός ή για μια ανώτερη ύπαρξη, θεραπεύεις αυτή τη βρεφική φαντασίωση παντοδυναμίας που συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο. Είναι το να ξαναξεκινάς, να ξαναμαθαίνεις να βλέπεις τον εαυτό σου όπως είναι, ρεαλιστικά. Αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην οικοδόμηση μιας επιτυχημένης ύπαρξης”.

Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ακόμη ότι, είναι άλλο το να “έχεις αποτύχει” και άλλο το να “είσαι αποτυχημένος” και θα μάθει να μη συγχέει την αποτυχία του σχεδίου του με εκείνη της προσωπικότητάς του. Τέλος, θα συνειδητοποιήσει ότι, τολμώ σημαίνει αρχικά τολμώ να αποτύχω. Μπορεί κάποιος να ζήσει μια ζωή χωρίς ποτέ να τολμήσει τίποτα, αλλά με αυτό τον τρόπο σημαίνει ότι αποκλείεται από οποιαδήποτε σημαντική επιτυχία και αποτυγχάνει να γνωρίσει αληθινά τον εαυτό του.

Αν θέλετε να οδηγηθείτε στην επιτυχία, αναγνωρίστε και αποδεχτείτε πρώτα τις αποτυχίες σας. Αγκαλιάστε τις, διδαχτείτε από αυτές και αξιοποιήστε τις προς όφελός σας. Κάντε την αποτυχία σας ένα ευτυχές ατύχημα και όχι μια χαμένη πράξη και αυτό θα είναι το πρώτο σας βήμα προς την επιτυχία!

Κάθε φορά που αμφιβάλλουμε για την αρετή των αποτυχιών μας, που αισθανόμαστε πληγωμένοι ή μειωμένοι, θα πρέπει να θυμόμαστε αυτό που συνιστά την ανθρωπιά μας.

Διαφέρουμε από τα ζώα γιατί ξέρουμε να κάνουμε δύναμη τις αποτυχίες μας. Όλες τις αποτυχίες μας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της φύσης μας, καθώς έχουμε γεννηθεί πρόωρα. Και εξαιτίας των επιθετικών παρορμήσεών μας μπορούμε να μετουσιωθούμε.

Και εξαιτίας των όσων αντιμετωπίζουμε στα έργα και τις πράξεις μας μαθαίνουμε, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Είμαστε ζώα που αποτυγχάνουν και αποτυχημένα ζώα για κάποιο λόγο: είμαστε ελεύθεροι.

Της Γεωργίας Χασάπη

Το βιβλίο του Charles Pepin “Η Ομορφιά της Αποτυχίας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση