, ,

6 έξυπνοι τρόποι να ξεβουλώσετε το σιφόνι σας

Το βουλωμένο σιφόνι είναι από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να σας συμβούν την πιο ακατάλληλη στιγμή στο σπίτι σας. Το πιθανότερο είναι

6 έξυπνοι τρόποι να ξεβουλώσετε το σιφόνι σας

Το βουλωμένο σιφόνι είναι από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να σας συμβούν την πιο ακατάλληλη στιγμή στο σπίτι σας. Το πιθανότερο είναι τουλάχιστον μία με δύο φορές το χρόνο να αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα είτε στον νεροχύτη, στο νιπτήρα, είτε στη μπανιέρα. Αν θέλετε να αποφύγετε τον υδραυλικό, είναι καλύτερα να γνωρίζετε κάποιους έξυπνους άμεσους τρόπους για να λύσετε το ζήτημα, χωρίς χρήματα και ταλαιπωρία.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες του προβλήματος;

Στην κουζίνα

Τείνουμε να υπερεκτιμούμε το μέγεθος και την ποσότητα των σκουπιδιών μας, αφήνοντάς τα να γλιστρούν στον σωλήνα του νεροχύτη. Τα σκουπίδια και τα υπολείμματα τροφής όμως συσσωρεύονται στους σωλήνες και αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα εμφανιστεί.

Advertisment

Οι φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι συνηθισμένη αιτία και είναι δύσκολο να διασπαστούν και να φύγουν από τους σωλήνες μας. Το ίδιο ισχύει και για τροφές με άμυλο και φυτικές ίνες, όπως οι πατάτες και τα χόρτα. Αυτά έχουν την τάση μετά από λίγο να διαστέλλονται, μουλιάζοντας και έτσι να δημιουργούν ένα ολόκληρο στρώμα στο σιφόνι σας. Τέλος, κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι και το λάδι παραμένει και συσσωρεύεται στον νεροχύτη μας, προκαλώντας σοβαρό φράξιμο.

Στο μπάνιο

Στο μπάνιο, έχετε δύο βρύσεις, μία στον νιπτήρα σας και μια άλλη στη μπανιέρα σας. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι τρίχες και το οδοντικό νήμα. Πολλοί άνθρωποι βουρτσίζουν τα μαλλιά τους στο νιπτήρα, που είναι λάθος. Οι τρίχες, μαζί με τα υπολείμματα σαπουνιού και την σκόνη επιδεινώνουν το πρόβλημα.

6 έξυπνοι τρόποι να ξεβουλώσετε το σιφόνι σας

1. Ξύδι και μαγειρική σόδα

Το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ο απόλυτος συνδυασμός για να ξεβουλώσετε το βουλωμένο σας σιφόνι, αλλά και μια συμφέρουσα λύση. Η αλκαλική ποιότητα της μαγειρικής σόδας και το όξινο περιεχόμενο του ξυδιού δημιουργούν μια καλή καθαριστική επιλογή. Μαζί με αυτά, θα χρειαστείτε μία κανάτα ζεστού νερού.

Advertisment

Αρχικά, ρίξτε λίγο ζεστό νερό στο σιφόνι και ύστερα ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Ύστερα, χρησιμοποιήστε ένα υγρό ύφασμα για να καλύψετε το σιφόνι και αφήστε το έτσι για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι και αμέσως μετά ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Μετά από λίγο, ανοίξτε τη βρύση σας, ώστε το νερό να παρασύρει τα κολλημένα υπολείμματα.

2. Υπεροξείδιο του υδρογόνου και μαγειρική σόδα

Οι περισσότεροι έχουμε ένα μπουκάλι οξυζενέ στο μπάνιο μας – αν δεν έχετε, είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε. Θα χρειαστείτε επίσης μαγειρική σόδα. Προσθέστε μια κουταλιά μαγειρικής σόδας σε ένα φλιτζάνι οξυζενέ και ρίξτε το στο βουλωμένο σιφόνι. Θα παρατηρήσετε αφρό• μην ανησυχείτε, αυτή είναι η διαδικασία. Αφήστε το να μείνει για 15 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε ζεστό νερό.

3. Συρμάτινη κρεμάστρα

Άλλος ένας τρόπος να ξεβουλώσετε το σιφόνι σας είναι να βάλετε κάτι αρκετά λεπτό για να τραβήξετε την πηγή του προβλήματος έξω. Αν δεν έχετε κάτι άλλο, χρησιμοποιήστε μια συρμάτινη κρεμάστρα. Χρειάζεται να ισιώσετε την κρεμάστρα και να δημιουργήσετε έναν γάντζο. Βυθίστε το από αυτή την πλευρά, ώστε να πιάσει κυρίως τις τρίχες ή άλλα υπολείμματα.

4. Σαπούνι για τα πιάτα και ζεστό νερό

Το σαπούνι για τα πιάτα περιέχει συστατικά που καταπολεμούν τα λίπη, οπότε αν το λάδι και τα λίπη είναι τα βασικά εμπόδια, τότε αυτή η μέθοδος θα σας φανεί χρήσιμη. Ρίξτε λίγο σαπούνι κατευθείαν μέσα στο σιφόνι και ύστερα προσθέστε ζεστό νερό. Αυτό θα παρασύρει τα λιπαρά εμπόδια και μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα.

5. Αλάτι, λεμόνι και ξύδι

Αλάτι, λεμόνι και ξύδι – το απόλυτο ισχυρό τρίο καθαρισμού του σιφονιού σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε και το αλάτι σκέτο, αλλά πιο αποτελεσματικός θα είναι ο συνδυασμός του με τα άλλα δύο συστατικά. Θα χρειαστείτε ίσες ποσότητες αλατιού και ξυδιού (1 φλιτζάνι από το καθένα). Ρίξτε και τα δύο συστατικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα, ύστερα προσθέστε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού στο μείγμα και ανακατέψτε. Να θυμάστε ότι δεν θέλουμε μια στερεή αλοιφή.

Χρειάζεται να ρέει μέσα στο σωλήνα. Προσθέστε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού αν χρειαστεί. Ρίξτε το μίγμα στο σιφόνι και αφήστε το για 15 – 30 λεπτά, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ύστερα, ρίξτε ένα φλιτζάνι ζεστού νερού. Το λεμόνι μάλιστα θα δώσει μια αίσθηση φρεσκάδας στην κουζίνα ή στο μπάνιο σας.

6. Καθαρίστε το σωλήνα

Ορισμένες φορές, ειδικά λόγω των υπολειμμάτων τροφών, ο νιπτήρας χρειάζεται να αποσυνδεθεί και να καθαριστεί. Αυτή είναι η δυσκολότερη επιλογή στη λίστα, αλλά μία από τις πιο αποτελεσματικές. Θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι γάντια, έναν κάδο και ένα κλειδί. Τοποθετήστε το άδειο καλάθι κάτω από το σωλήνα. Ύστερα, χαλαρώστε τους συζευκτές με το κλειδί. Μόλις αφαιρέσετε αυτό το τμήμα του σωλήνα, θα πέσει νερό μέσα στο καλάθι. Καθαρίστε τα συσσωρευμένα υπολείμματα και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Τοποθετήστε ξανά το κομμάτι που έχετε αφαιρέσει και το πρόβλημα θα λυθεί.

Να θυμάστε ότι μόλις το σιφόνι σας καθαρίσει, ο σκοπός σας είναι να κρατήσετε το σωλήνα καθαρό. Γι’ αυτό μην πετάτε υπολείμματα φαγητού και λάδια στο νεροχύτη, βάλτε μια παγίδα τριχών στο νεροχύτη σας και ειδικά στην μπανιέρα και ρίξτε τακτικά μαγειρική σόδα και ξύδι, ώστε να διατηρηθούν καθαρά. θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση