,

Μυστικισμός και Αναπνοή

«Το ομορφότερο και βαθύτερο συναίσθημα που μπορούμε να βιώσουμε είναι η αίσθηση του μυστικιστικού. Αποτελεί τη δύναμη όλης της αληθινής επιστήμης.» Άλμπερτ Αϊνστάιν Η

Μυστικισμός και Αναπνοή

«Το ομορφότερο και βαθύτερο συναίσθημα που μπορούμε να βιώσουμε είναι η αίσθηση του μυστικιστικού. Αποτελεί τη δύναμη όλης της αληθινής επιστήμης.»
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η αναπνοή είναι ο φυσικός μηχανισμός που διαθέτουμε και αν την χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα, μπορούμε να εισχωρήσουμε στα μονοπάτια του μυστικισμού. Θα αναρωτηθεί όμως κανείς, ποια είναι η αξία του μυστικισμού στην αδυσώπητη καθημερινότητα και αν μπορεί να δώσει λύση σε πρακτικά προβλήματα. Ο μυστικισμός δεν βρίσκεται έξω από τον άνθρωπο, είναι αυτή η γνώση που υπάρχει μέσα μας και περιμένει να την αναγνωρίσουμε.

Advertisment

Η συγκέντρωση στην αναπνοή με συγκεκριμένους τρόπους, μας φέρνει σε επαφή με την αιώνια γνώση. Όλοι οι σοφοί γνώριζαν και γνωρίζουν τη δύναμη της αναπνοής και την δυνατότητα του ανθρώπου να μπορεί να ανεβάζει την ενέργεια του μέσω αυτής. Λίγα λεπτά την ημέρα όπου θα εστιάζετε στην αναπνοή σας με συγκεκριμένους τρόπους, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σας.

Η ζωή σας σήμερα είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόσασταν και λειτουργούσατε στο παρελθόν. Τα προβλήματα δεν μπορούν να βρουν λύση στο παρόν, παρά μόνο σε ένα άχρονο πεδίο. Όταν συνδέεστε συνειδητά με τον ρυθμό της αναπνοής, μπαίνετε σε ένα πεδίο όπου υπάρχουν ταυτόχρονα όλες οι πιθανές εκδοχές, λύσεις και δυνατότητες.

Σε αυτό τον άχρονο χρόνο δεν είστε πλέον δέσμιοι του παρελθόντος, δεν ορίζεστε από τα λάθη και τις αδυναμίες σας και η λύση του προβλήματος βρίσκεται ακριβώς εκεί, τη στιγμή που οι χτύποι της καρδιάς επιβραδύνονται και ο νους ησυχάζει. Αυτό που συμβαίνει την άχρονη στιγμή της σύνδεσης με την αναπνοή, μπορεί να ονομαστεί μυστικισμός καθώς οι απαντήσεις που ψάχνετε, έρχονται να σας συναντήσουν μέσα από μια άλλη διάσταση.

Advertisment

Καθίστε άνετα ή ξαπλώστε και αρχίζοντας από τα πόδια εξετάστε νοητικά όλο σας το σώμα και χαλαρώστε σταδιακά από κάτω προς τα πάνω. Παρατηρήστε πώς είναι οι γάμπες σας, ποια σημεία είναι σφιγμένα και ποια χαλαρά; Προχωρήστε νοητικά προς τους μηρούς, αν υπάρχει στα σημεία κάποια ένταση, εισπνεύστε απαλά και χαλαρώστε τα στην εκπνοή. Χαλαρώστε την κοιλιά, τον θώρακα την πλάτη, τα χέρια και τελικά τους μύες του προσώπου.

Στη συνέχεια, εισπνεύστε πολύ αργά και βαθιά από την μύτη και με τον αέρα της εκπνοής νιώστε να απελευθερώνεται η ένταση. Δοκιμάστε ακόμη δύο βαθιές, αργές αναπνοές φουσκώνοντας την κοιλιά σας και προσπαθήστε να μην κινηθεί ο θώρακας. Μετά τις βαθιές αναπνοές αφήνετε την αναπνοή σας ελεύθερη και απλά την παρατηρείτε. Η αναπνοή σας γίνεται από την μύτη και με το διάφραγμα εφόσον ο θώρακας παραμένει σταθερός και ανεβοκατεβαίνει μόνο η κοιλιά.

Αν μπορείτε να ακούσετε την αναπνοή σας, κάντε την αθόρυβη. Τοποθετήστε την δεξιά παλάμη πάνω στη κοιλιά και νιώστε την να κινείται με έναν σταθερό ρυθμό. Κάνετε μικρές αναπνοές και νιώθετε το χέρι που ακουμπάει στη κοιλιά να κινείται όλο και λιγότερο. Αυτός ο τρόπος αναπνοής σας φέρνει τα συναισθήματα της γαλήνης, της ζεστασιάς, της αγάπης και της αγαλλίασης. Καθώς χαλαρώνετε όλο και πιο βαθιά, οι χτύποι της καρδιάς επιβραδύνονται και η αίσθηση του χρόνου χάνεται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση