, , ,

Οι παππούδες που περνούν χρόνο με τα εγγόνια τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά και την ενέργεια που τα εγγόνια προσφέρουν στον παππού και στη γιαγιά. Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι μια

Οι παππούδες που περνούν χρόνο με τα εγγόνια τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά και την ενέργεια που τα εγγόνια προσφέρουν στον παππού και στη γιαγιά. Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι μια μέτρια ποσότητα χρόνου με τα εγγόνια προλαμβάνει κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, αυξάνοντας την δραστηριότητα του εγκεφάλου και ενισχύοντας τη μνήμη.
Εκτός από την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, το babysitting έχει συνδεθεί και με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης. Πώς όμως εγκαθιδρύεται ουσιαστικά αυτή η σχέση;

Εγγόνια – παππούδες: Η σχέση που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές από το Κέντρο Γήρανσης και Υγείας Γυναικών στην Αυστραλία εξέτασαν τις γνωστικές λειτουργίες 180 γυναικών που φρόντιζαν τα εγγόνια τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που περνούσαν μία μέρα την εβδομάδα με τα εγγόνια τους είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ και άλλων γνωστικών διαταραχών.

Advertisment

Ωστόσο, όσες περνούσαν πέντε μέρες την εβδομάδα ή περισσότερο προσέχοντας τα εγγόνια είχαν υψηλότερο ρίσκο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει το ρόλο αυτής της σχέσης στις γνωστικές λειτουργίες. Αν και ο λόγος αυτής της σύνδεσης δεν είναι ξεκάθαρος, πιστεύεται ότι η τακτική κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων και να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ. Φροντίζοντας τα εγγόνια καταπολεμάται η κοινωνική απομόνωση που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Εκτός από την πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ και την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης, άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο δεσμός μεταξύ των εγγονιών και των παππούδων έχει αντικαταθλιπτικά οφέλη τόσο για τους ηλικιωμένους, όσο και για τα παιδιά. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Γήρανσης στο Κολέγιο της Βοστώνης παρατήρησε τις συνήθειες 376 παππούδων και 340 παιδιών για 19 ολόκληρα χρόνια. Βρήκαν ότι όσο πιο στενή ήταν σχέση ανάμεσά τους, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να αναπτύξουν κατάθλιψη και οι παππούδες που έδιναν και λάμβαναν στήριξη είχαν τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

10 διασκεδαστικές δραστηριότητες για τους παππούδες και τα εγγόνια

Το χάσμα ηλικίας ανάμεσα στο εγγόνι και τον παππού ή γιαγιά δεν χρειάζεται να αποτελεί εμπόδιο στην κοινή τους διασκέδαση και στον χρόνο που περνούν μαζί. Γι’ αυτό, παρακάτω προτείνουμε ορισμένες διασκεδαστικές, πρωτότυπες δραστηριότητες και απευθυνόμαστε στους παππούδες:

Advertisment

1. Βγάλτε τα καλά σας σερβίτσια και κάντε ένα πάρτι με τσάι.

2. Κατασκηνώστε στην αυλή/ κήπο σας.

3. Φτιάξτε ένα οικογενειακό δέντρο μαζί.

4. Πηγαίνετε στην αγορά, προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά και φτιάξτε μια τούρτα ή ένα γλυκό με φρούτα.

5. Παίξτε επιτραπέζια.

6. Ξεκινήστε μια λέσχη παιδικού βιβλίου.

7. Αρχίστε την αλληλογραφία μεταξύ σας για το πώς περνάτε τις υπόλοιπες μέρες.

8. Κάντε μια εκδρομή στη φύση.

9. Επισκεφθείτε ένα μουσείο.

10. Διδάξτε τα εγγόνια σας ένα από τα αγαπημένα σας χόμπι.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24714623

https://journals.lww.com/menopausejournal/Citation/2014/10000/Role_of_grandparenting_in_postmenopausal_women_s.7.aspx

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση