, ,

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά στην υγεία της καρδιάς;

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα και η κοινή πεποίθηση πια συμφωνούν ότι είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά λόγω της υψηλής

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά στην υγεία της καρδιάς;

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα και η κοινή πεποίθηση πια συμφωνούν ότι είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Μια νέα έρευνα όμως ήρθε να ταράξει τα νερά, αμφισβητώντας αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τον Dariush Mozaffarian, καθηγητή του τμήματος Διατροφολογίας και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με όλα τα λιπαρά τους δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποστηρίζει ότι ορισμένα λιπαρά που είναι παρόντα σε αυτά τα προϊόντα προλαμβάνουν κατά του εγκεφαλικού και των καρδιακών νόσων.

Advertisment

Με αυτά τα ευρήματα, ο Dr. Mozaffarian και η ομάδα του δεν αμφισβητούν μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τη στάση πολλών κυβερνητικών οργανισμών των ΗΠΑ (και όχι μόνο). Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας τους συνιστούν η συνολική ημερήσια πρόσληψη να μην ξεπερνά το 35% των συνολικών θερμίδων. Τα κορεσμένα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων, προειδοποιούν οι επιστήμονες, αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, δηλαδή της LDL. Ένα προϊόν θεωρείται ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όταν στην ετικέτα του αναγράφεται ότι διαθέτει 17.5 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Με τον καιρό, η υψηλή LDL μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων, όπως αρτηριοσκλήρυνση ή στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, η νέα μελέτη αμφισβητεί πλήρως την ιδέα αυτή. Τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματά της βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό American journal of Clinical Nutrition.

Αμφισβητώντας την επίδραση των γαλακτοκομικών λιπαρών στην καρδιακή υγεία

Για τη μελέτη της επίδραση των γαλακτοκομικών στον κίνδυνο θανάτου και στην καρδιαγγειακή υγεία, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 2.900 ηλικιωμένων, από 65 ετών και άνω. Εξέτασαν τα επίπεδα του πλάσματος τριών λιπαρών οξέων που προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα στην αρχή της έρευνας, το 1992, και 13 χρόνια αργότερα και επιχειρήθηκε η συσχέτισή τους με τη συνολική θνησιμότητα, τη θνησιμότητα που σχετίζεται με συγκεκριμένη αιτία και με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια των 22 χρόνων που οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους ηλικιωμένους, 2.428 συμμετέχοντες απεβίωσαν. Από αυτούς τους θανάτους, 833 οφείλονταν μόνο σε καρδιακές νόσους. Ωστόσο, κανένα από τα τρία λιπαρά οξέα που εξετάστηκαν, δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο θανάτου. Για την ακρίβεια, τα υψηλά επίπεδα επταδεκανοϊκού λιπαρού οξέος συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης, οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων γενικά είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Το δείγμα του πληθυσμού ήταν αρκετά μεγάλο (σχεδόν 3.000 άτομα), ώστε να θεωρηθεί αξιόπιστο το συμπέρασμα σχετικά με την μακροπρόθεσμη επίδραση των γαλακτοκομικών προιόντων. Μάλιστα η Μάρσια Όττο, κύρια συγγραφέας της έρευνας, δηλώνει πως τα ευρήματα αυτά δεν υποστηρίζουν απλά την κατανάλωση αυτών των λιπαρών, αλλά υποδεικνύουν ότι κάποια είδη λιπαρών οξέων που βρίσκουμε σε αυτά μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και συγκεκριμένα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τέλος, οι ερευνητές προτείνουν την αλλαγή των γενικών κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά, τα οποία εξάλλου, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και κάλιο. Εντούτοις, θα πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί ως προς τα αποτελέσματα, καθώς χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ειδικά όσον αφορά στην μακροπρόθεσμη επίδρασή τους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180711182735.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση