, , ,

7 τροφές που προκαλούν φούσκωμα και εναλλακτικές επιλογές

Φούσκωμα εμφανίζεται όταν το στομάχι μας πρήζεται και αυτό συμβαίνει κυρίως μετά το φαγητό. Σπάνια αποτελεί σημάδι σοβαρής ιατρικής πάθησης, αλλά μπορεί να προκαλέσει

7 τροφές που προκαλούν φούσκωμα και εναλλακτικές επιλογές

Φούσκωμα εμφανίζεται όταν το στομάχι μας πρήζεται και αυτό συμβαίνει κυρίως μετά το φαγητό. Σπάνια αποτελεί σημάδι σοβαρής ιατρικής πάθησης, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία.

Όσοι εμφανίζουν συχνό φούσκωμα συχνά αντιλαμβάνονται ότι η διατροφή τους έχει τη βασική ευθύνη. Γι’ αυτό και στο παρόν άρθρο, αναφέρουμε 7 τροφές που προκαλούν συχνότερα φούσκωμα. Παρέχουμε επίσης εναλλακτικές διατροφικές επιλογές, ώστε να αποφύγετε εξαρχής το σύμπτωμα.

Advertisment

7 τροφές που προκαλούν φούσκωμα και εναλλακτικές επιλογές

1. Φασόλια

Τα φασόλια προκαλούν φούσκωμα, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, σάκχαρα που το σώμα μας δυσκολεύεται να διασπάσει. Όσοι εντοπίζουν αυτή τη σύνδεση μπορούν να δοκιμάσουν κινόα, δημητριακά ή φακές. Αν μουλιάσετε τα φασόλια πριν το μαγείρεμα μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα να δημιουργήσουν αέρια κατά την πέψη. Ένας άλλος τρόπος να μειώσετε τη δυσφορία είναι να καταναλώνετε μικρές ποσότητες κάθε μέρα, ώστε να συσσωρεύσετε σταδιακά καλά εντερικά βακτήρια και να μειώσετε τα αέρια.

Διαβάστε: Οι 12 καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης

2. Ανθρακούχα αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένης και της σόδας, περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί φυσαλίδες. Αυτά τα αέρια πηγαίνουν άμεσα στην πεπτική οδό, όπου και προκαλούν φούσκωμα. Η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα υγείας. Μια μελέτη δημοσιευμένη στο American Journal of Public Health βρήκε ότι η τα αναψυκτικά με ανθρακικό αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και συνεισφέρουν στην παχυσαρκία.

Advertisment

Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε απλά νερό, φρέσκους χυμούς φρούτων ή λαχανικών, γάλα ή ζεστό και κρύο τσάι, ειδικά πράσινο. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα μειώσετε το φούσκωμα, αλλά θα χάσετε και βάρος.

3. Αλεύρι

Το αλεύρι περιέχει γλουτένη, που μπορεί να συνεισφέρει στο φούσκωμα, στα αέρια, στο στομαχικό πόνο και στη διάρροια για ορισμένους ανθρώπους. Το ψωμί, τα ζυμαρικά και πολλά αρτοσκευάσματα περιέχουν γλουτένη. Η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να οφείλεται σε μια πάθηση που ονομάζεται κοιλιοκάκη. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανεπεξέργαστη βρώμη, φαγόπυρο, αλεύρι από αμύγδαλο και καρύδα, αλλά και κινόα.

4. Σίκαλη και σιτάρι

Η σίκαλη, που σχετίζεται με το αλεύρι και το σιτάρι είναι και τα δύο δημητριακά. Είναι αρκετά θρεπτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και εφοδιασμένα με βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, οι πολλές τους φυτικές ίνες και η γλουτένη προκαλούν φούσκωμα σε ορισμένους ανθρώπους. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σίκαλη με άλλα δημητριακά, όπως καστανό ρύζι και βρώμη ή με δημητριακά χωρίς γλουτένη. Εναλλακτικά, υπάρχει και η δυνατότητα της κατανάλωσης ψευδοδημητριακών σαν το κινόα, που είναι σπόροι που μοιάζουν με δημητριακά.

5. Κρεμμύδι και σκόρδο

Τα κρεμμύδια περιέχουν φρουκτάνες, διαλυτές δηλαδή φυτικές ίνες που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Οι φρουκτάνες εμφανίζονται επίσης στο σκόρδο, στο πράσο, στο αλεύρι και σε άλλες τροφές που παράγουν αέρια. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μικρές ποσότητες σέλερι, σέσκουλα και μάραθο. Αν θέλετε να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας, επιλέξτε μπαχαρικά και βότανα, όπως βασιλικό.

6. Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα. Πρόκειται για υγιεινές τροφές που περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη C και Κ, φυτικές ίνες και κάλιο. Ωστόσο, συχνά προκαλούν ανεπιθύμητο φούσκωμα.
Αν τα βράσετε καλά, μειώνετε τις πιθανότητες να σας προκαλέσουν δυσφορία. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σπανάκι, γλυκοπατάτα, σπαράγγια, καρότα, τζίντζερ και σέλερι.

7. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν όλα εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πια εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, το σάκχαρο δηλαδή του γάλακτος.
Σύμφωνα με μία μελέτη δημοσιευμένη στο European Review for Medical and Pharmacological Sciences, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χάσει την ικανότητα να χωνεύει τη λακτόζη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία, εμφανίζουν φούσκωμα, αέρια, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Στην αγορά, υπάρχουν πια γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε γάλα από σόγια, αμύγδαλο, ρύζι και καρύδα.

Διαβάστε: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 8 φυσικές θεραπείες για τη μείωση των συμπτωμάτων

[toggle title="Πηγές"]

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease/definition-facts

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24443063

https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-981-10-1469-7_2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25381903

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3828681/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση