Προσωπικές επιθυμίες…

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ Οι περισσότεροι από μας κάνουμε τις επιλογές μας στη ζωή με βάση αυτό που πιστεύουμε πως είναι

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ

Οι περισσότεροι από μας κάνουμε τις επιλογές μας στη ζωή με βάση αυτό που πιστεύουμε πως είναι ευχάριστο. Προσπαθούμε συνεχώς να κερδίσουμε απόλαυση και να αποφύγουμε τον πόνο. Δυστυχώς, πολύ συχνά η ζωή μας μετατρέπεται σε μια απελπισμένη αναζήτηση τρόπων να ελέγχουμε τις εσωτερικές και εξωτερικές καταστάσεις. Μια ατελείωτη αναζήτηση για την κορύφωση της ηδονής. Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, ενεργούν με διαφορετική βάση. Εναρμονίζονται με τον εαυτό τους σε ένα επίπεδο βαθύτερο από την εγωκεντρική απόλαυση. Είναι ένα επίπεδο στο οποίο αισθάνονται αυτό που θεωρούν «σωστό» μέσα στην καρδιά τους, είτε η εμπειρία είναι ευχάριστη, είτε όχι. Αυτή η αντιμετώπιση μας επιτρέπει να ζούμε με μια αίσθηση αξιοπρέπειας και αφοσίωσης, καθώς και με ένα βαθύτερο συναίσθημα ευφορίας και χαράς.

Advertisment

Δυο από τις προσωπικές αρετές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία σε μια ζωή αξιοπρέπειας και αφοσίωσης είναι η προσαρμοστικότητα και η ευκαμψία. Οι πραγματικά υγιείς άνθρωποι δε θέλουν οπωσδήποτε να περνά πάντα το δικό τους. Σε καταστάσεις όπου οι προτιμήσεις τους δεν επηρεάζουν κανέναν άλλο εκτός από τους ίδιους, όπως για παράδειγμα η γεύση του παγωτού που θα διαλέξουν, κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν. Σε καταστάσεις όμως που επηρεάζονται και άλλοι άνθρωποι, το πιο πιθανό είναι πως θα συνεργαστούν και θα προσαρμοστούν αντί να επιμείνουν να περάσει το δικό τους. Αυτή η συμπεριφορά δεν παραπέμπει άμεσα σε ένα είδος αυτοθυσίας. Αντιθέτως, ενεργώντας σύμφωνα με αυτό που θεωρούν σωστό και όχι σύμφωνα με αυτό που θεωρούν ωφέλιμο για τους ίδιους, απολαμβάνουν τη μεγάλη ικανοποίηση που έρχεται μόνο μέσα από μια ζωή ακεραιότητας και αξιοπρέπειας. Υπάρχει μια θαυμάσια ιστορία που σκιαγραφεί ακριβώς όλα όσα αναφέραμε:

Μια νεαρή ανύπαντρη κοπέλα ζούσε σε ένα μικρό ψαροχώρι της Κίνας. Κάποια μέρα, γνώρισε και ερωτεύτηκε κάποιο νεαρό ναυτικό που είχε σταματήσει στο χωριό της κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Την αγάπησε κι αυτός, και της υποσχέθηκε πως μια μέρα θα ξαναγύριζε για να την παντρευτεί –αφού πρώτα είχε κάνει την τύχη του.

Η μοίρα θέλησε η κοπέλα να μείνει έγκυος και εννέα μήνες αργότερα να γεννήσει μια κόρη. Όταν είδαν το μωρό, οι γονείς της αισθάνθηκαν ατιμασμένοι, και γεμάτοι θυμό απαίτησαν να μάθουν ποιος ήταν ο πατέρας. Μη θέλοντας να αποκαλύψει την ταυτότητα του εραστή της, εκείνη είπε πως πατέρας του μωρού της ήταν ο Λονγκ Τσεν, ένας καλόγερος που ζούσε στους λόφους πάνω από το χωριό. Εξοργισμένοι, οι γονείς της κοπέλας πήραν το παιδί και πήγαν μέχρι την καλύβα του Λονγκ Τσεν. Όταν εκείνος τους άνοιξε την πόρτα, του έδωσαν το μωρό λέγοντας: «Αυτό το παιδί είναι δικό σου. Πρέπει να το αναθρέψεις». «Σοβαρά;» είπε ο Λονγκ Τσεν, παίρνοντας το παιδί και αποχαιρετώντας φιλικά τους γονείς της κοπέλας καθώς έφευγαν.

Advertisment

Ένα χρόνο αργότερα, ο ναυτικός επέστρεψε στο χωριό για να παντρευτεί την αγαπημένη του. Αμέσως, οι δυο εραστές πήγαν να επισκεφτούν τον Λονγκ Τσεν και να του ζητήσουν να τους επιστρέψει το παιδί τους. «Είναι η κόρη μας», του είπαν. «Σοβαρά;», είπε ο Λονγκ Τσεν, δίνοντάς τους το παιδί και αποχαιρετώντας τους φιλικά καθώς εκείνοι κατηφόριζαν χαρούμενοι προς το χωριό.

ΖΩΝΤΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να δει κανείς το ρόλο των επιθυμιών στη ζωή μας. Ο Ουίλιαμ Μπλέικ, για παράδειγμα, θεωρούσε την επιθυμία κάτι ‘ιερό’. Από την άλλη, ο Όσκαρ Γουάιλντ, με τον αμίμητο τρόπο του, είχε κάποτε πει πως στη ζωή υπάρχουν μόνο δύο τραγωδίες: να μην αποκτάς αυτό που θέλεις, και να το αποκτάς.

Ανεξάρτητα από την οπτική γωνία που βλέπουμε τις επιθυμίες, ένα πράγμα είναι προφανές: αν στηρίξουμε την αυτο-ικανοποίηση και την αυτοεκτίμησή μας στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας, βρισκόμαστε σε πολύ άσχημη θέση! Είτε μας αρέσει είτε όχι, μερικές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένουμε. Έτσι συμβαίνει σε όλους, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη ή τον υλικό πλούτο.

Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι έχουν μια αστείρευτη αίσθηση αυτάρκειας και αυτοεκτίμησης. Κατά παράδοξο τρόπο, αυτή ακριβώς η θετική αντιμετώπιση του εαυτού τους επιτρέπει να μην είναι εγωιστές και εγωκεντρικοί στις σχέσεις τους. Μια τέτοια θετική αντιμετώπιση δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση των προσωπικών επιθυμιών, αλλά από την αποδοχή του εαυτού τους όπως είναι, δηλαδή άνευ όρων. Έτσι, η εσωτερική τους κατάσταση δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές περιστάσεις. Αισθάνονται μια πληρότητα η οποία προέρχεται από τη γνώση και την πεποίθηση πως είναι ολοκληρωμένοι. Επειδή δε νιώθουν καμία εσωτερική έλλειψη, μπορούν να ζουν πέρα από τις επιθυμίες τους. Γι’ αυτούς, δεν είναι το πλέον σημαντικό αν τελικά θα αποκτήσουν ή όχι αυτό που θέλουν. Η προσέγγισή τους στη ζωή είναι πολύ ισορροπημένη. Αυτό θυμίζει ένα παλιό ανέκδοτο: «Γιατί ένας άγγελος μπορεί και πετά;» «Επειδή δεν το παίζει βαρύς και ασήκωτος!». Το ίδιο κάνουν και οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι.

πηγή: από το γαλάζιο βιβλίο της επίγνωση

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση