Η αλλαγή εποχής αλλάζει την ψυχική μας διάθεση

Με το τέλος των διακοπών και την επιστροφή στην πόλη, δεν επιστρέφετε μόνον πίσω στις πεζές καθημερινές δραστηριότητές σας –ύστερα από ένα διάστημα ξεκούρασης

Με το τέλος των διακοπών και την επιστροφή στην πόλη, δεν επιστρέφετε μόνον πίσω στις πεζές καθημερινές δραστηριότητές σας –ύστερα από ένα διάστημα ξεκούρασης και ανεμελιάς- αλλά συγχρόνως οδεύοντας από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο, έχετε ν’ αντιμετωπίσετε και την αλλαγή μιας εποχής, η οποία χτυπά κυρίως την ψυχική υγεία, φέρνοντας αισθήματα απογοήτευσης, μελαγχολίας και άγχους…

Ψυχοσωματικά προβλήματα: Στο προσκήνιο!

Advertisment

Τον Σεπτέμβριο αυξάνονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα, εφόσον η προσαρμογή τόσο στο εργασιακό περιβάλλον για τους ενήλικες όσο και στο μαθητικό περιβάλλον για τα παιδιά επιβαρύνει ψυχικά, αφού για την προσαρμογή αυτή απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.

Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι το Σεπτέμβρη επισκέπτονται πολλοί το γιατρό τους και παραπονούνται για παθήσεις που ενώ το καλοκαίρι είχαν υποχωρήσει, τώρα ξαναεμφανίστηκαν, όπως: κεφαλαλγίες, σπαστικές κολίτιδες, έλκη, αλλά και στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς και καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης, όσοι έχουν κάποια προδιάθεση, ίσως αρχίζουν να εκδηλώνουν και νευρώσεις ή δύσπνοιες, αϋπνίες κ.ά.

Η συμβουλή μας

Advertisment

Ψυχοσωματικά προβλήματα τέτοιου είδους τ’ αντιμετωπίζετε είτε βρίσκοντας καινούριες διεξόδους, είτε οργανώνοντας τη ζωή σας έτσι, ώστε να σας δίνει καινούριο περιεχόμενο. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν αμβλύνονται αλλά αντίθετα διογκώνονται, τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

Αύξηση των λοιμώξεων: Εξαιτίας της μεταβολής του καιρού

Οι καιρικές μεταβολές του Σεπτεμβρίου αυξάνουν τις λοιμώξεις, κάτι που κάνει τους ειδικούς να περιμένουν έξαρση και της νέας γρίπης που έχει παρουσιαστεί τελευταία. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχετε ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά.

Η συμβουλή μας

• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Δηλαδή: Με φρούτα και φρέσκα λαχανικά, αμυλούχες τροφές (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως, κ.ά.), ελαιόλαδο, ψάρια ( είναι η καλύτερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης) και νερό, το οποίο απομακρύνει γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό, διατηρώντας έτσι τη ζωντάνια του.

• Πίνετε αρκετό νερό: Για να είστε σε φόρμα πρέπει να πίνετε τρία λίτρα υγρά την ημέρα. Η μισή από την ποσότητα αυτή περιέχεται στις τροφές. Επομένως πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του νερού των γευμάτων, του πρωινού ροφήματος, των καφέδων…Είναι καλύτερα να πίνετε νερό εκτός γευμάτων και να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη.

• Υιοθετείτε μια ήπια γυμναστική, για να σας χαλαρώνει και να σας απαλλάσσει από το στρες της καθημερινότητας, να μειώνει τη χοληστερίνη και την πίεσή σας, να βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική σας αντοχή, να ενισχύει την οστική δύναμή σας και να σας βοηθά να καίτε τις περιττές θερμίδες σας.

• Γελάτε συχνότερα για να ηρεμείτε, αφού ένα λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 45 λεπτά χαλάρωσης! Το γέλιο, μάλιστα, θεωρείται και το αποτελεσματικότερο φάρμακο για πολλές ασθένειες, αφού βελτιώνει την ψυχική και σωματική ευεξία μας, διώχνοντας το στρες, βασική αιτία για προβλήματα, όπως μυϊκοί πόνοι από την ένταση, αϋπνίες, στομαχόπονοι κ.ά.

• Χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια: Όλοι γνωρίζουν πια ότι τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν τόσο τον ψυχικό όσο και το συναισθηματικό μας κόσμο, δίνοντάς μας περισσότερη ευεξία και βοηθώντας μας να βλέπουμε τη ζωή θετικότερα.
Για την περίοδο, λοιπόν, του φθινοπώρου καταλληλότερα έλαια είναι το ζεστό άρωμα της λεβάντας, της λανγκ, της βαλεριάνας και του ροδόξυλου. Θα σας αναζωογονούν, θα σας χαλαρώνουν και θα σας ηρεμούν…

Πηγή: belife.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση