, , ,

Έλληνας ογκολόγος: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί και σε 10 χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα για τον καρκίνο ολοένα και αυξάνονται από την ιατρική κοινότητα και τώρα ο Έλληνας καθηγητής Ογκολογίας Γιάννης Σπηλιώτης, αναφέρει πως σε

Έλληνας ογκολόγος: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί και σε 10 χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα για τον καρκίνο ολοένα και αυξάνονται από την ιατρική κοινότητα και τώρα ο Έλληνας καθηγητής Ογκολογίας Γιάννης Σπηλιώτης, αναφέρει πως σε μια δεκαετία η νόσος θα μετατραπεί από θανατηφόρα σε χρόνια.

Ο Γιάννης Σπηλιώτης είναι Πατρινός χειρουργός-ογκολόγος, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μίλησε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή την εισήγησή του για τον καρκίνο «Ποιος είσαι; Που ζεις; Πώς ζεις;» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2018 (Athens Medical Leadership and Innovation Conference 2018), που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Advertisment

«Ο καρκίνος νικιέται, για να μην πω νικήθηκε. Στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μία χρόνια νόσος», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. «Έχει αποδειχθεί ότι ένα 25-30% των καρκίνων οφείλονται σε μία κληρονομική προδιάθεση, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εκφραστεί. Έχοντας από τις αρχές του 2000 αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο γονιδίωμα, μπορούμε πια να έχουμε προγνωστικούς παράγοντες, και να κάνουμε έγκαιρη πρόληψη παρεμβαίνοντας σε αυτά τα άτομα, για να μην αναπτύξουν κακοήθειες. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Αντζελίνα Τζολί με τη διπλή μαστεκτομή, πριν από μερικά χρόνια».

Εκτός από την κληρονομική προδιάθεση απάντησε και στα άλλα δύο ερωτήματα της εισήγησής του. Η απάντηση στο ερώτημα «Πού ζεις» σχετίζεται με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου και το τρίτο ερώτημα «Πώς ζεις;» σχετίζεται με τις συνήθειες της καθημερινής μας ζωής, οι οποίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς καρκινογένεσης.

Ένα παράδειγμα είναι το πρωινό ξύπνημα πριν τις έξι, που έχει φανεί ότι μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, «γιατί στις έξι και τέταρτο ο εγκέφαλος μας δίνει εντολή στα επινεφρίδια, να εκκρίνουν την κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του στρες. Όταν κάποιος ξυπνήσει πεντέμισι δεν έχει αυτόν τον προφυλακτικό παράγοντα, και το στρες, το οποιοδήποτε στρες, μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς καρκινογένεσης, πχ συναισθηματικό στρες. Το διαζύγιο αυξάνει τον επιπολασμό του καρκίνου του μαστού. Ή η απόλυση σε έναν άνδρα αυξάνει τον επιπολασμό στον καρκίνο του πνεύμονα. Άλλο παράδειγμα είναι η βαφή των μαλλιών περισσότερο από 9 φορές το χρόνο, που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμιών».

Advertisment

Ωστόσο, προσθέτει πως όποιος ξυπνά νωρίς ή βάφει τα μαλλιά του δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχει και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο, αλλά η πρόληψη παίζει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο. Ο Γιάννης Σπηλιώτης κλείνει τη συνέντευξή του λέγοντας: «…Και αυτό που εγώ λέω για τον καρκίνο είναι: Μη φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση