,

Ο καφές προστατεύει τα μάτια από τη φθορά της ηλικίας

Μία ουσία που υπάρχει στον καφέ μπορεί να προστατεύει την όραση από τις εκφυλιστικές βλάβες που τις προκαλούν η ηλικία και ορισμένες ασθένειες, σύμφωνα

Μία ουσία που υπάρχει στον καφέ μπορεί να προστατεύει την όραση από τις εκφυλιστικές βλάβες που τις προκαλούν η ηλικία και ορισμένες ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, σε πειράματα με ποντίκια, το χλωρογενικό οξύ που υπάρχει στον καφέ μπορεί να προστατεύει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών από τις εκφυλιστικές συνέπειες της ηλικίας, του γλαυκώματος και του διαβήτη.

Advertisment

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, που βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών, φέρει τα εξειδικευμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα (λέγονται ραβδία και κωνία) χάρη στα οποία βλέπουμε.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας από τους ιστούς του σώματος με την υψηλότερη μεταβολική δραστηριότητα, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτεί πάρα πολύ καλή οξυγόνωση και είναι ευάλωτος στις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

Η έλλειψη οξυγόνου και η παραγωγή ελεύθερων ριζών λόγω ηλικίας και των παραπάνω ασθενειών, του προκαλούν βλάβες που προοδευτικά πλήττουν την όραση και μπορεί να οδηγήσουν στην τύφλωση.

Advertisment

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), γράφουν ότι ο ακατέργαστος καφές έχει περιεκτικότητα 7-9% σε χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Στη μελέτη τους, εξέθεσαν τα μάτια των ζώων σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο δημιουργεί οξειδωτικό στρες και ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς.

Ωστόσο, τα ποντίκια που είχαν πρώτα εκτεθεί σε χλωρογενικό οξύ δεν παρουσίασαν βλάβες του αμφιβληστροειδούς.

«Η μελέτη μας είναι σημαντική διότι μας βοηθεί να κατανοήσουμε ποια οφέλη και με ποιους μηχανισμούς μπορεί να παράσχουν λειτουργικά τρόφιμα (δηλαδή φυσικά τρόφιμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία) όπως ο καφές, που αποτελεί το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσανγκ Γ. Λη, καθηγητής Χημείας των Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης των Τροφίμων του Κορνέλ.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωση καφέ με προστασία από χρόνια προβλήματα, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο καρκίνος του προστάτη, ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάιμερ και η ηλικιακή εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

Πηγή: tanea.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση