Ο εθελοντισμός εκτός από τη χαρά της προσφοράς, χαρίζει στον άνθρωπο ευτυχία, υγεία και μακροζωία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Bulletin.

Επιστημονική ομάδα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Δρ Νικόλ Άντερσον, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο και στέλεχος του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Ρότμαν», επανεξέτασε στοιχεία από 73 ήδη δημοσιευμένες μελέτες τα τελευταία 45 χρόνια, που αφορούσαν άτομα έως 50 ετών, και ήταν εθελοντές.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, ο εθελοντισμός συσχετίζεται με μείωση της κατάθλιψης, με γενικότερα καλύτερη σωματική υγεία (λιγότερη υπέρταση, σπανιότερα κατάγματα κ.α.), με λιγότερες κινητικές δυσκολίες, ακόμη και με μεγαλύτερη μακροζωία.

Ωστόσο, τα οφέλη του εθελοντισμού αυξάνονται μέχρι ένα επίπεδο ενασχόλησης, μετά το οποίο δεν υπάρχει περαιτέρω βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Αυτό το όριο φαίνεται να είναι περίπου οι 100 ώρες ανά έτος ή οι δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα.

«Ο εθελοντισμός πρέπει να αποτελεί σημαντικό συστατικό του τρόπου ζωής για τη διατήρηση της υγείας και της ψυχικής ευημερίας στη μέση και την τρίτη ηλικία», εξηγεί η Δρ Άντερσον και επισημαίνει ότι εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο είναι όσοι πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση.

Ο εθελοντισμός δίνει το άτομο την αίσθηση ότι είναι χρήσιμος  για τους άλλους και ότι η ζωή του έχει μια ευρύτερη αξία, πράγμα που τον «ανεβάζει» ψυχολογικά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει σε ποιο βαθμό ο εθελοντισμός βοηθά στην αποφυγή ή στην καθυστέρηση της γεροντικής άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν έχει εστιαστεί σε αυτό ειδικά το θέμα, κάτι που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «εντυπωσιακή παράλειψη».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή – health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε