Η καταμηνύτρια διαφθοράς Gwen Olsen αναφέρει: «Είμαστε εκπαιδευμένοι να παραπληροφορούμε». Η Gwen Olsen πουλούσε φάρμακα, κέρδιζε πολλά χρήματα από αυτή τη δουλειά και δεν είχε σκοπό να το σταματήσει μέχρι που η ανιψιά της, η Megan Blanchard, πέθανε μετά από μια μακρά περίοδο σοβαρής κατάθλιψης και ψυχικής ασθένειας ενώ της χορηγούνταν ένα κοκτέιλ φαρμάκων.

Η Olsen δεν πουλούσε μεθαμφεταμίνη ή ηρωίνη. Πουλούσε συνταγογραφούμενα φάρμακα ως αντιπρόσωπος πωλήσεων για λογαριασμό μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Μετά τον τραγικό θάνατο της Megan, η Olsen συνειδητοποίησε ότι αυτό που έκανε ήταν ανήθικο. «Είμαστε εκπαιδευμένοι να παραπληροφορούμε», αποκαλύπτει.

Η Gwen εργάστηκε για τις εταιρείες McNeil Pharmaceutical, Syntex Laboratories, Bristol-Myers Squibb, Abbott Labs και Forest Laboratories. Δούλεψε ως εμπορικός αντιπρόσωπος σε νοσοκομεία το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της εκπαιδεύοντας τους υπαλλήλους των νοσοκομείων στην πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στους γιατρούς στον τομεα της Μαιευτικής και της Γυναικολογίας, της Ορθοπεδικής, της Καρδιολογίας, της Νευρολογίας, της Ενδοκρινολογίας και της Ψυχιατρικής.

Μετά τον πρόωρο θάνατο της ανιψιάς της, η Olsen εγκατέλειψε τον κλάδο και έγραψε το βιβλίο «Εξομολογήσεις ενός ιατρικού επισκέπτη» (Confessions of an RX drug pusher), στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που οι ιατρικοί επισκέπτες και οι γιατροί είναι συνένοχοι στην καταστροφή της ζωής των ευάλωτων ανθρώπων. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον ένα φάρμακο με συνταγή γιατρού, ενώ πέρυσι καταγράφηκε το ρεκόρ των 4 δισεκατομμυρίων συνταγών στις ΗΠΑ. Είναι απαραίτητα όλα αυτά τα φάρμακα; Φυσικά και όχι. Όπως συμβαίνει συνήθως, τα πάντα γίνονται για τα λεφτά.

Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για το μάρκετινγκ απ’ ό,τι για την έρευνα, όπως εξήγησε ο John Oliver σε ένα αποκαλυπτικό αμερικανικό σόου τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Olsen  βλέπει το παρελθόν της ως την αρχή του τέλους. Στην τρέχουσα απασχόλησή της ως ακτιβίστρια, ομιλήτρια και συγγραφέας σχετικά με τους κινδύνους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η Olsen αναφέρει τα εξής: «Αποτελεί ένα πνευματικό κάλεσμα για μένα. Και το εκτελώ με μεγάλη σιγουριά και πάθος».

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε