,

15 αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιώσετε άμεσα τη σχέση με τον/την σύντροφό σας

Άρθρο της θεραπεύτριας ζευγαριών Rachel Moheban-Wachtel Στην αρχή της σχέσης σας είχατε ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας από την ώρα που ξυπνούσατε μέχρι

Άρθρο της θεραπεύτριας ζευγαριών Rachel Moheban-Wachtel

Στην αρχή της σχέσης σας είχατε ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας από την ώρα που ξυπνούσατε μέχρι τη στιγμή που πηγαίνατε για ύπνο. Η ευτυχία που νιώθατε ήταν τόσο ξεκάθαρη και τόσο έκδηλη, που ήταν σχεδόν μεταδοτική στους γύρω σας. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό το συναίσθημα είναι προσωρινό είτε μας αρέσει είτε όχι.

Advertisment

Τώρα που μοιράζεστε πλέον τη ζωή σας με το άλλο σας μισό, πιθανώς αυτό το συναίσθημα ευτυχίας έχει λιγότερη ένταση, έτσι δεν είναι; Παρακάτω λοιπόν, σας δίνουμε 15 συμβουλές για να διατηρήσετε το χαμόγελό σας και να συνεχίσετε την ευτυχισμένη ζωή σας.

1. Φανερώστε τις ανάγκες σας

Πολλές φορές θεωρούμε ότι ο/η σύντροφός μας είναι σε θέση να διαβάσει το μυαλό μας. Αυτή η νοοτροπία όμως συνήθως οδηγεί σε δυσαρέσκεια, παθητική επιθετική συμπεριφορά και συγκρούσεις. Ας το αναλύσουμε αυτό: με απλά λόγια, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να λέτε τι χρειάζεστε. Επικοινωνήστε και διεκδικείστε τις ανάγκες σας, έτσι ώστε ο/η σύντροφός σας να ξέρει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει για να σας ευχαριστεί κάθε μέρα.

Advertisment

2. Σταματήστε να καταλογίζετε ευθύνες στον/στη σύντροφό σας

Μην κατηγορείτε τον/τη σύντροφό σας για τις πράξεις του/της ακόμα κι αν πιστεύετε ακράδαντα ότι φταίει. Αυτό που θέλετε είναι να λύσετε το πρόβλημα και οι κατηγορίες δεν θα σας βοηθήσουν να πλησιάσετε ο ένας τον άλλο περισσότερο. Προσπαθήστε να καταλάβετε ο ένας τον άλλο σε ένα βαθύτερο επίπεδο προκειμένου να βρείτε τι έχει συμβεί.

3. Προσέξτε τα λόγια σας

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει. Μην πείτε κάτι για το οποίο μπορεί αργότερα να μετανιώσετε. Τα λόγια δεν ξεχνιούνται.

4. Να είστε ειλικρινείς, όχι επικριτικοί

Μερικές φορές η ειλικρίνεια μπορεί να φαίνεται σαν κριτική. Μήπως ο/η σύντροφός σας πήρε κάποια επιπλέον κιλά; Να μην τον/την κατακρίνετε γι’ αυτό. Είναι προτιμότερο να τον/την ενθαρρύνετε εποικοδομητικά αντί να κάνετε αρνητική κριτική.

5. Μπείτε στη θέση του/της συντρόφου σας

Είστε θυμωμένοι; Επικεντρωθείτε στα θετικά χαρακτηριστικά όταν αισθάνεστε λίγο άσχημα. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς νιώθει ο/η σύντροφός σας. Μπορεί να είστε ζευγάρι, αλλά είναι φυσιολογικό να νιώθετε διαφορετικά.

6. Ενθαρρύνετε τον/τη σύντροφό σας όσο περισσότερο μπορείτε

Βοηθήστε ο ένας τον άλλο προκειμένου να φτάσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας και να οδηγηθείτε στην επιτυχία. Αυτός είναι ένας απλός αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίζετε τον/τη σύντροφό σας στα εύκολα και στα δύσκολα.

7. Μην φοβάστε να παραδεχτείτε ότι κάνετε λάθος

Συμβαίνει μερικές φορές να κάνετε κι εσείς λάθος, άνθρωπος είστε. Σε αυτή την περίπτωση, αναλάβετε τις ευθύνες σας. Έτσι, θα καταφέρετε να προχωρήσετε μπροστά πιο εύκολα και οι 2 σας.

8. Δείξτε την αφοσίωσή σας καθημερινά

Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που μετράνε. Θυμίστε στον/στη σύντροφό σας την αφοσίωσή σας κάθε μέρα λέγοντας ή κάνοντας κάτι για να νιώθει ότι τον/την αγαπάτε. Μιλήστε για ένα θετικό χαρακτηριστικό που διαθέτει ο/η σύντροφός σας για να του υπενθυμίσετε πόσο υπέροχος/η είναι.

9. Να είστε υπομονετικοί

Ειδικά όταν έρχεστε αντιμέτωποι με κάτι που θεωρείτε ότι αποτελεί την αδυναμία του/της συντρόφου σας.

10. Να είστε υπερήφανοι για τις αξίες, τις ελπίδες και τα όνειρά σας

Οι κοινές αξίες, οι παρόμοιοι στόχοι και τα όνειρα σας φέρνουν πιο κοντά. Να τα θυμάστε συχνά και να νιώθετε υπερήφανοι για όλα αυτά που υπάρχουν στη σχέση σας προκειμένου να τη διατηρήσετε και να χτίσετε την επικοινωνία ανάμεσά σας.

11. Να εκφράζεστε

Αν έχετε κάποια διαφωνία, η σιωπή είναι ένα από τα πιο οδυνηρά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε. Μην παραμείνετε σιωπηλοί κατά τη διάρκεια ενός καυγά. Επικοινωνήστε και πείτε την άποψή σας.

12. Δώστε το καλό παράδειγμα

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε αγάπη είναι να δώσετε αγάπη. Πάρτε πρωτοβουλίες για τη σχέση σας. Δείξτε στον/στη σύντροφό σας πώς θέλετε να σας αγαπά δίνοντας του/της πρώτοι το ίδιο είδος αγάπης.

13. Μην φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη

Υπάρχει δύναμη στη λέξη «συγγνώμη». Στις σχέσεις, το ζητούμενο δεν είναι να έχετε δίκιο όλη την ώρα, αλλά να προχωράτε με βάση τις πράξεις και την καρδιά σας. Αφήστε πίσω το εγώ σας και απελευθερώστε τον εαυτό σας προκειμένου να δώσετε μια ειλικρινή συγγνώμη όταν πρέπει.

14. Ζήστε τη στιγμή

Ό,τι ανήκει στο παρελθόν πρέπει να παραμείνει στο παρελθόν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν υπάρχουν καυγάδες. Αποφύγετε να ξαναφέρνετε στην επιφάνεια δυσάρεστα ζητήματα και αντιθέτως ζήστε τη στιγμή με στόχο το κοινό σας μέλλον.

15. Περάστε ρομαντικές στιγμές με τον/τη σύντροφό σας

Ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο μυστικό για μια μακροχρόνια σχέση; Βρείτε χρόνο για να έρθετε κοντά. Έτσι, θα βοηθήσετε στη δημιουργία ενός στενού δεσμού με τον/τη σύντροφό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση