Τεστ: Διαπιστώστε την κατάσταση της υγείας των ποδιών σας

Απαντήστε στις παραπάνω απλές ερωτήσεις και θα πάρετε μια εικόνα για την υγεία των ποδιών σας.

Με την τακτική αυτοεξέταση και τη σωστή περιποίηση, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα κάτω άκρα σας θα παραμείνουν υγιή, απαλλαγμένα από πόνους και μολύνσεις. Εντοπίστε τα ανησυχητικά σημάδια νωρίς, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες επιπλοκές στο μέλλον.

Απαντήστε σε μερικές απλές ερωτήσεις για να δείτε πόσο υγιή είναι τα πόδια σας!

Advertisment

Επιδερμίδα

1. Έχετε στο πόδι φουσκάλες ή κόκκινα σημάδια;

Φροντίστε να φοράτε άνετα παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τις τριβές και τον επακόλουθο ερεθισμό ή τραυματισμό του δέρματος.

Περιποίηση

2. Πώς κόβετε τα νύχια των ποδιών;

Advertisment

Θα αποφύγετε την είσφρυση του νυχιού, δηλαδή την ανάπτυξη του νυχιού εσωτερικά και κατ’ επέκταση τον τραυματισμό του δέρματος, εάν κόβετε τα νύχια σας σε ευθεία.

3. Σπρώχνετε προς τα πίσω τα πετσάκια;

Το δέρμα που βρίσκεται στη βάση του νυχιού αποτελεί ασπίδα ενάντια σε βακτήρια και λοιπούς μικροοργανισμούς. Μην τα κόβετε, καθώς οι πληγές που δημιουργούνται στο σημείο αυτό διευκολύνουν τις μολύνσεις.

4. Χρησιμοποιείτε ελαφρόπετρα;

Πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά ελαφρόπετρα ώστε να αποφύγετε τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων και το σχηματισμό κάλων στα πόδια.

Κυκλοφορία αίματος

5. Τι χρώμα έχουν τα δάχτυλα των ποδιών σας;

Το κόκκινο, μωβ ή μπλε χρώμα στα δάχτυλα μπορεί να υποδεικνύει λοίμωξη, τραυματισμό ή πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος. Πιέστε το νύχι του μεγάλου δαχτύλου για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει άσπρο. Αφήστε το και μετρήστε πόση ώρα πέρασε μέχρι να επανέλθει το κανονικό του χρώμα. Εάν πέρασαν πάνω από 5 δευτερόλεπτα, ίσως η κυκλοφορία στα άκρα σας δεν είναι τόσο καλή.

Ευαισθησία

6. Χαϊδέψτε με ένα μολύβι την πατούσα, από τα δάχτυλα ως τη φτέρνα και τα πλαϊνά του ποδιού. Η αίσθηση είναι εξίσου έντονη σε όλα τα σημεία; Η μειωμένη ευαισθησία στα πόδια μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη ή νευρολογικού προβλήματος και πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

Το τεστ δημιουργήθηκε από το prevention.com σε συνεργασία με την Cherise Dyal, επίκουρο καθηγήτρια Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Κολλέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν των ΗΠΑ.

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση